Jan Plestenjak: 'Okraden' in dobro poplačan

Vir: Lady
12. 7. 2018

Jan Plestenjak ima zadnje dni veliko razlogov za veselje in nasmeh na obrazu. Ne le da je njegov album Dvigni krila dosegel platinasto naklado, tudi njegov bančni račun bo postal veliko bogatejši. Zahvaljujoč ameriškim rokerjem iz zasedbe Train, ki so si za svojo uspešnico prilastili kar melodijo, ki jo je Jan spisal za pevko Alyo. Brez njegovega dovoljenja, seveda.

Priljubljena ameriška skupina Train, ki je v svoji bogati karieri prejela številne prestižne glasbene nagrade, med njimi kar tri grammyje, je, da bi se izognila nadaljnjim pravnim postopkom, privolila v predlagano zunajsodno poravnavo zaradi domnevne kršitve avtorske pravice, in sicer uporabe glasbe refrena ene največjih slovenskih uspešnic A veš, ki jo je Alya predstavila leta 2007, kot avtor pa se pod besedilo in glasbo podpisuje prav Jan Plestenjak.

Priznani ameriški muzikolog je ugotovil, da sta glasba refrena skladbe A veš in glasba refrena If It's Love presenetljivo podobni, in to celo v taki meri, da bi podobnost lahko nastala kot rezultat kopiranja Jana Plestenjaka. Ameriška verzija uspešnice A veš, ki se je uvrstila na prvo mesto Billboardove lestvice Adult Top 40, je tudi drugi najbolj uspešen singel z njihovega studijskega albuma Save Me, San Francisco.

"Alya me je opozorila na pesem skupine Train If it's love. Bil sem popolnoma presenečen, ker je refren tako rekoč enak. Z založbo smo se odločili, da bomo šli v tožbo. Odvetniška pisarna v New Yorku je vodila postopek in prišlo je do poravnave pred sodnim postopkom. Vesel sem, ker je pravici zadoščeno, čeprav smo se borili proti tako velikemu svetovnemu izvajalcu," je o razpletu povedal Jan in dodal, da je zadovoljen, da sta se stranki razmeroma hitro zunajsodno poravnali, saj je bolje, da vsi čas posvetijo ustvarjanju glasbe, in ne sodnim postopkom.

Besedilo: Anja P. Kontrec // Foto: Igor Zaplatil, Tibor Golob