Jaka Mankoč (MasterChef): Doma rad pomaga na njivi

Jaka Mankoč (MasterChef): Doma rad pomaga na njivi (foto: Alpe) Alpe
Vir: Story
21. 7. 2018

Letošnji veliki zmagovalec kuharskega šov MasterChef Slovenija je Koprčan Jaka Mankoč, po izobrazbi zdravstveni tehnik, ki je s svojo kuharsko discipliniranostjo in jasnim kulinaričnim ciljem popolnoma prepričal sodnike šova – Bineta Volčiča, Luko Jezerška in Karima Merdjadija.

Jaka živi v Kopru in pravi, da je zelo navezan na morje, saj ga polni s prav posebno energijo. "Moji starši živijo v Sežani, jaz pa sem malce samosvoj in sem se pred leti odločil za morje in se preselil v Koper. Slovenska obala in morje name učinkujeta zelo pozitivno. To je posebna zaljubljenost, ki jo le stežka opišem. Ko živiš ob morju in dihaš ta zrak, ga je težko zamenjati za drug kraj," pove Jaka v smehu, ki ne skriva, da mu je zmaga v šovu odprla povsem novo dimenzijo. "Presrečen sem, da sem s trdno voljo in jasnim ciljem uspešno korakal med samimi kuharskimi izzivi v šovu MasterChef Slovenija ter na koncu osvojil naziv zmagovalca in prejel tisti stekleni pokal, o katerem sem v zadnjih mesecih kar sanjal. Ne morem mimo tega, da sem ponosen in srčno hvaležen, da mi je pred šovom dodatno kuharsko znanje predala velika kulinarična mojstrica Alma Rekić, ki mi je zelo jasno dala vedeti, da je v kuhinji in pri kuhanju pomembno vse, če to področje res ljubiš in z jasnim ciljem slediš pripravi jedi od začetka do konca. Od nje sem se naučil zelo veliko, saj sva začela od osnov ter nadaljevala do te mere, da je kuhanje ena sama kemija, kjer moraš v prvi vrsti razumeti sestavine ter kaj se dogaja z njimi v različnih kombinacijah in različnih obdelavah. Ne nazadnje pa sva veliko pozornosti posvetila tudi postavitvi in kreiranju krožnika, ki je vedno prav adrenalinski izziv. Izpopolnjevanje in nadgradnja sta zame zelo pomembna, saj si želim postati vrhunski kuhar. Izkušnja v šovu MasterChef mi je prinesla veliko, predvsem to, da sem začel zaupati vase ter svojo samostojnost in kreativnost v kuhinji. Tako po šovu svoji sanjski želji v prihodnosti - nekoč imeti svojo restavracijo in biti konkurenčen najboljšim kuharjem pri nas."

Doma rad pomaga na njivi

Evri so na varnem!

Jaka bo trdo prigarani zmagovalni znesek 50.000 evrov v šovu za zdaj pustil na domačem varčevalnem računu in ga izkoristil v prihodnje za nadgradnjo kuharskega znanja v tujini.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije Alpe

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story15/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 15/2018

Story 15/2018, od 05. 07. 2018