Jaka Mankoč in Siniša Vasiljev: Iščite inspiracijo v sebi, in ne po spletu

Jaka Mankoč in Siniša Vasiljev: Iščite inspiracijo v sebi, in ne po spletu (foto: POP TV) POP TV
Vir: Jana
5. 8. 2018

Misel, da če recept nima duše, mora dušo v recept vdahniti kuhar, nedvomno drži, še zlasti kadar gre za posebne kulinarične dobrote.

Vsi radi dobro jemo, vendar le najboljši, najbolj vztrajni in izvirni kuharji vedo, kako iz vsakodnevnih sestavin in živil narediti pravi gurmanski presežek. In kot se že pogovorno dober obrok vedno zaključi z dobrim pogovorom, smo o tem poklepetali z zmagovalcem oddaje MasterChef, Jako Mankočem, in drugouvrščenim Sinišo Vasilijem, ki sta nam razkrila svoje izkušnje s šovom in poglede na kulinariko ter nam zaupala recepta, ki bosta popestrila naš poletni jedilnik.

Kateri je bil največji spodrsljaj, ki se vam je zgodil v kuhinji?

Jaka Mankoč: Bila je deževna nedelja, ko sem za kosilo pripravljal pečenko. Vmes sem se ulegel na kavč in od utrujenosti zaspal. K sreči sem se pravočasno zbudil, tako da ni bilo nič hujšega razen zažganega mesa.

Siniša Vasiljev: Ideja o olju v biskvitnem testu se je izkazala za napačno. Na koncu ni bilo torte, ampak so nastali 'cakepopsi'.

Katera je bila prva jed, ki ste se jo naučili skuhati?

Jaka: Prva jed, ki sem jo skuhal, je bila mamina jed, ki mi jo je pripravljala po prihodu iz šole. Domov sem namreč vedno hodil zelo lačen in puranji zrezki v sirovi omaki s pire krompirjem so bili moja najljubša izbira.

Siniša: Korenčkova juha.

Kakšno je bilo vaše prvo srečanje s kuhalnico?

Jaka: Odkar se spomnim, me je zanimalo gostinstvo. Najstarejši spomin seže v čas, ko sem imel osem ali deset let. Pri starih starših sem na krožniku postregel vse, kar mi je prišlo pod roke - od oreščkov in kave do riža hkrati – ter ponujal jed.

Siniša:  Prvič, ko sem ozavestil, kaj je lakota. (smeh)

Katera slovenska jed je po vašem mnenju precenjena in katera podcenjena?

Jaka: Mislim, da nobena slovenska jed ni precenjena in niti ne podcenjena. Slovenci znamo ceniti svojo kulinariko.

Siniša: Dolgočasni smo že z blejsko kremšnito, saj je cena previsoka za to, kar dobiš, medtem ko denimo pozabimo na to, koliko dela je s prekmursko gibanico.

Mora biti dober kuhar tudi velik gurman?

Jaka: Oboje je povezano, predvsem pa mora imeti smisel za okus.

Siniša: Absolutno. Bolj ko so brbončice razvajene, boljše okuse lahko glava in roke pripravijo.

Katera je bila najbolj neobičajna jed, ki ste jo do zdaj poskusili?

Jaka: Ko sem bolj aktivno srfal, sem imel v Egiptu priložnost poskusiti omleto, ki so jo pripravili tamkajšnji domačini. Bila je zelo začinjena, a hkrati odlična.

Siniša: Moja finalna jed, v kateri je bil mangov pire z ocvirki.

Katera svetovna kuhinja se vam sicer zdi najbolj zanimiva in katera najbolj zahtevna?

Jaka: Od nekdaj me zanima tudi azijska kuhinja in njihove tehnike rezanja.

Siniša: Najbolj zanimiva se mi zdi azijska kuhinja zaradi kakovostnih sestavin in eksplozije okusov. Najbolj okusna, a za tehtnico neprivlačna je zagotovo francoska kuhinja. Največji izziv pa mi pomeni japonska kuhinja, saj moraš obvladati izjemne ročne spretnosti obdelave hrane.

