Jadranko Juras sta vedno privlačila soul in klasika

Jadranko Juras sta vedno privlačila soul in klasika (foto: Urša Premik) Urša Premik
Vir: Story
27. 12. 2017

Jadranka Juras, ki je bila nekoč redna gostja na festivalskih in pop koncertnih odrih, se je zadnja leta popolnoma posvetila klasičnemu solopetju. Jadranka pa je tudi znana borka za pravice živali. V zadnjem času o njej nismo slišali več toliko, zato smo jo poklicali in preverili, kaj ji polni zadnje dneve leta.

Glasba je tista, kateri Jadranka še vedno posveča dneve. "Seveda sem še vedno na odrih, a kot klasična pevka za medije nisem več toliko zanimiva," pravi in na vprašanje, ali bi še kdaj šla na oder Slovenske popevke ali Eme, kjer je nastopila samostojno dvakrat, odgovori: "Nikoli ne reci nikoli. Dali so mi odlične izkušnje, dogodivščine, poznanstva ... Adrenalin, ki sem ga v tistih letih potrebovala, saj sem bila precej navita." Ljubezen do glasbe jo sicer spremlja že od otroštva: "Najprej prek petja moje mame, potem pa z vpisom v nižjo glasbeno šolo. V otroštvu me je privlačila glasba, ki sva jo peli z mamo - Stevie Wonder, Michael Jackson. Nesmrtno sem oboževala tudi Mozarta in Vivaldija. Zanimivo, ampak slovenska glasba me ni nikoli privlačila. Niti jugoslovanska. Vedno sta me privlačila soul in klasika." In tako je Jadranka po raziskovanju jazza - še lani je izdala jazz album Paris Honey - odšla v klasično glasbo.

Nikoli ne reci nikoli!

"Posvečam se solopetju oziroma opernemu petju, in to zelo aktivno zadnjih osem let. Zagotovo je ljubezen do klasične glasbe pri meni prisotna od nekdaj, saj sem se učila igranja klavirja in sanjarila, da bom pianistka. V meni je tiho gorela želja, da bi pela v operi, pa vmes pojenjala in po končani glasbeni univerzi v Gradcu z vso silo udarila ven, in ne morem si več pomagati. Sem zasvojena. Zagotovo." No, kljub temu pa jo 'mainstream' glasba še vedno privlači, zato se je pred kratkim odzvala vabilu zasedbe Okustični in z Matetom Brodarjem ter Karin Zemljič posnela pesem Pri nas, za katero je posnela tudi glasbeni spot. "Morda je to celo začetek nečesa novega," se skrivnostno nasmehne.

Besedilo: Eva Jandl // Fotografije: osebni arhiv, Urša Premik, Aljoša Bagola

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story51/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 51/2017

Story 51/2017, od 14. 12. 2017