Jaka Mankoč kulinarično razvaja svetovne zvezdnike

Jaka nam je 
razkril, da ga 
njegovo dekle 
glede izobraževanja 
v tujini popolnoma 
podpira, a je 
trenutno med 
njima ljubezen 
na daljavo. (foto: Alpe) Alpe
Vir: Nova
8. 4. 2019

Veliki zmagovalec kuharskega šova MasterChef Slovenija 2018 Primorec Jaka Mankoč je v začetku letošnjega leta že začel novo kuharsko zgodbo stran od Slovenije. 

Poln delovnega elana je odletel v Anglijo, kjer svoje kuharsko znanje še dodatno nadgrajuje v eni najbolj prestižnih restavracij The Ivy, v središču Londona. Pred dnevi se je Jaka za nekaj dni odklopil ter si privoščil krajši oddih v Sloveniji. Z Jako smo se dobili v Kopru le korak od njegovega doma na Markovcu pri Kopru ter ekskluzivno spregovorili o njegovi novi kulinarični zgodbi v tujini.

“Zmaga na MasterChef Slovenija ima težo. Spomin je zelo lep. MasterChef mi je dejansko odprl vrata do določenih zadev. Priti tja, kjer sem, se izkazati in dokazati, pa je bila velika borba zase. V tujini pa je ta borba še večja, saj je treba veliko pokazati, da postaneš del enega gostinskega tima oz. ekipe, ki te nato v celoti sprejme,” pove Jaka in doda: “Vedel sem, da če želim ostati v pomembni kuharski zgodbi ter v tej smeri tudi nadaljevati mojo kuharsko kariero, je bilo logično, da sem se odločil znanje nadgraditi. Tako sem se odločil po nasvetih, da prve korake naredim v Londonu v restavraciji The Ivy. Prve tri dni sem bil na preizkušnji in lahko brez zadržkov rečem, da sem dal vse od sebe in realno 'pljuval' kri, saj sem želel svoje delo opraviti popolno in natančno. Izkazal sem se in dobil svoje mesto v ekipi. Delo tam v kuhinji je popolnoma drugačno kot pri nas. Tam namreč na izmeno dela deset ljudi, kar pomeni, da nas je tokom dneva v kuhinji ob različnih terminih kar trideset, kjer vsak opravlja svojo funkcijo. Med delom je tišina, možni so le pogovori v povezavi z delom, ki ga opravljaš. Se pravi zgolj gostinski. Režim dela realno zelo spominja na vojsko. Disciplina na vsakem koraku, da o čistoči kuhinje ne govorim! Lahko rečem, da smo vsi v kuhinji kot neka družina z vzponi in padci, a realno gledano na krožnikih morajo biti le kulinarični vrhunski in okusni vzponi. Kajti v to restavracijo zahajajo premožni ljudje iz sveta gospodarstva, politike, športa, hollywoodski zvezdniki, svetovni glasbeniki in še bi lahko našteval. V zadnjem času sem tako z ekipo kuhal za igralca Toma Cruisea, Blacka Jacka ter glasbenico Lady Gaga in še bi lahko našteval. Kuharji stika z njimi nimamo, vemo, da je v restavraciji, a je dostop do njih prepovedan. V prvem planu so želje gostov, ki jih moramo izpolniti na najvišjem nivoju. Vesel sem, da restavracija veliko vlaga v svoje delavce, saj jim omogoča dodatna brezplačna izobraževanja. Tako sem v sklopu tega že naredil stopnjo kot sommelier pri vinih na prvi stopnji, saj bi se rad tudi na tem področju dodatno izučil.”

Mankoč ne skriva, da ima London svoj čar, a iskreno mu ni všeč. “London je zame preveliko mesto, saj se v njem izgubim. V Kopru se vsi poznamo, v Londonu pa srečaš enkrat človeka in nato nikoli več. V Londonu se človek počuti majhnega, saj je to podjetno mesto, ki nikoli ne spi. V eni besedi je to mesto raznolikih poslov, kamor zahajajo poslovneži in vplivneži z vsega sveta z jasnimi cilji in podjetno izoblikovano vizijo,” doda v resnem tonu lanski veliki zmagovalec oddaje MasterChef Slovenije.

Dobil ekskluzivno ponudbo

Jaka je ekskluzivno za našo revijo razkril, da ga čaka še ena nadvse zanimiva kuharska izkušnja, saj so ga povabili na Norveško v Oslo, kjer naj bi z ekipo pripravljal jedi v restavraciji, ki ima kar tri Michelinove zvezdice. “Če mi bo moj šef iz londonske restavracije The Ivy dovolil, bom letos imel zelo delavno poletje ter se odpravil v Oslo. Zavedam se, kaj to zame pomeni, da se še dodatno nadgradim na kuharsko kulinaričnem nivoju. Kajti vsaka nova izkušnja in odgovornost mi za prihodnost lahko prineseta tisti realni steber znanja, s katerim bi rad nato navduševal tudi v svoji restavraciji oz. kuhinji na Primorskem,” je odkrit Jaka.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: Alpe

Priporočamo