Jadranka Juras odkrito o težkem obdobju po izgubi otroka

Jadranka Juras odkrito o težkem obdobju po izgubi otroka (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
6. 11. 2020

V mesecu oktobru smo se spominjali otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu. Ta težka izkušnja je doletela tudi našo vrhunsko glasbenico Jadranko Juras, ki se je pred leti soočila s to težko izgubo in jo na svoj način prebolela.

"Neverjetno je, kako zelo smo se odtujili od smrti. S tem mislim na to, da je smrt del življenja in da ji nihče ne more ubežati. In ravno to nam potem povzroča velike stiske in frustracije, ker se v tej družbi časti samo še mladost, starost in smrt bi pa vsi porinili nekam daleč v temačen kot. Lahko razumem, zakaj je temu tako, a ravno zaradi tega odnosa potem npr. potiskamo na stranski tir tudi žalovanje, čas, ki je potreben, da prebolimo oz.da sprejmemo smrt, ne govorimo o smrti novorojenčkov, saj naj bi bili novorojenčki povezani s srečnim dogodkom itd. Verjetno je zelo podobno, ko se rodijo telesno ali duševno prizadeti otroci, vsi bi se delali, kot da ne obstajajo, razen staršev, ki naenkrat ostanejo sami in popolnoma izgubljeni."

"Po porodu je prišla k meni psihologinja in ponudila pomoč, tega so verjetno deležne vse mame, ki izgubijo otroka. Sicer potem nisem šla k njej, ker sem si pomagala sama skupaj z možem. Verjetno ima tu levji delež moj karakter, ki je izjemno trmast in ne želi biti žrtev, pa tudi vseskozi gojim zavedanje, da smo tudi ljudje del narave, ekosistema in da je to del življenja. Nisem niti začela z gojenjem kakih občutkov, da je to moja krivda, ker ni. Enako polagam na srce vsem ženskam s podobno izkušnjo."

Vir: Žurnal24