Jan Plestenjak: "Vsak mora biti zgled drugim in imeti spoštovanje do drugih!"

Jan Plestenjak: "Vsak mora biti zgled drugim in imeti spoštovanje do drugih!" (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
19. 2. 2017

Uspešna kariera je izpolnjujoča in je zanjo hvaležen, pravi priljubljeni glasbenik Jan Plestenjak, a meni, da je resničen uspeh sreča v krogu ljudi, ki jih imaš rad. Razlog za razmislek o uspehu je bilo snemanje videospota za singel 'Iz zadnje vrste' z glasbenikovega albuma 'Dvigni krila', ki govori o vsiljenih vrednostnih sistemih.

“Mislim, da ne drži, da se moja glasba bolj dotakne žensk kot moških. To je neki kliše, ki ga mediji vrtijo in vrtijo do te mere, da je kakšnemu moškemu že nerodno priznati, da mu je moja pesem všeč.”
“Z Martino se nisva videla 18 let. Po vseh teh letih sem jo poklical in imela sva dolg pogovor, kot bi vmes ne minilo toliko časa.”

V spotu nastopa tudi Janova najstniška ljubezen Martina Kajfež, ki uprizarja ženo in mater njegove hčere. Nekdanja manekenka, ki je večji del svoje uspešne kariere delovala v Italiji, danes živi v Novi Gorici in se ukvarja s fotografijo.

Story: Skladba 'Iz zadnje vrste' se dotika zapovedi družbe - kaj in zakaj je nekdo uspešen ali 'frajer', kot pravite. Kaj za vas pomeni uspeh, kdaj se intimno doživljate kot uspešnega?

Pridejo trenutki, ko se zavem, da sem pravzaprav kar veliko dosegel, pa me že v naslednjem trenutku prešine, da je vse skupaj iluzija in da je pravzaprav najbolj uspešen tisti, ki je srečen in izpolnjen skozi to, da nima nekih kariernih ciljev, ampak je stabilen v svojem krogu ljudi, ki jih ima rad. Lahko rečem, da me ustvarjanje in nastopanje na koncertih izpolnjujeta, in za to sem hvaležen. Tista druga stran ... tam pa moram še postati 'uspešen'.

Story: Ena od najuspešnejših slovenskih manekenk Martina Kajfež, vaša mladostna ljubezen, je 22 let po videospotu za skladbo 'Ker te ljubim' znova nastopila v vašem spotu, tokrat v vlogi vaše žene. Zakaj prav Martina?

Razmišljal sem, da mora biti ženska, s katero imam v spotu otroka, blizu mojih let, in če je moja hči v spotu stara 16 let, njena mama ne more biti neka 30-letna manekenka. Potem sem se vprašal, kaj če bi prosil Martino. Mislil sem, da zagotovo ne bo hotela, ker se želi umakniti iz javnosti. In res najprej ni želela, potem pa sem tako dolgo sitnaril, da je rekla: "Pa bom!"

Story: Sta prijateljstvo negovala vse obdobje dveh desetletij ali sta ga obudila pred kratkim?

Z Martino se nisva videla 18 let. Po vseh teh letih sem jo poklical in imela sva dolg pogovor, kot bi vmes ne minilo toliko časa. Seveda so leta pustila pečat na najinih življenjih in najina komunikacija zato vsebuje nekaj simpatičnega cinizma. Vesel sem, da sva v lepem odnosu.

Story: V spotu nastopa tudi simpatično dekle, ki igra vajino hčer. Ste si želeli kdaj postati starš?

Seveda. Ko prideš na vrh hriba, si šele na dnu neba. Imeti otroka z osebo, ki jo ljubiš, je tisto, kar ti da krila, da zares poletiš.

Story: Je valentinovo za vas predvsem priložnost za morda še kakšen uspešen koncert - vaša glasba je zelo priljubljena predvsem pri ženskah - ali imate tudi sami kakšen odnos do tega?

Mislim, da ne drži, da se moja glasba bolj dotakne žensk kot moških. To je neki kliše, ki ga mediji vrtijo in vrtijo do te mere, da je kakšnemu moškemu že nerodno priznati, da mu je moja pesem všeč. Mlade generacije fantov pa s tem sploh niso več obremenjene, zato bo na mojih koncertih po mojem mnenju kmalu enako število moških kot žensk. Februarja imam štiri dvoranske koncerte in prav tako marca.

Story: Ste trenutno v zvezi? Katerih pričakovanj vašim partnericam do zdaj ni uspelo izpolniti, pa so vam resnično pomembna?

Trenutno sem spet samski. Kaj pa vem, morda sem malo starokopiten in me moti, da počasi postajamo uniseks. Mislim, da ima vsak spol svoje značilnosti in da se prav zaradi te drugačnosti tako lepo dopolnjujeta. Verjetno bi bilo čudno, če bi se vozil v avtu z žensko in bi, ko bi počila guma, čakal, da jo zamenja ona.

Story: Pred kratkim ste posvojili novega kosmatinca, kako vama gre, je kaj podoben Aji, s katero sta bila zelo povezana?

Pepeta sem podaril bratu Domnu. Vzel sem ga iz zavetišča in ga pozdravil, ker je imel kar nekaj zdravstvenih problemov. Ko sem ga pripeljal domov, se je brat tako zaljubil vanj, da sem se odločil, da bo morda to zanj še bolje, ker ima brat bolj urejeno življenje in večji red kot jaz. To je za psa bolje. Moram pa priznati, da so trenutki, ki ti jih da taka živalca, res neprecenljivi.

Story: Na spletnih omrežjih ste po odzivih na fotografije, ki ste jih objavili, zapisali nekaj v smislu: naj bo dovolj, če je človek dober po srcu. Kaj ste imeli v mislih?

Moj zapis je bil odziv na to, da v današnjem času s pretiranim poudarjanjem odprtosti in vseh mogočih pravic pozabljamo na dolžnosti in spoštovanje. Zahodni svet je z globalizacijo in korporativnim marketinškim vsiljevanjem pod krinko odprtosti vsilil izjemno uniformiranost, kaj je prav, kaj ne, kaj je primerno in kaj ne. Govori se o 'zgledih znanih ljudi'. Kot da mi, ki smo znani, nismo le ljudje, ampak nekaj več. To je seveda popolna neumnost. Vsak mora biti zgled drugim in imeti spoštovanje do drugih. Mediji pač želite imeti naslove, ki bi bili čim večkrat klikani, in to razumem. Imam pa občutek, da je preveč pravil, predvsem za vsakdanje stvari in take, ki ne škodijo drugim ljudem. Zato sem napisal 'bodimo dobri po srcu', saj teh pravil potem sploh ne bi potrebovali.

Napisala SBH
Fotografije Primož Predalič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story07/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 07/2017

Story 07/2017, od 09. 02. 2017