Jan Plestenjak odkrito o svojem otroštvu, res mu ni bilo lahko

Na modno znamko Morro Sartoriale prisega tudi Jan Plestenjak. (foto: Foto: Nina Znidersic) Foto: Nina Znidersic
22. 2. 2021

Pred kratkim se je o tem pogovarjal z Vesno Milek v njeni spletni oddaji Rdeče in črno.

Naš priljubljeni glasbenik velja za odkritega človeka, ki spregovori tudi o temah, ki morda niso najbolj prijetne. Tudi med pogovorom z Vesno je bilo tako. Razkril je, kakšno je bilo njegovo otroštvo. Govoril je o svoji mami, slikarki Dori Plestenjak in dejal, da ga je vzgajala v duhu spoštovanja in discipline, a hkrati je vzpodbujala njegovo ustvarjalnost.

Svoje čase so živeli v škofjeloškem gradu - kot pravi sam, se je to slišalo zelo nobel, a je bila velika beda. "Nikjer drugje nismo mogli biti, nismo imeli stanovanja ali hiše." Živeli so v sobi, ki je bila namesto z zaveso zagrnjena s plenicami. Niso imeli pralnega stroja, pa tudi na stranišče so morali hoditi v drugo nadstropje po mrazu. Jan se dobro zaveda, da je bilo vse skupaj za njegovo mamo zahtevno, saj je imela dva otroka, njega in brata.

Spregovoril je o tem, da se je pred nekaj leti spopadal z anksioznostjo. Ko se je pogovarjal s kakšnim psihiatrom ali psihologom, so ga spraševali o otroštvu. "Vsi so hoteli v meni zbuditi neke strahove iz otroštva, jaz pa sem imel prekrasno otroštvo. Bolj ko sem jim govoril, bolj so hoteli doseči to, kar piše v knjigah, da vse izhaja iz otroštva." Več boste izvedeli, če si sami na tej povezavi pogledate ta res zanimiv pogovor.