Jagoda Batagelj: Na prvem mestu je vedno hčerka!

Jagoda Batagelj: Na prvem mestu je vedno hčerka! (foto: Bor Slana) Bor Slana
Vir: Lady
27. 5. 2018

Zadnje mesece je bilo življenje plesalke Jagode Batagelj vpeto v šov Zvezde plešejo, in čeprav sta s 'poskočnim' Dejanom Krajncem izpadla že pred nekaj tedni, se njeno delo v oddaji nadaljuje. Prav tako se z možem Jurijem pospešeno pripravljata na poletno uprizoritev svoje predstave Dance Amore, vendar pa ne glede na vse prvo mesto zavzema njuna hčerkica Iva Valentina.

Plesa ste sicer navajeni, vendar me vseeno zanima, kako je, ko imate pred seboj izziv plesnih korakov učiti nekoga, ki jih vidi prvič?

To je zame velika šola. Res sem se veliko naučila, prej namreč nikoli nisem učila popolnih začetnikov in nisem imela izkušenj, saj sem poučevala samo tekmovalce, profesionalce ... Zdaj pa sem se že naučila pravih prijemov tudi za začetnike. Vsak posameznik je drugačen in treba je raziskati, kako se bo najhitreje in najlažje naučil novih korakov ter tehnike. Je zelo zanimiv in zabaven proces.

Dejan se je v šov podal kot popoln plesni začetnik in po nekaj težjih tednih se je vpeljal v celotno dogajanje, tudi ocene sodnikov so vztrajno rasle. Kot da bi v glavi doživel klik in se v trenutku sprostil ter užival na plesišču ...

Dejan je res napredoval iz tedna v teden. Zdaj njegovi možgani že razmišljajo tako kot pri nas plesalcih. Mnogo hitreje se je naučil korakov in bil zato tudi bolj sproščen. Na začetku je vsak korak moral matematično izračunati, preden ga je izpeljal, na koncu pa nje že bolj čutil svoje telo in dovolil, da se nekateri gibi zgodijo tudi spontano, in to je tista plesna kvaliteta, ki jo sodniki in gledalci najbolj cenijo.

Predvidevam, da vama na treningih nikoli ni bilo dolgčas ...

Ne, dolgčas nama pa res ni bilo! Dejan je poln presenečenj, veliko sva se presmejala in včasih tudi po 'bratsko' sprla. (smeh)

Tudi v lanski sezoni ste v svoje roke dobili glasbenika oziroma pevca Jerneja Tozona. Je to, da imajo posluh za glasbo in ritem, prednost pri učenju novih plesnih žanrov?

Seveda! No, razen pri rumbi. Tako Jerneju kot Dejanu je ta ples povzročal veliko preglavic prav ritmično, saj ni koraka na prvi udarec, ampak na drugi, in to je bilo obema zelo težko.

Skupna točka vseh udeležencev šova, tako znanih kot vas plesalcev, je, da vam treningi vzamejo dobršen del vsakdana. Kako se je vaše življenje v tem obdobju podredilo plesu?

Urnike imamo res precej naporne, zato so babica, dedek in pa nona in nono vsak dan v nizkem startu, ko morajo kdaj vskočiti na pomoč pri varstvu Ive Valentine. Sicer smo pa zelo dobro organizirani. Že na začetku smo vedeli, v kaj se podajamo, zato smo vse uredili tako, da je najprej poskrbljeno za Ivo in imava midve najin skupni čas, potem pa pride vse drugo.

Nekaj tednov ste bili doma tudi sami s hčerko, saj je Jurij poučeval v tujini. Kako ste se spopadli z usklajevanjem dnevnih obveznosti?

Imam velikansko srečo, da so mi na pomoč prihiteli stari starši, ko sem jih potrebovala, brez njih bi bilo pa res težko.

Poletje bo pri spet pestro, saj se na odre vračate s predstavo Dance Amore, s katero ste navdušili že lani. Lahko po nekaj mesecih premora pričakujemo kakšno spremembo?

Seveda! Dance Amore smo še obogatili z nekaj novimi točkami in eno plesalko – Lejno Karič Lubarda, tako da se nam znova obeta vrhunski plesno-gledališki spektakel.

Vmes je bilo tudi kar nekaj zamenjav v plesni in igralski zasedbi. Je to vplivalo na vsebino in potek predstave?

Predstava ostaja takšna, kot je bila, zamenjave so vse samo znotraj zasedbe, le Lejna se nam bo v Križankah pridružila na novo.

Tudi Domen Valič kot soavtor naj bi se odločil za konec sodelovanja. Ste že našli zamenjavo za njegovo vlogo pripovedovalca na odru?

Tudi Domen ostaja v vlogi pripovedovalca.

Z Jurijem sta že uigran plesni dvojec, tudi nekaj lastnih predstav imata že pod streho. Kako bi opisali vajino dinamiko ustvarjanja od ideje pa do izvedbe?

Jurij je idejni vodja, njemu ideje kar švigajo, jaz pa sem potem tista, ki realno odločam, česa bova zmožna in česa ne.

Jagoda Batagelj: Na prvem mestu  je vedno hčerka!

Vajini življenji se prepletata tako poslovno kot zasebno. Pa znata jasno postaviti meje, kaj se dela doma in kaj ne, da to ne vpliva na vajin prosti čas?

Rada bi rekla, da sva se v vseh teh letih že naučila ločiti zasebno in poslovno življenje, a žal nama to še ni uspelo oziroma nama je le do te mere, da to ne vpliva na najin odnos. Sva pa vedno v iskanju popolnega ravnovesja. Pravzaprav sva veliko bolj pozorna na to, da je prosti čas nujno potreben, odkar imava hčerkico Ivo Valentino. Ko sva z njo, poskušava vse drugo izklopiti.

Si sploh predstavljate življenje brez plesa? Nekateri pravijo, da je ples zanje nekaj nenadomestljivega, kot zrak, brez katerega ne morejo dihati ...

Da, življenje je ples in ples življenje. Ker je za naju ples tudi vsakdanji kruh, si življenja brez plesa nočeva in ne moreva predstavljati. Srečna sva, da lahko počneva tisto, v čemer res uživava in kar res obvladava. Zavedava se, da je to danes privilegij.

Hčerkica je že naredila prve korake v svet. Predvidevam, da je pri vas doma ves čas prižgana glasba in brez plesa tudi doma ne gre?

Res je, Iva ima zelo rada glasbo in rada pleše, mislim, da ima to v krvi. (smeh)

Čeprav bo časa za počitek bolj malo, pa bo vseeno najbrž poletni dopust tudi pri vas prišel na vrsto?

Seveda! Ampak šele po predstavi 16. julija.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Foto: Tomaž Lanišek, Pop TV, osebni arhiv, Bor Slana

Priporočamo