Jadralski krst nove jadrnice

Jadralski krst nove jadrnice (foto: Alpe) Alpe
Vir: Story
31. 3. 2015

Jadralski ponos Slovenije in eden od najlepših slovenskih športnikov po mnenju nežnejšega spola Vasilij Žbogar vsako vrnitev v domače kraje izkoristi za skupne trenutke z družino.

Skupaj z bratom Juretom.

Obiskali smo ga v domači Izoli, kjer je pred množico prijateljev, navdušencev in članov Jadralnega kluba Burja - Izola krstil svojo novo jadrnico razreda finn, s katero bo lovil veter v jadra na naslednjih velikih tekmovanjih. Vasilij je svojo novo morsko lepotico poimenoval po rojstnem mestu.

"Izola mi pomeni ogromno, je moj dom, moj varni pristan, sem se vedno rad vračam, in ko bom na širnih morjih, bo del mojega domačega kraja vedno z mano," je izbiro imena pojasnil Vasilij ter nadaljeval: "Vesel sem, da je nova jadrnica pripravljena in da sem jo lahko predstavil najzvestejšim navijačem in spremljevalcem. V to jadrnico smo v zadnjem letu in pol vložili veliko truda, o občutkih na vodi pa bom več lahko povedal po treningih, saj se nanjo šele privajam in na morju pred Izolo raziskujem njene skrivnosti. To je prva jadrnica, pri kateri sem sodeloval od zasnove do proizvodnje, in veliko sem se naučil.

Marca bom v španski Valencii veliko časa namenil testiranju jadrnice in odpravljanju pomanjkljivosti, konec aprila pa se z njo odpravljam prvič na regato - na tekmo svetovnega pokala v Franciji." Vasilij pa proste trenutke najraje preživlja v krogu družine, žene Maje in sina Talina: "Sami veste, da sem z mislimi, tudi ko nisem na morju, pri jadranju. (smeh) A so trenutki z družino nekaj najlepšega. Spremljanje odraščanja Talina, ki je živahen fantek, je neopisljivo, saj ga zanima malo morje stvari. Neverjetno, kako obožuje živali, tako da z veseljem obiskujemo vse, povezano z živalskim svetom, tako pri nas kot v tujini."

Delovna brata

Vasilij je ponosen na brata Jureta Žbogarja, ki je član njegove jadralske ekipe, v kateri ima posebno mesto trenerja in organizatorja nekaterih stvari, ki v določenih trenutkih razbremenijo našega vrhunskega športnika. "Z bratom sva se dogovorila, da do olimpijskih iger v Riu delujeva usklajeno. On me pozna in ve, da sem perfekcionist ter ne popuščam in želim, da so zadeve izpeljane res v moje zadovoljstvo ter zadovoljstvo celotne jadralske ekipe. Sem trmast in ne popuščam, zato se za vsak zastavljen cilj maksimalno potrudim, in to želim tudi od vseh članov ekipe, ki mi stojijo ob strani." (smeh)

O novi jadrnici

Glavni projektant nove jadrnice je bil Juan Kouyoumdjian, v jadralskem svetu znan kot projektant katamaranov za Pokal Amerike pa tudi jadrnic za Volvo Ocean Race. Pri projektiranju pa sta zelo intenzivno sodelovala tudi trener Luca Devotti in Vasilij Žbogar. Pri zasnovi so bile upoštevani jadralčeve želje in zahteve ter način jadranja.

"Ta jadrnica ima drugačen trup kot preostale do zdaj. Pri projektiranju smo se z ene strani igrali s pravili, z druge pa upoštevali moj način jadranja," je o jadrnici povedal Žbogar in predstavil nekatere glavne razlike z drugimi jadrnicami: "Razlikuje se v podrobnostih. Ima malo daljšo vodno linijo, je ožja spredaj in širša zadaj. Pri projektiranju jadrnice smo imeli v mislih tudi razmere na olimpijskem prizorišču v Riu. Nova jadrnica se od drugih razlikuje tudi zaradi grafične podobe. Je prva, ki ima trup dveh barv, je belo-modra."

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story10/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 10/2015

Story 10/2015, od 05. 03. 2015