Jan Plestenjak pri ženskah ne sklepa kompromisov!

Jan Plestenjak pri ženskah ne sklepa kompromisov! (foto: Primož Predalič, arhiv POP TV) Primož Predalič, arhiv POP TV
Vir: Lady
27. 10. 2017

September so v Istrian bistro & Tapas baru v Portorožu zaključili s premiero nove istrske serije Štorje iz bistroja. V glavni vlogi je nastopil Jan Plestenjak, priljubljenega pevca pa smo lahko spoznali na nekoliko drugačen način. Tokrat ne prek glasbenega nastopa, temveč v pogovoru.

Ob kulinaričnem razvajanju brbončic je bilo vredno prisluhniti osebnim izpovedim enega najuspešnejših slovenskih pevcev. Gorenjec, ki je svoje srce preselil na Obalo. "Obala ima svoj šarm. Si ob morju in ljudje smo ustvarjeni iz vode. Ob vodi imam zato občutek neskončnosti," je ob prijetni klavirski spremljavi pianista Marka Stajnka opisoval Jan.

Ležernost Mediterana je namreč zanj navdih za pisanje pesmi, ki jih piše že od svojega 18. leta. Na tisto obdobje sicer nima lepih spominov. "Neuspeh za neuspehom. Šest, sedem let. Bil sem slab," se svojih začetkov spominja Jan, ki bi prve tri albume najraje pozabil. "To je grozljivka!" In v času, odkar ustvarja, se je veliko naučil. "Ne sledi formatu, ampak temu, kar si. In v tem, kar si, bodi dober." Že na začetku svoje glasbene poti je vedel, kaj šteje. Zato je leta 1995 posnel svoj prvi duet z Ladom Leskovarjem. Kot gost presenečenja se je v čast Janu s svojim sinom pripeljal v Istrian bistro & Tapas bar. "To je pa res presenečenje!"

Oba sta ponosna, da sta lahko skupaj zapela vsaj eno pesem. "Da je en tako mlad, šarmanten pevec, kitarist in komponist hotel mene imeti zraven," je bil počaščen Lado, Jan pa mu je laskanje hitro vrnil. "Največjo legendo imeti zraven, lepo prosim. To mi je ogromno pomenilo. Dalo je težo mojemu neznanju, ki je bilo takrat prisotno." Ugotovila sta, da imata kar nekaj skupnega. Na Portorož namreč tudi Lada Leskovarja vežejo lepi spomini. Ravno tam je leta 1957, pri 15 letih, prvič nastopil profesionalno. A poleg stvari, ki ju vežejo, je med njima še manjša razlika. "Vsak moški mora v življenju napisati knjigo, posaditi drevo in imeti sina, da nadaljuje njegov rod," je prepričan Lado. Knjigo ima, 300 let staro oljko tudi, Janu torej manjka samo še sin. Saj veste, naj stvari so namreč tri.

Jan Plestenjak: “Pri  ženskah ne  sklepam  kompromisov”

Primorske ženske so drugačne

Seveda je beseda nanesla tudi na nežnejši spol, kot se za nespornega zmagovalca v šarmantnosti in neulovljivega ženskarja, kot ga radi poimenujemo, spodobi. Družina mu veliko pomeni, tudi željo, da bi nekoč rad postal oče, je že večkrat izrazil na glas. In zakaj je simpatični pevec še vedno samski? "Najbrž zato, ker v razmerju in pri ženskah ne sklepam kompromisov, težko se prilagajam," iskreno pove Jan, ki se rad pohvali, da svojim lepoticam vedno zaigra kakšno romantično melodijo na svojem domačem klavirju.

Sicer pa prisega na pristne odnose z ljudmi, zato ne razume fenomena, ki so ga prinesla socialna omrežja, na katerih dogajanje iz svojega vsakdana redno deli tudi sam. "To je balon, ki bo enkrat počil, vsa dekleta in tudi nekateri fantje, ki svoja življenja osmišljajo na podlagi objav in všečkov drugih, pa bodo godni za psihoterapevta," pove Jan, ki velja za enega redkih slovenskih zvezdnikov. O tem ne pričajo le razprodani koncerti in dolge vrste oboževalk, temveč tudi dejstvo, da je bil sam nazadnje v trgovini s špecerijo pred davnimi devetimi leti. "Nekega dne sem šel v trgovino po hrano in naslednji teden mi je gospa natančno razložila, kakšne hrenovke sem kupil," se pošali Jan, ki se je takrat odločil, da za poln hladilnik v svojem domu najame nekoga drugega.

Besedilo: Anja P. Kontrec