Jaka Mankoč kuha slavnim in bogatim

25. 4. 2019 | Vir: Lady
Deli
Prestižna restavracija The Ivy v središču Londona je Jakov kulinarični imperij, kjer ob intenzivnem delu pogumno črpa sveže kuharsko znanje. (foto: Osebni Arhiv)
Osebni Arhiv

Zmagovalec lanskega kuharskega šova MasterChef Slovenija 2018 Jaka Mankoč je vpet v nove kuharske izzive daleč stran od Slovenije. 

Svoje kuharsko znanje nadgrajuje v Angliji v eni najprestižnejših restavracij The Ivy v središču Londona. Primorec, ki je sprva mislil, da je pravi kuharski stres spoznal v šovu MasterChef Slovenija, je ob prihodu v tujino opazil, da je delo v kuhinji lahko še bolj strogo, kot ga je bil navajen na določenih lokacijah pri nas.

“V tujini si skrbno izbran člen v kuhinji, ki se mora popolnoma razumeti z drugimi v kuharskem timu. Vsakdo izmed nas ima prav posebno nalogo, ki jo mora v prestižni restavraciji The Ivy, v kateri delam zadnje mesece, izpeljati res natančno in po strogih pravilih. Delo tam je popolnoma drugačno kot pri nas. V izmeni dela deset ljudi, kar pomeni, da nas je čez dan v kuhinji ob različnih terminih kar 30, in vsak opravlja svojo nalogo. Stresa ne primanjkuje, a je želja po dodatnem kulinaričnem izpopolnjevanju tako velika, da mi garanje daje še dodatno energijo,” pove Jaka.

“Med delom je tišina, možni so le pogovori v povezavi z delom, ki ga opravljaš. Se pravi zgolj gostinski. Režim dela zelo spominja na vojsko. Disciplina na vsakem koraku, da o čistoči kuhinje ne govorim! Lahko rečem, da smo vsi v kuhinji kot družina z vzponi in padci, a realno gledano – na krožnikih morajo biti le kulinarični vrhunski in okusni vzponi, saj jedi pripravljamo in strežemo večinoma premožnim gostom, med katerimi ne manjka svetovnih medijskih zvezd.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografiji: osebni arhiv

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del

Prihajajo padavine: kdaj bo začelo snežiti