Jaka Mankoč kuha slavnim in bogatim

25. 4. 2019 | Vir: Lady
Prestižna restavracija The Ivy v središču Londona je Jakov kulinarični imperij, kjer ob intenzivnem delu pogumno črpa sveže kuharsko znanje. (foto: Osebni Arhiv)
Prestižna restavracija The Ivy v središču Londona je Jakov kulinarični imperij, kjer ob intenzivnem delu pogumno črpa sveže kuharsko znanje.
Osebni Arhiv

Zmagovalec lanskega kuharskega šova MasterChef Slovenija 2018 Jaka Mankoč je vpet v nove kuharske izzive daleč stran od Slovenije. 

Svoje kuharsko znanje nadgrajuje v Angliji v eni najprestižnejših restavracij The Ivy v središču Londona. Primorec, ki je sprva mislil, da je pravi kuharski stres spoznal v šovu MasterChef Slovenija, je ob prihodu v tujino opazil, da je delo v kuhinji lahko še bolj strogo, kot ga je bil navajen na določenih lokacijah pri nas.

“V tujini si skrbno izbran člen v kuhinji, ki se mora popolnoma razumeti z drugimi v kuharskem timu. Vsakdo izmed nas ima prav posebno nalogo, ki jo mora v prestižni restavraciji The Ivy, v kateri delam zadnje mesece, izpeljati res natančno in po strogih pravilih. Delo tam je popolnoma drugačno kot pri nas. V izmeni dela deset ljudi, kar pomeni, da nas je čez dan v kuhinji ob različnih terminih kar 30, in vsak opravlja svojo nalogo. Stresa ne primanjkuje, a je želja po dodatnem kulinaričnem izpopolnjevanju tako velika, da mi garanje daje še dodatno energijo,” pove Jaka.

Primorec Jaka sledi svoji viziji oz. sanjski želji imeti svojo restavracijo na Primorskem, kjer bi lahko svoje znanje prenašal tudi na mlade kuharske upe.
Primorec Jaka sledi svoji viziji oz. sanjski želji imeti svojo restavracijo na Primorskem, kjer bi lahko svoje znanje prenašal tudi na mlade kuharske upe.
Osebni Arhiv
Filipinka, ki živi na Hrvaškem, v šoku: "Kako preživite?"

“Med delom je tišina, možni so le pogovori v povezavi z delom, ki ga opravljaš. Se pravi zgolj gostinski. Režim dela zelo spominja na vojsko. Disciplina na vsakem koraku, da o čistoči kuhinje ne govorim! Lahko rečem, da smo vsi v kuhinji kot družina z vzponi in padci, a realno gledano – na krožnikih morajo biti le kulinarični vrhunski in okusni vzponi, saj jedi pripravljamo in strežemo večinoma premožnim gostom, med katerimi ne manjka svetovnih medijskih zvezd.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografiji: osebni arhiv