Jadranka Juras: "Kritike vedno bodo"

Jadranka Juras (foto: Arhiv Pop TV) Arhiv Pop TV
Vir: Story
19. 2. 2012

Glasbenica in goreča zagovornica pravic živali Jadranka Juras je edina ženska žirantka v X Factorju. Čeprav resničnostnih šovov kot načina zabave ne mara, jo ozko usmerjeno glasbeno tekmovanje, kot je prihajajoči šov, zanima, saj je povezano z njeno ljubeznijo - petjem.

Story: Pred kratkim je v javnost prišla novica, da boste poleg direktorja Slovenske filharmonije Damjana Damjanoviča in glasbenega producenta Aleša Uranjeka vi zasedli tretji žirantski stol v oddaji X Factor. S čim ste bili zaposleni do trenutka, ko ste postali žirantka?

Glasba je moj poklic in moje življenje. Napredujem in se izobražujem v glasbi, usmerila sem se tudi v klasično glasbo. To sem si od nekdaj želela. Sicer pa z možem snemava mojo prvo džezovsko ploščo.

Story: Zakaj ste se odločili sodelovati pri novem šovu X Factor?

Ker to pravzaprav ni resničnostni šov - ne maram takega načina zabave - ampak nekakšno ozko usmerjeno pevsko tekmovanje, petje pa me seveda zanima. In ker imam ob sebi dva krasna sožiranta. Če se da stvari spreminjati znotraj sistema, sem jaz vedno za.

Story: Do zdaj ste se v javnosti ponavadi pojavljali zaradi glasbe in zaščite pravic živali. Ste imeli kakšne pomisleke glede tega, da bi se izpostavili kot žirantka šova?

Kaj drugega pa je X Factor kot glasbeni šov? Ali ne bodo tekmovalci na odru peli? Nekaj, kar sicer počenjam v vsakdanjem življenju tudi jaz. Izpostavljena bom kot glasbenica, ne kot voditeljica, plesalka ... In v medijih bom še naprej zgolj zaradi glasbe. Kritike pa vedno bodo. Zelo rada poslušam konstruktivne in utemeljene kritike, saj zaradi njih lahko napredujem.

Story: Poznate druga dva člana žirije že od prej?

Spoznali smo se na prvem skupnem sestanku, preden smo podpisali pogodbo. Onadva sta tudi razlog, da sem pogodbo podpisala z olajšanim in lahkim srcem.

Story: Kdo od vas bo prevzel vlogo slovenskega Simona Cowlla?

Kdo bi vedel, ampak v vsakem primeru bo vsak sam svoj, nismo igralci, da bi prevzemali vloge.

Story: Rekli ste, da imate občutek, da boste blažilni tampon med Damjanom in Alešem. Zakaj menite tako?

Hm, kaj pa vem. Zdita se mi zelo odločna in nepopustljiva, jaz pa rada kdaj pogledam skozi prste, ker težko prizadenem mlade ljudi, polne upanja. Ampak res je težko predvideti, kam me bo vse skupaj peljalo in kako bo v resnici.

Story: Kako boste ocenjevali nastopajoče?

Predvsem bom iskala resno zainteresiranost za glasbo in petje, željo po glasbenem napredku. Oziroma kot je nekoč dejal moj profesor na glasbeni univerzi: ‘’Nekoč so pevke vedele, kaj bodo pele, niso pa vedele, kaj bodo oblekle. Danes pa vedo, kaj bodo oblekle, ne vedo pa, kaj bodo pele.’’

Story: Sami dobro veste, koliko dela je potrebnega, da se uveljaviš v glasbenem svetu, da zgradiš kariero in da od glasbe tudi živiš. Kaj lahko po vašem mnenju prinese zmaga v X Factorju? Slavo, kariero ali le odskočno desko?

Zelo dobro odskočno desko in dragocene izkušnje. Vse drugo je odvisno od zmagovalca.

Story: Kaj mislite, da je vaš faktor x?

Moj faktor x je po mojem mnenju ta, da delam za glasbo in da poskušam biti ponižna v ‘službi’ glasbe. Da si prizadevam za nenehen vokalni napredek in poskušam v sebi najti, kdo in kaj sem kot pevka in glasbenica. Iskanje lastnega glasbenega izraza. Sicer pa ima vsak človek faktor x za nekaj.

Story: Pri nas je potekalo že kar nekaj podobnih resničnostnih šovov. Se vam ne zdi, da smo morda že videli ves talent, ki ga premore Slovenija?

Mislim, da ne. To, kar smo do zdaj videli v tovrstnih šovih, je po mojem mnenju le peščica talenta, ki ga dejansko premoremo v Sloveniji.

Story: Zakaj menite, da Slovenci tako radi spremljamo resničnostne šove in šove, v katerih tekmujemo za neko nagrado?

Kot že rečeno, X Factor ni resničnostni šov, zato zelo težko odgovorim na to. Morda zato, ker se je zelo težko spopasti z lastnim življenjem ter strahovi in lažje živimo, ko se ‘naslajamo’ nad tujimi.

Story: Ste spremljali katere od resničnostnih šovov ali bitk talentov pri nas, morda tuje?

Resničnostnih šovov ne, ker mi tak način zabave in poseganja v življenja drugih ni blizu, niti ga ne podpiram. X Factor se kot pevski šov osredotoča na glasbeno industrijo in ustvarjanje v njej. Gledalci tako lahko spremljajo ta proces in to je čisto druga zgodba.

Story: Letos bo dve leti, odkar ste poročeni. Kakšno se vam zdi zakonsko življenje? Vas je kaj presenetilo ali je tako, kot ste pričakovali?

Po pričakovanjih.

Story: Pred mediji sta z Milanom skrivala poroko. Zakaj?

Ker nima zveze ne z glasbo ne z živalmi. Pa tudi - koga zanima moja poroka? Raje vidim, če se ljudje zanimajo za lastno življenje, in ne za tujega.

Story: Je vaš mož prav tako velik zagovornik pravic živali?

Ne. Me pa podpira in razume moja prizadevanja.

Story: Vam je pomembno, da ima vaš partner podoben pogled na zaščito živali, da je vegetarijanec?

Moj mož ni vegetarijanec, še manj pa vegan. Doma sicer jaz kuham in je vse vegansko. Zunaj pa dela, kar hoče. Je odrasel človek, ki sam sprejema odgovornost za svoja dejanja, mar ne?

Story: Ste že zaposleni s pripravami na X Factor?

Raje ne vprašajte. Z vsem tistim, pred čemer sem vedno bežala, moj PR pa je norel, ker nisem hotela hoditi na intervjuje in se fotografirati ter snemati videospotov. Vse bom morala zdaj stokrat nadoknaditi. Vse ima svoj smisel in v življenju ni naključij. Skrbi me le, kako bom uskladila svoje pevske vaje in snemanja.

Nova Story že v prodaji

Story