Jan Kovačič in Nives Orešnik o nasprotjih, ki se privlačijo

Jan Kovačič in Nives Orešnik o nasprotjih, ki se privlačijo (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Story
29. 3. 2018

Simpatična osebna trenerja Jan Kovačič in Nives Orešnik brez dvoma sestavljata enega od najlepših parov na slovenski sceni. .

Kot se spodobi, smo ju v pogovor ujeli kar v njunem 'naravnem' okolju, v telovadnici, čeprav priznavata, da ob koncih tedna najrajši pobegneta v naravo in si privoščita aktiven oddih, takšne pa so bile tudi njune zadnje počitnice na Maldivih, kjer sta se potapljala z malimi morskimi psi in se čudila velikosti letečih lisic.

Story: Za začetek ne morem mimo zagorelega tena kože, ki nam je padel v oči. Predvidevam, da tudi na Maldivih nista veliko počivala?

Nives: No, malo tudi sva. Prvi dan, dva sva se pošteno naspala, saj doma zgodaj vstajava in pozno prihajava domov, tako da si le redko privoščiva zadostno mero spanca. Prve dni sva si vzela za počitek, potem pa sva raziskovala otok, se potapljala.

Jan: Sam sem se že pred odhodom dobro prepričal, kaj otok ponuja. Preveril sem aktivnosti, kaj nama otok omogoča, in si izpisal časovnico. Pokušala sva doživeti aktivnosti, ki so nama pisane na kožo.

Nives: Na plaži lahko namreč ležiš marsikje drugje, škoda bi bilo, če bi na Maldivih le poležavala na plaži, saj ponujajo toliko več.

Story: Ste sicer težko dolgo časa pri miru? Ne predstavljam si vas med ležanjem na plaži in prebiranjem knjige.

Jan: Knjigo sem vzel s seboj, vendar se nisem prebil niti skozi prve strani. Ves čas se je nekaj dogajalo, raziskovala sva otok, se potapljala, snorkljala in poletela z letalom nad otoki.

Nives: Vzela sem nekaj knjig o jogi in s tem povezanih temah, ki me zanimajo, vendar za čtivo doma nimam časa.

Story: Kaj pa vas je na rajskih otokih najbolj presenetilo? So Maldivi upravičili vaša pričakovanja?

Nives: Pričakovanj nisva imela. Potovanje sva namreč rezervirala v ponedeljek, v nedeljo pa sva že odletela na Maldive. (smeh) Jan si je izbral Maldive zaradi potapljanja, čeprav so nama vsi govorili, da greva predvsem poležavat na plažo. Nekateri so me celo vprašali, ali se greva na Maldive poročit. Meni ni uspelo niti pogledati, kam greva, saj je bila odločitev sprejeta povsem spontano.

Story: Seveda, vsi jih povezujemo z medenimi tedni. Vendar pa so precej več kot le to, barvit podvodni svet in pestra zbirka živalskega sveta.

Jan: Mene je fasciniral koralni greben, poln rib in dogajanja. Bil sem navdušen, na žalost pa se nama je pokvarila podvodna kamera, kar je po eni strani dobro, saj sem tako dogajanje opazoval skozi oči, in ne kamero.

Nives: Saj sem rekla, da je na koncu najbolj pomembno tisto, kar sam vidiš in doživiš, kot pa posnetki, ki jih kažeš drugim.

Story: Sta doživela kakšno neprijetno presenečenje?

Nives: Potovanje sva kar dobro organizirala, saj sva se želela spočiti in se ne ves čas seliti naokrog.

Story: Kdo pa je prevzel vajeti organizacije?

Jan: No, vse sva skupaj splanirala.

Nives: Jan je izbral, jaz pa sem potem urejala vse skupaj. (smeh)

Story: Ali kot osebna trenerja lahko zlezeta iz svoje kože ali pa po poklicni deformaciji tudi na plaži opazujeta izklesane postave?

Nives: Sama ne obsojam, ocenjujem in delim ljudi glede na videz. Verjamem, da se tudi sama ne zdim vsem popolna, zato tudi meni ne bi bilo všeč, če bi me nekdo na ta način ocenjeval. Ne morem se poistovetiti s tradicionalnim slovenskim opravljanjem, ne le zato, ker dosti stvari sploh ne vidim, temveč se s tem enostavno ne ukvarjam.

Jan: Jaz imam oči le za Nives. (smeh)

Nives: Joj, Jan. (smeh)

Jan: V oddaji sem imel možnost spoznati številne zgodbe, ozadja debelosti.