Obstaja jed, ki je nikoli ne bi poskusili?

Jaka: Ne verjamem, da obstaja kaj takega, česar ne bi poskusil, ampak nikoli ne veš, kaj te v življenju lahko preseneti.

Siniša: Nikoli ne reci nikoli.

Katere so največje napake amaterskih kuharjev?

Jaka: Po mojih izkušnjah je to nestrpnost, saj sem bil tudi sam tak. Rad bi, da je vse takoj narejeno, a kuharski procesi potrebujejo svoj čas, tako kot vse stvari v življenju.

Siniša:  Da kuhajo po smernicah in ne zaupajo svoji intuiciji.

Kateri od sodnikov v šovu MaterChef je na vas naredil največji vtis?

Jaka: Vsi trije sodniki so naredili velik vtis name, vendar vsak na svoj način: Bine z motivacijo, Luka s strogostjo in Karim s pozornostjo na podrobnostih.

Siniša: Mislim, da si titulo zasluži Bine. Preprosto se najdem v nekaterih njegovih začetkih kariere, ima močnega duha in ne nazadnje željo po nenehnem izboljševanju. To je tisto, s čimer me človek 'kupi'.

Brez katere sestavine si ne predstavljate kuhanja?

Jaka: Zelo rad uporabljam belo vino in česen. Sta odlična kombinacija za številne jedi.

Siniša: Brez kumine. (smeh)

Česa nikoli ne sme zmanjkati v domačem hladilniku?

Jaka: Če je na sporedu tekma, ne sme manjkati pivo, sicer pa nimam posebnih zahtev. Iz vsake sestavine, ki je na voljo, se da z dobro idejo pripraviti nekaj okusnega.

Siniša: Jajca, maslo, sir, vino in vodka.

Kateri so uporabni nasveti, ki ste se jih naučili v oddaji in bi lahko koristili tudi bralcem?

Jaka: Naučil sem se zares poslušati nasvete in kritike sprejeti konstruktivno.

Siniša: V kuhinjo vedno vstopi pozitiven. Bodi gluh za 'pametnjakoviče', a poslušen za dobronamerne nasvete. Kuhanje sprejmi kot privilegij, in ne kot pravico. Pripravljaj, kar je dobro in vizualno všečno tebi. Išči navdih v sebi, in ne po spletu. Poskušaj, poskušaj in še enkrat poskušaj. Ne pretiravaj. Predvsem pa delaj z ljubeznijo!

Kakšni ste bili kot oseba pred vstopom v oddajo in kakšni ste po koncu šova?

Jaka: Določene težke stvari so postale preproste, pretvoril sem jih v izziv. Sicer pa še vedno ostajam Jaka, isti kot pred vstopom v šov.

Siniša: Ob vstopu v oddajo sem bil predvsem negotov in brez samospoštovanja. Poslušal sem druge, in ne sebe. Zaradi tega sem bil nervozen in nezadovoljen ob vsaki stvari. Iz MasterChefa sem prišel odločen, z voljo do življenja in željo po uspehu.

Katere so odlike dobrega kuharja?

Jaka: Če postrežeš jed in za mizo zavlada tišina, ker imajo vsi polna usta, to pomeni, da je jed okusna in dobra.

Siniša: Imeti mora spoštovanje do hrane, ljubiti kuho in kuhinjo, uživati v okusih ter biti predvsem osredotočen in organiziran.

Pri katerem slovenskem znanem kuharju bi se še želeli učiti?

Jaka: Želel bi se učiti na primer od Davida Vracka ali Ane Roš, največ pa bi mi pomenile izkušnje iz tujine.

Siniša: Nimam želje po dodatnem izobraževanju v kuhinji, se pa želim izobraževati o pravilni prehrani in njeni pripravi.

