Jana Morelj je radijski mikrofon zamenjala za kamero

Jana Morelj je radijski mikrofon zamenjala za kamero (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
27. 2. 2017

Jana Morelj je temnolaska, ki se že vrsto let prijazno smehlja z malih zaslonov informativne oddaje 24ur. Je ženska, s katero se zbuja velika večina Slovenije, in kot smo pretekli teden izvedeli na premieri slovenskega filma Anina provizija, je Jana poleg vsega tega še odlična igralka.

Čeprav je že zaigrala v seriji filmov Življenja Tomaža Kajzerja, je to njena prva vloga v celovečernem filmu. Temnolaska je tako stopila v lik Katarine, državne tožilke, ki se sooča s težkim primerom tajkuna, ki je svoje temne posle skrival pred družino in jih s svojimi nespametnimi in egoističnimi dejanji pahnil v prepad. "Zame je bila velika čast, da so ustvarjalci pomislili name in mi dali takšno priložnost. Je pa tudi res, da je takšno snemanje nekaj povsem drugega, kot je to, kar sicer počnem. Na radiu je treba vse takoj narediti, posneti, reči, tu pa je veliko čakanja, vse se velikokrat ponavlja, čisto drugačna dinamika je," pojasnjuje Jana in dodaja, da ji je bilo pri vsem najbolj zanimiva preobrazba v drugega človeka. "V tem moraš biti zelo prepričljiv, res se moraš vživeti v svojo vlogo," nam je opisala in dodala, da je sicer ustvarjalcem sama predstavila svojo različico lika, njen vidik pa so tudi upoštevali pri končnem izdelku.

Uživala z Janezom Škofom

Sicer pa je Jana velika ljubiteljica dobrih slovenskih igralcev, zato je še toliko bolj uživala pri ustvarjanju z Janezom Škofom. "V igri sem močno uživala, še posebej v tistem prizoru z Janezom. Z njim je vrhunsko delati in že samo opazovati njegov način dela, priprav, kako ima on to v sebi in kako mu je vse naravno, to je bil najlepši del vsega skupaj," nam je zaupala in dodala, da se je sama na svojo vlogo pripravljala kar sama. "Vedno sem si predstavljala, da tekst nekdo vadi s teboj. Jaz pa to počnem kar sama. Teksta ne povem vedno v istim zaporedju, ampak poskušam tako obrniti stavke, da meni zvenijo čim bolj naravno. Potem je pa vse v ponavljanju," še pojasnjuje.

V filmu z avdićem

Sicer pa se je Jani pri ustvarjanju filma Anina provizija pridružil tudi njen kolega z radia Denis Avdić, ki je pred nastopom seveda moral na avdicije. "Pri meni je bila avdicija zelo hitra. Poklicali so me in predlagali, da bi zaigral v vlogi Korena z Ministrstva za notranje zadeve, ker sem bil tudi v resnici policist. To vlogo sem odigral tako, kot sem to jaz tudi v resnici počel osem let. Nikakor se nisem mogel vživeti v tega filmskega kriminalista, delavca Ministrstva za notranje zadeve. Čez tri dni so me potem poklicali in vprašali, ali bi bil lahko receptor v bosanskem hotelu, in sem privolil," je pojasnil Denis in dodal, da je svoj lik – ki v osnovi ni imel imena – poimenoval Esad.

Kaja Milanič

Priporočamo