Jaka Mankoč (MasterChef): Imeti želi svojo restavracijo

9. 7. 2018 | Vir: Nova
Deli
Jaka Mankoč (MasterChef): Imeti želi svojo restavracijo (foto: Alpe)
Alpe

Letošnji veliki zmagovalec kuharskega šova MasterChef Slovenija je Primorec, Koprčan Jaka Mankoč, ki je s svojo kuharsko discipliniranostjo in jasnim kulinaričnim ciljem v finalnem dvoboju premagal Sinišo Vasilijeviča ter popolnoma prepričal sodnike šova – Bineta, Luko in Karima, ki so ga brez zadržkov okronali za velikega zmagovalca letošnje sezone.

Mi smo Primorca, po izobrazbi zdravstvenega tehnika, obiskali v Kopru ter v pogovoru ob morju izvedeli številne zanimivosti iz njegovega poslovno-zasebnega življenja. "Ljubezen do kuhinje se je v meni razvila že dolgo nazaj. (smeh) Vse se je namreč začelo v otroško-najstniških letih, ko sem zelo rad mami Slavi pomagal v kuhinji oziroma pri pripravi jedi za družino. Ko sem se pri 19 letih preselil na svoje, pa je bilo treba vedno kaj skuhati, in tako se je v meni ta kuharska želja iz dneva v dan razvijala. Zanimiva pa je tudi druga plat zgodbe, saj sem po izobrazbi zdravstveni tehnik, in tako sem lahko v praksi izkusil, kako lahko res preprosto ljudem pričaraš nasmeh in zadovoljstvo, ko pred njih postaviš krožnik. V meni se je pletla želja po izpopolnjevanju, dograjevanju in širjenju kuharskega znanja v vse smeri. Tako sam sebe najraje opišem, da se razvijam kot drevo," pove Jaka o svoji ljubezni do kuharskega sveta in doda: ''V veliko pomoč mi je bila pred vstopom v kuharski šov MasterChef Slovenija velika kulinarična mojstrica Alma Rekić, ki mi je zelo jasno in s profesionalnim pristopom ter polno mero znanja dala vedeti, da je v kuhinji in pri kuhanju pomembno vse, če to področje res ljubiš in z jasnim ciljem slediš pripravi jedi od začetka do konca. Tako sem si tudi začel zaupati ter razvijati samostojnost in kreativnost v kuhinji. Tudi moj začetek v oddaji MasterChef Slovenija je pokazal, da me je bilo na začetku malce strah, vidna je bila tudi trema. A sem to notranjo oviro skozi oddaje prebrodil, saj mi je pritisk med pripravo jedi postal domač. (smeh) Na trenutke sem se v oddaji počutil kot računalnik, ki je delal podatkovno in kuharsko zbrano sto na uro. Priznati moram, da je časovni pritisk, kot je rekel svetovni kuharski mojster Gordon Ramsay, zdrav, saj pokaže tisto pravo zbranost in natančnost pri delu z jasnim kuharskim ciljem.''

JAKA MANKOČ: Imeti želi  svojo restavracijo

Seveda nas je zanimalo, kako mu je v finalu letošnjega šova uspelo tako suvereno premagati sotekmovalca, drugouvrščenega Sinišo. "Iskreno me je skozi oddaje tako prevzelo tekmovanje in ta tekmovalni duh. Vse sem že imel v glavi, kako in kaj bom delal v finalu. Pripravljen sem bil na polno in nadvse suveren. V glavi se mi je vse sestavilo, tako da sem bil pri kreiranju trihodnega menija miren in z jasnim končnim ciljem. Siniša je spet pokazal tisti svoj 'simpatični stresni živec', kar ga je nedvomno pri pripravi in postavitvi jedi odneslo v površnost, ki ga je ob sodniškem ocenjevanju nedvomno stala točk. Sam sem dokazal, da sta kuharska discipliniranost in zbranost v takih trenutkih temeljnega pomena," brez zadržkov razkrije Koprčan in pove še, kako bo porabil zasluženo zmagovalno nagrado 50.000 evrov. "Presrečen in vesel sem zmage. Najprej bom plačal davke, preostalo pa dal na prav poseben mamin varčevalni račun. Mama je moj šparovček oziroma hranilnik. (smeh) Njej popolnoma zaupam ter upoštevam vse nasvete in mnenja, ki mi jih pove. Sanjska želja pa je imeti svojo restavracijo in biti konkurenčen najboljšim pri nas." 

Morska strast

Zmagovalec MasterChefa Slovenija, Jaka, ne skriva, da goji veliko strast do športa, predvsem deskanja na vodi. A svoj prosti čas najraje izkoristi, da doma pomaga svojim staršem na njivi, saj, kot pravi, sta malo starejša in jima vsaka pomoč pri težjih delih pride prav. ''Družina mi pomeni veliko in tudi ta vez, ki je med nami, je posebna, pa čeprav jaz živim v Kopru, starši v Sežani. Naši trenutki so res nekaj posebnega, pri tem pa brez mojega kuhanja ne gre,'' pove Jaka in doda: ''Letošnje poletje bom bolj malo v morju, pa čeprav bi si želel, saj me po šovu čaka veliko medijsko poslovnih obveznosti in projektov v dogovorih. Ostajam pa na slovenski obali in v bližini morja, saj je to moja strast oziroma posebna zaljubljenost. Če živiš ob morju in dihaš ta zrak, se je težko preseliti.''

Besedilo: Alojz Petrovčič // Foto: Alpe