Ali znamo Slovenci dovolj ceniti in promovirati svojo domačo kuhinjo?

Jaka: Mislim, da smo precej inovativni in izvirni, zato znamo domačo kuhinjo precej dobro promovirati.

Siniša: Žal smo Slovenci narod, ki bolj ceni in časti vse, kar ni našega, in to se pozna tudi v domači kuhinji.

Kaj vam je prinesel nastop v šovu?

Jaka: Nagrada je že na varčevalnem računu, kjer se bodo zbirala sredstva za izobraževanje v tujini ter pozneje za odprtje lastne restavracije. Šov mi je prinesel tudi veliko medijske prepoznavnosti in mi tudi odprl vrata v svet kulinarike.

Siniša: Osebno zmago nad življenjem.

Recept Jake Mankoča in smetanova strjenkaz mehkim srcem in metinim drobljencem

Metin drobljenec:

Sestavine:

 • 100 g moke
 • 100 g masla
 • 50 g sladkorja
 • 100 g sveže mete

Priprava:

Moko, sladkor in maslo pregnetemo, dokler ne dobimo žagovini podobno zmes, v katero vmešamo na fino sesekljano meto, in jo postavimo na pekač. Pečemo pri 170 stopinjah Celzija približno 5 do 10 minut do zlato rumene barve.

Mehko srce:

Sestavine:

 • 400 g svežih ali zmrznjenih jagod
 • 100 g sladkorja

Priprava:

Jagode očistimo in zmiksamo v pire, ki ga zavremo in sladkamo po okusu. Nato ga vlijemo v modele, ki jih običajno doma uporabljamo za kocke ledu, in vse skupaj pustimo dobro zamrzniti.

Smetanova strjenka:

Sestavine:

 • 300 ml smetane za kuhanje
 • 200 ml mleka
 • 1 vaniljev strok
 • 70 g sladkorja
 • 6 lističev želatine

Priprava:

Smetano in mleko zmešamo skupaj, razpolovimo strok vanilje ter vse skupaj segrejemo na nizkem ognju, da se vanilja infuzira v zmes smetane in mleka (ne sme zavreti). Istočasno želatino namakamo v mrzli vodi približno 5 minut ter jo vmešamo v zmes smetane in mleka. Pred sestavljanjem sladice iz zmesi poberemo strok vanilje.

Sestavljanje sladice:

V kozarce najprej nalijemo le 1 centimeter panakote ter jo za 10 minut postavimo v zamrzovalnik, da se strdi. Nato nanjo postavimo ledeno kocko jagodnega pireja ter vse skupaj prelijemo s preostalo panakoto, da prekrije jagodni pire. Pustimo v hladilniku približno 4 ure, da se strdi. Preden postrežemo, po vrhu posujemo crumble in okrasimo s svežimi jagodami in vejico mete.

Recept Siniše Vasiljeva in njegova poletna fitnes solata

Sestavine:

 • 1/4 glave zelja
 • 1 manjše jabolko
 • 1/2 svežega brokolija
 • 1 rdeča paprika
 • 150 g kuhane čičerke
 • 30 g pinjol (lahko tudi bučna semena)
 • (slabega) 1/2 dl bučnega olja
 • (slabega) 1/2 dl jabolčnega kisa
 • 1 žlica medu
 • 1 žlička soli
 • 1/2 žličke kumine
 • 1/2 žličke popra

Priprava:

Najbolje in najlažje jo je pripraviti v thermomixu. Vse sestavine razen pinjol in čičerke damo v mešalno posodo in sekljamo 25 sekund pri hitrosti od 3,5 do 4. Dodamo preostale sestavine in na hitro premešamo (od 3 do 5sekund) pri hitrosti 3 in s topi noži.

Za vse preostale, ki se radi mučite, pa je takole: zelje, brokoli, jabolko in papriko primerno nasekljamo oziroma naribamo. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo.

Besedilo: Tjaša Platovšek // Fotografije: POP TV