Jana Morelj na počitnice v Stockholm

3. 5. 2016

Jana Morelj se na medijski sceni pojavlja že dalj časa, kljub temu pa je o temnolasi lepotici in njenih hobijih le malo znanega. Tokrat smo z radijsko voditeljico in vremenarko poklepetali o njenih življenjskih prelomnicah.

P.S. spodnji intervju je bil z Jano opravljen še pred prvomajskimi prazniki ...

Rekli ste, da je bil vaš največji korak v življenju ta, da ste postali samostojni. Kdaj je bilo to?

To ni bilo tako dolgo nazaj, le nekaj let. Po srednji šoli sem šla v Ljubljano študirat, domov v Postojno pa sem se vračala samo za vikende. Tu sem potem postala samostojna, naučila sem se živeti sama in seveda tudi z drugimi, obiski doma pa so postajali vse redkejši. Mislim, da se tukaj hitro navadiš na svobodo, na svoj tempo in to je težko izpustiti iz rok.

Sicer ste velika ljubiteljica potovanj. Katero pa vas je najbolj navdušilo?

Vsako po svoje. In prav to je tudi čar potovanj. To, da ti da vsako nekaj novega. Meni so načeloma zelo všeč mesta, še zlasti evropska, ker imajo neko zgodovino, ki se kaže tudi v arhitekturi, to me zelo zanima. V New Yorku sem bila dvakrat, ampak me ni tako zelo navdušil. Mislim, da je vsega preveč in da je zelo težko mesto, kar zadeva hitenje in odnose med ljudmi. Tam nisem našla tega, da bi se človek usedel na kavo tako, kot se mi tukaj znamo. Po drugi strani pa me je lani Indonezija zelo navdušila. Sicer ne vsi predeli, ki sem ji obiskala, nekateri pa. Narava in morje sta tam neverjetna.

Pa zdaj že veste, kje boste preživeli prvomajske praznike?

Letos se s sestrično odpravljava v Stockholm. Moja sestrična zelo veliko potuje in je res dala že lep kos sveta čez. Pred kratkim je bila v Kolumbiji in glede na to, da potuje sama, jo še bolj občudujem.

Zakaj pa sta izbrali ravno Stockholm?

Obe neradi načrtujeva vnaprej. Tudi življenja sicer nimam načrtovanega vnaprej, ampak čakam, kaj mi prinese vsak dan, teden. Neki petkov zvečer sva gledali letalske vozovnice, sestrična je predlagala Stockholm, potem pa sva si v nekaj minutah kupili vozovnice, rezervirali prenočišče ... to mi je najboljše. Spontanost! Da nekaj začutiš in to narediš. Če imaš velike načrte, ki se na koncu ne izidejo, si lahko močno razočaran.

Odlično se torej razumete s sestrično, sicer pa imate tudi sestro, kajne?

Da, mlajšo. Pred kratkim se je preselila v Postojno, žal pa se predvsem zaradi služb bolj malo vidiva in druživa. Sva popolnoma različni, tako vizualno kot značajsko. Znava se zelo hitro spreti, ampak se tudi hitro pobotava.

Pa sta močno povezani?

Med nama je šest let razlike, in to je razlika, pri kateri se vedno loviš. Ona me je vedno lovila, jaz pa sem ji vedno za malce zbežala. Starši so mi potem govorili, da moram razumeti, da je ona mlajša in da kakšnih stvari ne ve ali pa ne zna narediti ... in nikoli se nisva najbolj ujeli. Ko je prišla v srednjo šolo, pa sva se zbližali. Zdaj se vprašava za nasvete, ker je tudi zelo zrela in pridna. Ljudje pa nama velikokrat niso verjeli, da sva sestri, včasih sva morali pokazati celo osebni izkaznici.

Koliko pa se družita zdaj?

Tako malo se vidiva, da nama veliko pomeni že to, da se usedeva h kavici in si kaj lepega poveva. Ona sicer ne obiskuje toliko koncertov in je zvečer raje doma. Namesto tega se raje odpravi v hribe, kar pa mene ne pritegne ... (smeh)

Sicer je pred kratkim na svetu svojo prvorojenko pozdravila vaša radijska kolegica Ivjana Banić. Ste malo deklico že videli?

Ne, mislim, da je še nobenemu ni uspelo obiskati. Smo pa vsi nestrpno čakali in spremljali Ivjanino nosečnost. Enkrat nas je sicer obiskala na radiu, vendar me na žalost ni bilo, ker je prišla popoldne. Moji sodelavci so ji ob rojstvu Vile pripravili tudi posebno pesmico ... Mislim pa, da smo bili vsi očarani nad imenom. Vsi smo čakali, kakšno bo.

Nad čim pa se sicer najbolj navdušujete? Ste pred kratkim poskusili kaj novega?

Zadnje čase mi zmanjkuje časa za navduševanje nad stvarmi. (smeh) Verjetno se še najbolj navdušujem nad koncerti.

Kdo je med vašimi najbolj predvajanimi izvajalci?

Ste me pa dobili. Ne morem izbrati samo enega. (smeh) Sicer ni nič kaj preveč novega, ker sem bolj v rokovskih vodah. Všeč so mi Foo Fighters, in to je bil tudi eden izmed zadnjih koncertov, ki sem jih obiskala. No, če se vrneva k vprašanju, kaj me je navdušilo v zadnjem času ... Mislim, da ta koncert. To je bil koncert v Bologni, na žalost je bilo to na tisti večer, ko se je zgodil teroristični napad v Parizu. Spomnim se, da sem prišla domov iz Bologne in na Facebooku videla sporočila o Parizu. Mislim, da se me je to toliko bolj dotaknilo, ker je toliko ljudi umrlo na koncertu, jaz pa sem bila še vedno pod vtisom tega občutka, ki ga na koncertu dobiš. Človek začne razmišljati, kaj bi bilo, če bi se tebi to zgodilo ... in dejansko je bil to tudi njihov zadnji koncert, ker so potem odpovedali turnejo. Sicer pa so mi poleg njih všeč še Pearl Jam, pa S.A.R.S., od domačih Elvis Jackson, Niet ...

Značke: Jana Morelj

Priporočamo