Nives: Sama mogoče predvsem opazim življenjski stil, kar me je močno presenetilo, saj na Maldivih prav nihče ni kadil. V vsem tem času sva opazili le enega samega. No, ni mi bilo všeč niti razvajeno puščanje hrane v restavracijah, vendar pa je bila sestava tako razgibana. Tudi na plaži je bilo zelo malo ljudi, v fitnesu pa je bilo presenetljivo veliko obiskovalcev. Tudi ponudba hrane je bila zelo zdrava, tako da si predstavljam, da je to destinacija za ljudi, ki jim zdrav način življenja nekaj pomeni.

Story: Če se ne motim, sta skupaj že dobro leto, vendar se poznate že dosti dlje. Kdaj je preskočila iskrica?

Jan: Poznava se že pet let ali pa še malo več. Prosili so me, da bi treniral dekle, ki bi moralo malo učvrstiti postavo. Vendar pa se potem časovno nisva mogla uskladiti, zato se to ni zgodilo. Od takrat pa so se najine poti velikokrat križale.

Nives: Ljubljana je vendarle majhna, tako sva se pogosto srečevala pri različnih projektih. Spremljala sva se prek družabnih omrežij, takrat še nisem bila osebna trenerka, ko pa sem začela delati v fitnesu, sva se bolje spoznala.

Jan: Potem so prišle tiste sanje, v katerih si se pojavila ti. (smeh) Napisal sem ji, da sem sanjal o njej, potem pa je minilo nekaj časa, ko sva delala kot sodelavca. Vse skupaj pa se je zgodilo nekega večera, ko bi se morala udeležiti zabave, namesto tega pa sva se kar peš odpravila v mesto. Takrat sva se začela bolje spoznavati, malo zatem sem sprejel projekt na Braču, s seboj pa sem povabil tudi Nives. Takrat je postalo jasno, da bi skupaj lahko dobro delovala. Za en teden sva skupaj odšla na Brač, najin urnik pa je bil poln športnih aktivnosti, še dobro, da je bilo nekaj dni slabo vreme, sicer bi se 'prekurila'. Od kajtanja, kolesarjenja pa vse do srfanja. Nikoli ne bom pozabil Nivesine vožnje s štirikolesnikom, kmalu bi pristala v morju. (smeh)

Story: Kako pomembne so v odnosu skupne aktivnosti, zanimanja?

Nives: Kar se gradnje odnosa tiče, zelo. Ne verjamem v to, da se nasprotja privlačijo. Zdi se mi za lase privlečeno. Odvisno morda od tega, kakšen je tvoj življenjski stil, kakšne so tvoje vrednote ... Moj življenjski stil je dokaj specifičen, sem v fazi, ko se moja kariera razvija, zato iščem partnerja za življenje. Najin urnik je tako natrpan, da se najdeva le ob večerih ali skupnih vikendih. Tako je pomembno, da naju v teh prostih trenutkih povezujejo iste prostočasne aktivnosti.

Jan: Če bi imela Nives drugačne želje kot jaz, bi skupaj preživela le malo časa. Poleg tega dvomim, da bi se tako dobro razumela, saj enostavno ni lahko doumeti, da nekomu ustreza nekaj povsem drugega. Že izbira potovanja bi bila tako dosti bolj težavna.

Nives: Veliko je malenkosti, v katerih se potem razhajaš. Zato je škoda energije in časa v življenju, da bi se sporekel zaradi malenkosti, kot so dopust, načrti za vikend ... Lažje je, če takšnih nesporazumov ni.

Story: Oba se ukvarjata z osebnim trenerstvom. Drug na drugega gledata kot na konkurenco ali dobrodošlo spodbudo?

Nives: Mislim, da je slovenski trg kljub majhnosti zelo širok. Prav zato se po mojem mnenju prav za vsakega najdejo stranke, delo, prostor. Obstajajo različni tipi ljudi, vsakemu pa je na kožo pisan drugačen profil trenerja. Midva se morda glede tega ne razhajava tako močno, saj si deliva pogled na stvari, filozofijo dela ... Osebno trenerstvo se hitro razvija in spreminja, pred leti sem vodila vodene vadb, moja kariera pa se je tako popolnoma zasukala, zdaj se bolj nagiba k pilatesu. Kaj pa veš, kaj me čaka v prihodnjih letih. Spekter dela je tako širok, da ni nikakršne gneče.

Jan: Če te to veseli in imaš rad izzive, osebno trenerstvo ponuja številne možnosti. Sam tako ne čutim konkurence, se pa veliko naučiva drug od drugega. Če me zanima kaj o pilatesu, se po nasvet obrnem k Nives.

O nasprotjih, ki se privlačijo,  sanjah in rajskih Maldivih

Story: Kako pogosto pa se vaši pogovori dotikajo vašega poklica?

Nives: V prostem času se ne želiva obremenjevati s službenimi tematikami. Jaz dela ne nosim rada domov, saj si ne želim, da bi po celem tednu dela v fitnesu še v nedeljo debatirala o tem. Vse je precej bolj spontano, življenjsko. Rada si deliva mnenja, nasvete. Jan je namreč dalj časa v trenerstvu, tako se rada zanesem nanj.

Story: Se sicer motivirate in si svetujete tudi pri prehrani ter sestavljanju jedilnikov?

Nives: Ja, Jan mora jesti več sadja in zelenjave! (smeh) Jaz pa sem zmanjšala vnos mesa, saj Jan ne je mesa, obožuje pa ribe.

Jan: Res je, zaradi oddaje sem bil v manjši časovni stiski, zato nisem imel časa za pripravo rib. Imam ribiča, ki mi dostavlja sveže ribe. Sicer pa nihče izmed naju nima ekstremnega načina prehrane, tako skupaj pripravljava zajtrke, ki so predvsem v domeni Nives, sam pa sem boljši z večerjami.

Nives: V najini omari ne boste našli stvari, ki se nama s strokovnega trenerskega vidika zdijo napačne. Kupujeva zdravo hrano, seveda pa se kdaj tudi pregrešiva. Drug drugega tudi spodbujava, Nives poje ogromne količine sadja, pri tem bi ji le s težavo konkuriral.

Story: Kaj pa tiste male pregrehe, ki si jih privoščimo s takim veseljem?

Nives: Najine male pregrehe imenujeva kar nagrade, vendar pa ostajajo v zdravem okviru.

Jan: Jaz imam recimo rad nonine štruklje ali pa si narediva palačinke s sadjem. To, kar je za naju pregreha, je morda za nekoga zdrava sladica. Oba sva kar se da dosledna, če bi se tako zredil, bi me Nives brez dvoma opozorila. Nisva pa obremenjena s tem.

Nives: Če bi videla, da bi partner zašel v nezdrav življenjski slog, bi tudi ukrepala.

Jan: Se strinjam. Pomembno je biti zdrav.

Story: Se strinjate z rekom, ki pravi, da pari, ki trenirajo skupaj, tudi ostanejo skupaj?

Jan: Mislim, da gre tu bolj za isti življenjski pogled, skupno udejstvovanje. Med vikendi se tako skupaj odpraviva v hribe, v naravo ali pa se zaposliva z obema ljubimi aktivnostmi, podvigi. Rada imava aktivnosti, kjer pozabiva na vsakdanji stres. Sploh ne vem, ali sva kdaj že skupaj trenirala. Mislim, da se meniva že kar nekaj let, pa nama še ni uspelo. Tudi če trenirava skupaj, imava različne vaje, tehnike. Mislim, da rek drži z vidika življenjskega stila.

Nives: Prosti čas rada izkoristim stran od delavnega okolja, z aktivnostjo, ki ni povezana z mojim delom. Včasih me je šport veselil, zdaj je to postalo moje delo. Veselila me je tudi umetnost, katere študij sem potem izbrala. Veselila me je moda, kjer sem delala. Vse moje veselje je postalo tudi delo, tako je zmanjkalo hobijev. Prostočasnih aktivnosti za mojo dušo ni bilo več, vse je imelo prizvok dela. Zdaj se mi zdi pomembno, da si vzamem čas zase, za dušo!

Story: Ste sicer pri športnih aktivnostih kaj tekmovalni?

Jan: Bolj za hec! Rada se šaliva na ta račun.

Nives: Pozitivna tekmovalnost v življenju se mi ne zdi slaba. Všeč mi je, če je Jan boljši, saj se v tem primeru sama dosti bolj trudim.

Jan: Tudi sam rad poskusim pilates, sploh ko opazujem Nives, kako je spretna in vzdržljiva. Tako se maksimalno potrudim, da mi vaja uspe, najsi bo še tako težka.

Story: Podcenjevanja v odnosu ne poznata?

Nives: Ne, med nama tega ni, sem pa imela te izkušnje v preteklosti. Moje stvari nikoli niso bile tako pomembne kot partnerjeve. Bila sem mlajša, zato moje mnenje zanje ni bilo tako pomembno. Moja zanimanja niso bila tako važna. Doživela sem tudi, da so trdili, da ne bom nikoli dobra trenerka, voditeljica. Češ da to ni zame. Če nekdo ne podpira mojih ambicij, ne razume mojih želja, stvari, ki me osrečujejo ... to je težko! Vse skupaj pa je vzajemno. Boljši ko bo Jan, boljša bom jaz, boljša bova oba. Mislim, da to vse premalo cenimo v partnerskih odnosih.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Helena Kermelj, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story7/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 7/2018

Story 7/2018, od 15. 03. 2018