Jana Šnuderl in Simon Gašparovič: Skrivnost je v detajlih!

Jana Šnuderl in Simon Gašparovič: Skrivnost je v detajlih! (foto: arhiv revije Story) arhiv revije Story
4. 8. 2016

Trenutek večne zaobljube želimo za vedno ohraniti v svojem spominu, svoje trenutke sreče želimo zato imeti tudi na fotografijah, ki bodo še leta pričale o našem velikem dogodku. Nepozabne spomine že leta beležita tudi Jana Šnuderl in Simon Gašparovič, poročna fotografa, s katerima mladoporočenci skočijo v morje, se podajo na vrtiljak ali pa se odpeljejo z jadrnico.

Story: Ko sta začela fotografirati, zanimanje zanjo še ni bilo tako množično. Kako sta se vajini poti križali s fotoaparatom?

Simon: Seveda, sprva nismo poznali digitalnih aparatov, pa tudi slikali nismo s telefoni, temveč kar z analognimi fotoaparati. Tako sva fotoaparat v roke dobila tudi midva in spomnim se, da je izpod Janinih rok prav vsakič nastalo nekaj fantastičnega.

Jana: No, vse se je začelo s tem, da sem Simonu pokvarila fotoaparat. (smeh) Že nekaj časa si je želel dober digitalni fotoaparat, zato smo mu ga za rojstni dan podarili. No, ne vem, ali ga je sploh kdaj dobil v roke, saj sem ga neprestano uporabljala sama. Po srednji šoli sem želela študirati zgodovino, vendar mi je profesor to odsvetoval. Zato sem se usmerila v fotografijo, saj sem že nekaj časa gojila ljubezen do fotografiranja, k temu pa je prispevalo tudi odprtje nove fakultete za fotografijo VIS. Tako se je vse skupaj začelo.

Story: Vajine fotografije slovijo po prav posebnem pečatu, saj jih prilagodita vsakemu paru.

Jana: Seveda, za vsak par želiva pripraviti nekaj, kar jima je pisano na kožo. Lani smo se tako z mladoporočencema s supi podali po Ljubljanici, saj sta se oba ukvarjala s tovrstno aktivnostjo. S kakšnimi smo se dan po poroki podali na morje skočit v vodo, z drugimi na vrtiljak. Enkrat sva s parom odšla na Pag, kjer sta se spoznala.

Story: Kje vse pa dobita ideje za fotografiranje?

Simon: Z vsakim parom se najprej dobimo na kavi, saj se nama zdi izrednega pomena to, da se dobro ujamemo. Če se ne ujamemo najbolje, se rajši opravičiva in odkloniva, kot da na silo fotografirava poroko. To je namreč nujno, saj skupaj preživimo ves dan. Pogovarjamo se o hobijih, njuni skupni življenjski poti, kako sta se spoznala, morda kakšen zabaven pripetljaj, in prav to njuno zgodbo poskušava prikazati na fotografijah. Vedno poskušava najti nekaj drugačnega, unikatnega. Včasih se namesto na najpriljubljenejše lokacije odpravimo na travnik, kjer cvetijo marjetice, za eno izmed zadnjih porok smo se podali na travnik cvetoče bordo rdeče detelje, včasih gremo v hribe, se vozimo s čolnički, če si par lasti stari kolesi, se odpeljemo na staro poljsko pot, kjer naredimo nekaj fotografij.

Story: Pa imate morda najljubšo? Katera vam je do zdaj najbolj ostala v spominu?

Jana: Jah, skoraj vsaka je nekaj posebnega. Slabih porok ni! Vsak posameznik ima zamisel, kaj bi rad, in najina naloga je, da te želje poskušava uresničiti. Vsaka poroka ima tudi polno čudovitih trenutkov, ki jih želiš zabeležiti. Odvisno je tudi, koliko časa si par vzame za fotografiranje. Veš, kaj vse lahko narediš v treh urah?

Story: Glede na to, da sta Gorenjca, sta prve poroke najverjetneje posnela v tem koncu Slovenije, sčasoma pa se je glas razširil tudi drugam.

Simon: No, ravno nasprotno, začela sva namreč na Primorskem. Med prvimi je bila poroka v Vipavski dolini, za katero pravzaprav ne vem, kje so naju našli. Dostikrat se na porokah srečujemo v istih krogih, tako da so svatje najine nekdanje stranke, kar še nekoliko poglobi odnos, saj smo z nekaterimi postali že pravi prijatelji. (smeh)

Story: Prisotni ste bili že na mnogo porokah. Nam zaupate, kaj je po vašem mnenju recept za lepo poroko?

Jana: Detajli naredijo poroko! Ponavadi te ustvarjajo neveste same. To, da sebe vložijo v delo, se odraža na poroki, te malenkosti namreč naredijo ogromen vtis na svate. Na fotografijah premišljeno umeščeni detajli bistveno pripomorejo k celotni poročni zgodbi. Odlično organizirana poroka, ki jo spremljajo pristna čustva in iskreni svatje, je recept za nepozaben dogodek, ki bo ostal še dolgo v spominu.

Story: Kakšen je po vsem tem času vajin pogled na poročni dan? Sta se morda že kaj naveličala?

Jana: Ne, vsaka poroka nama še vedno predstavlja svojevrsten izziv. