Jan Oblak: Dobro poskrbel za starše – s hišo in avtom

Jan že od malih nog 
na domačem terenu 
stiska pesti za 
zeleno-bele.  (foto: Primož Predalič, Goran Anteley, Profimedia) Primož Predalič, Goran Anteley, Profimedia
Vir: Nova
30. 5. 2016

"Pred 15 leti sem bil jaz velik in on mali. Danes je on velik, vendar zato, ker je kljub slavi ostal trdno na tleh," ponosno pove Miro Jović, prvi trener našega velikega zvezdnika v vratih madridskega Atletica Jana Oblaka. Slednji bo svoje znanje že čez nekaj dni lahko vnovič dokazal na tekmi finala Lige prvakov, kjer se bo lahko, če bodo zmagali, kot prvi Slovenec povzpel na piedestal Evrope.

Frankovo naselje, kjer je odraščal danes eden izmed najbolj priljubljenih vratarjev.
Letos je bil izbran za najboljšega vratarja španske lige, postal pa je tudi najboljši vratar v 113-letni zgodovini Atletica.

Slovenski reprezentant piše svojo nogometno pravljico, začetki te pa segajo v Škofjo Loko, kjer je prvič začel trenirati pri ekipi NK Ločan. Miro se še vedno z veseljem spominja malega Jana, ki mu je bilo v golu najprej zelo dolgčas. Za njegov veliki uspeh pa je najverjetneje najbolj zaslužna njegova družina, ki kljub dosežkom ostaja skromna. Trenutno eden izmed najboljših vratarjev na svetu priznava, da se je za vlogo 'golmana' prav zagotovo sprva odločil zaradi očeta, ki ga je skupaj s starejšo sestro Tejo pogosto spremljal s tribun. Med polčasom sta se spustila do igrišča in streljala na gol, kjer so dečka opazili tudi v ljubljanski Olimpiji in ga kmalu so povabili v lastne vrste. Veliko vlogo v njegovem življenju pa je odigrala tudi Janova mama, ki ga je pogosto odpeljala na trening, medtem ko očetu zaradi delovnika to ni uspelo, včasih sta se na pot podala kar s kolesom. Očitno je to prevozno sredstvo pri Janu nadvse priljubljeno, saj se še danes v domači Škofji Loki poda na kolesarski potep.

Starši kljub sinovi slavi živijo normalno življenje

Pred šestimi leti je mlademu Škofjeločanu uspel veliki preboj, saj se je pridružil portugalskemu prvaku Benfici, kjer ga je prvih nekaj mesecev spremljal tudi oče Matjaž. Vendar pa je razdalja družino še toliko bolj zbližala. Starši ga še vedno pogosto obiščejo tudi zdaj v Madridu, kjer so si nazadnje ogledali prvo polfinalno tekmo Lige prvakov, sestra Teja in mati Stojanka pa sta ga spodbujali s tribun tudi v Münchnu. Kljub slavi se njihov način življenja ni dosti spremenil. Oče si recimo zaradi službenih obveznosti, dela kot prevoznik, ni ogledal Janove zadnje polfinalne tekme. Skromnost sta prenesla tudi na svoje otroke, saj se Jan kljub medijskemu blišču ne želi pretirano izpostavljati. Kadar ima možnost, sicer obišče svoje prijatelje v rodni Škofji Loki, s katerimi še danes rad odigra nogometno tekmo, včasih pa jih povabi tudi, da se mu pridružijo v Madridu. Še vedno pogosto obišče igrišče v Puštalu, kjer je naredil svoje prve nogometne korake, junija pa v klubu z njegovo pomočjo organizirajo tudi turnir, na katerem bo letos sodelovalo kar 120 ekip.

Slava ga ni pokvarila – hvaležen je staršem!

Njegovi nekdanji soigralci radi povedo, da je bil že kot mladostnik zelo resno usmerjen v kariero, saj je že takrat razmišljal kot precej starejši fantje. Po njihovem mnenju je prav zaradi tega dosegel takšen uspeh, pa tudi zaradi predanosti. Velikokrat je namreč svoj trening podaljšal še v naslednjega. Kdorkoli pozna Jana, ima o njem povedati le najlepše. Številni prijatelji ga opisujejo kot skromnega fanta, ki ga slava in denar nista pokvarila, ter opevajo njegovo predanost družini in nogometu. Jan je svojima staršema hvaležen za vse, kar sta storila zanj. Pred časom se jima je zahvalil tudi z družinsko hišo v Pevnem in novim avtomobilom.

■ MAJA MUHIČ

Značke: Jan Oblak