Jagoda in Jurij Batagelj: Njuna plesna pravljica kmalu na odru Križank!

13. 4. 2018 | Vir: Lady
Deli
Jagoda in Jurij Batagelj: Njuna plesna pravljica kmalu na odru Križank! (foto: Igor Zaplatil)
Igor Zaplatil

Plesni dvojec Jagoda in Jurij Batagelj zagotovo spada v vrh slovenskega plesa, pa ne le po osvojenih lovorikah, temveč tudi po umetniški žilici, ki sta jo izrazila v kar nekaj uspešnih plesno-gledaliških predstavah, s katerimi gostujeta po svetu, tako v Evropi kot tudi v Aziji.

Ker je Jagoda trenutno popolnoma vpeta v projekt Zvezde plešejo, poleg tega pa jo doma čaka še prikupna dveletna hčerkica, ji urnik ne dopušča potovanj. Tudi zato je minuli materinski dan preživela doma, njen mož Jurij pa je ples poučeval na drugem koncu sveta. Se bo pa njuna plesna pravljica spet kmalu združila na odru ljubljanskih Križank, saj se že to poletje vračata s spektaklom Dance Amore.

Plesna zgodba je nadgrajena in posodobljena različica navdihujoče plesne predstave The 50's Show, ki je pod vodstvom Jurija Batagelja nastala pred več kot desetletjem. Ustvarjalci so združili moči ter postavili paleto latinskoameriških in standardnih plesov na gledališke odre in ustvarili enkraten plesni, umetniški format. Predstava je kar devetkrat razprodala Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, uspešno gostovala na Velikem odru Festivala Lent ter kar dvakrat napolnila NDK, eno največjih kongresnih dvoran v Južni Evropi, s pet tisoč sedišči.

Tudi vas bodo zasrbele pete

17 plesalcev na enem odru

S priznanimi slovenskimi plesalci, med drugim Andrejem Škufco, njegovo ženo Melindo Torokgyorgy Škufca, Gordano Grandošek Whiddon in Matejem Krajcerjem ter drugimi, bosta na odru pričarala pristno vzdušje ulic New Yorka. Mesto preporoda in grandioznih priložnosti bodo v predstavi poustvarili od razgibane scenografske podobe prek glamuroznih kostumov do ubranih plesnih korakov ter koreografij originalne plesne zasedbe.

Žarometi zažarijo, ulice se prebudijo in zgodbe plesnih junakov oživijo skupaj z njimi. V mozaik zgodb so združeni nastopi plesnih duetov, prepleteni s točkami modernih plesnih formatov, začinjenih z zapeljivim vokalom, ki gledalca vabi v razburkani svet nasprotujočih si čustev in buri njegovo domišljijo. Predstava prikazuje pestro paleto latinskoameriških in standardnih plesov, z atraktivnimi figurami žgočega argentinskega tanga, umazane salse, hiphopa, modernega plesa in džeza. V zraku je čutiti žar ljubezni na prvi pogled, dramatične posledice tragične zmote, grozo krvavega umora ter humor živahnih uličnih karakterjev. Dogajalna kulisa je postavljena na obrobje Brooklyna leta 1947 in prikazuje 24 ur, prepletenih s plesnimi zgodbami iz soseščine, polne nočnih barov, utripajočih luči in glasnih ritmov. V vrelišču ustvarjalnega talenta se srečujejo posamezniki iz različnih okolij, ki se spopadajo s številnimi izzivi ter tvorijo vrtinec emocij in spletajo plesno pripoved. 

Foto: Igor Zaplatil, Tomaž Lanišek, osebni arhiv

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan