Jan Plestenjak navdušil Joséja Carrerasa!

Za 72-letnega Carrerasa je bilo to drugo gostovanje v Areni Stožice. (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
4. 4. 2019

Eden izmed najlepših tenorjev, 72-letni José Carreras, je v sklopu poslovilne turneje, ki ga bo popeljala po Evropi, Aziji in Združenih državah Amerike, pred dnevi znova obiskal Ljubljano, kjer je združil prijetno s koristnim, saj je poleg tega, da je poskrbel za nepozaben koncert, obiskal še onkološki oddelek Pediatrične klinike v Ljubljani, ki ji je pred leti doniral sredstva.

Tokratni Carrerasov obisk Ljubljane se je začel s predstavitvijo medijem, kjer je zbranim novinarjem zaupal, da ga na Ljubljano, kjer je imel leta 2010 svoj prvi koncert v Stožicah, vežejo lepi spomini, saj je bil to glasbeni večer, ki si ga je še kako zapomnil. Sploh naše občinstvo se mu zdi izjemno toplo in hvaležno, poleg tega pa smo – tako Carreas – Slovenci dobro poznavalci klasične glasbe, kar ga neizmerno veseli. Ravno zaradi tega je tokrat znova obiskal našo prestolnico, koncertno turnejo pa bo nadaljeval le v dvoranah, na katere ga vežejo najlepši spomini.

José Carreras je edinstven glasbeni večer v Stožicah, ki je bil razdeljen na dva dela, začel s 'poslednjo pesmijo' L’ultima Canzone, nato pa je obiskovalce ob spremljavi Simfoničnega orkestra pod vodstvom Miquela Ortege pobožal s svojo nežnostjo in vrhunskim glasom. Ob tem se je v Barceloni rojenemu glasbeniku pridružila še v Sloveniji delujoča hrvaška sopranistka Martina Zadro, ki je samostojno zapela nekaj operetnih in opernih arij ter s katero je po debelih dveh urah z legendarno Amigos Para Siempre, ki jo je za olimpijske igre leta 1992 v Barceloni napisal še en mojster Andrew Lloyd Webber, Carreras zaključil večer.

Gost večera Jan Plestenjak

Začetek drugega dela je pripadel še enemu gostu večera, in sicer našemu najuspešnejšemu avtorju in enemu izmed najbolj prodajanih glasbenikov Janu Plestenjaku. Oba vrhunska glasbenika sta se v zaodrju pred koncertom sproščeno družila in se veselila prihajajočega glasbenega spektakla na poslovilni koncertni turneji slovitega tenorista. Ob 50-članskem Simfoničnem orkestru RTV Slovenija je naš priljubljeni glasbenik odpel uspešnici Barka iz perja (zgolj ob klavirski spremljavi) in z orkestrom Ona sanja o Ljubljani ter popolnoma navdušil obiskovalce (predvsem obiskovalke) v areni.

Še več, maestro José Carreras je bil tako navdušen ob čustveni interpretaciji slovenskih uspešnic, da je Janu Plestenjaku takoj čestital za čudovito izvedbo obeh skladb, se mu s šopkom zahvalil za izjemen nastop na njegovem koncertu ter ga po večeru, polnem velikih emocij, prijazno povabil na večerjo v zahvalo za pričarano čarobno vzdušje na nepozabnem koncertnem večeru v Sloveniji.

Najlepši tenor vseh časov

Legendarni tenor José Carreras, ki je kot eden izmed treh tenorjev navduševal polne dvorane obiskovalcev po vsem svetu, je v svoji karieri prejel številne nagrade, tako za svoje umetniško kot tudi za družbeno odgovorno delo. Nagrajen je bil s številnimi zlatimi in platinastimi nagradami za svoja glasbena dela, ki so po celotnem svetu prodana v več kot 80 milijonih izvodih.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Bruno Sedevčič, Goran Antley