Jan Plestenjak ne prenese sivine v odnosih

Jan Plestenjak ne prenese sivine v odnosih (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
8. 10. 2018

Brez dvoma najbolj prepoznaven obraz slovenske glasbene scene - Škofjeločan, čigar ritem srca utripa v ritmu morja. Strunjana. Jan Plestenjak.

Jeseni, natančneje 20. oktobra, bo s prijatelji obeležil 25-letnico svoje glasbene poti. V Stožicah. V družbi prijateljev, oboževalcev in ljubiteljev dobre glasbe. Glasbenik velja za največje ime slovenske glasbene scene. Sam o sebi pravi, da je eden izmed dinozavrov, ki v času globalizacije še vedno prodajajo albume. Ne skriva svoje velike ljubezni do vina, suhega vina. Opomnim ga, da ima zatorej sladko življenje, on pa se le prijetno nasmehne in me v naslednji uri najinega pogovora zabava s podrobnostmi iz svojega življenja, ki so številnim kljub medijem ostale skrite. “Živali me imajo zelo rade,” mi med pogovorom pove Jan, ki je ob snemanju zadnjega videospota tudi dodobra spoznal konje, sicer pa je velik ljubitelj psov.

Po izgubi dolgoletne spremljevalke Aje je tako iskal novega pasjega prijatelja, a ga zaradi težav z alergijo oddal v nov, dober dom. “Če bom nehal peti, potem si bom omislil psa,” mi zaupa in z nasmeškom nadaljuje: “Včasih sem že razmišljal, da bi petje obesil na klin in si omislil psa. A vendarle je to moj kruh.”

Kadar govoriva o kosmatincih, se še bolj razneži, a v debati ne pozabi omeniti, da psu ne pusti na posteljo. Načela so načela. In Jan se tega dobro zaveda. Kot načela, ki jih ima o vlogi moškega v družini. Ta so dokaj tradicionalna. Po njegovem mnenju moški predstavlja steber v zvezi, sodobna vloga moškega, kjer so linije med spoloma vedno bolj zabrisane, mu ni blizu.

“Če ženska plača večerjo, je to tako, kot bi sam naokrog poplesaval z baletnimi copatami,” ponudi s šaljivo prispodobo in doda: “Hitro vidiš, ali je moški kos situaciji ali je pa papek.” Po njegovem mnenju je moderni čas povsem kastriral moškega. “Se vam še nikoli ni zgodilo, da ste zaradi ljubljene ženske pozabili na načela,” ga povprašamo, a le odkima: “Zanimivo, a res ne.” Pojasni, da bi, če bi izgubil funkcijo, postal povsem neprivlačen tudi za partnerico. “Nismo le kos mesa. Moška moč ima svojo privlačnost. Ženska moč ima svojo privlačnost,” pove. A ne privlačijo ga manekenke s privlačnimi postavami, čeprav odkrito prizna, da takšnih ni bilo malo.

“Pomembna je fizična privlačnost, a oseba mora nekaj izžarevati. Zraven bi lahko sedelo neverjetno lepo dekle, a če ne bi videl kakšne globine, se ne bi z njo ukvarjal niti minute,” potrdi in še enkrat poudari moč ženske privlačnosti. “Pleh me izčrpa do konca. Neinteligence ne bi prenesel ... No, morda to še. A ne bi prenesel sivine. Nekrvavosti,” pojasnjuje. Opomnimo ga, da so njegova oblačila precej enobarvna v primerjavi z barvami, ki jih išče v odnosu. “Ha, zanimivo. Ne ljubi se mi ukvarjati z videzom. Vsi rockerji se bolj ukvarjajo s svojim videzom,” z nasmehom odgovori in prizna, da sam kupi kar tri iste kose oblačila, le da se mu ni treba ukvarjati z garderobo.

“Vsak na Metelkovi se bolj ukvarja s tem, kje so njegovi dredi, kako ima strgane hlače in kakšno sporočilo ima na majici. Precej več časa posvečajo videzu kot pa jaz,” poda primerjavo. Ob tem ne zanika, da nima rad lepih stvari, oblačil, a temu le ne posveča toliko pozornosti, kot bi si morda mislili. Pomembno je, kako je videti, a se s tem ukvarja bistveno manj kot drugi. Konec koncev smo vsi podvrženi videzu. “Vsak na odru je narcis. Poglejte, kaj delajo ljudje na svojih profilih, pa sploh znani niso. Nečimrnost imajo v sebi,” pojasni svojo trditev. Če ne bi bil javna osebnost, ne bi uporabljal družabnih omrežij.

Na srečo ima ob sebi ljudi, ki so pravi mojstri, tako mu, ne boste verjeli, na pomoč včasih priskoči kar Challe Salle. Na njegovih profilih ne boste videli tropskih plaž ali deževnih gozdov. Jan namreč ni ljubitelj potovanj. “Vse je tukaj. Videl sem pol sveta. Potovanja so kot črtica kokaina. Ali pa za playboya ženske,” razkrije glasbenik, a mu nasprotujemo. Po kratkem premisleku spremeni svoje mnenje: “Potovanja pustijo gubo na tvojem obrazu, a lahko jo dobiš tudi tukaj in zdaj. Z leti začneš ceniti stvari tukaj in zdaj.”

Besedilo: N. A. // Fotografije: Primož Predalič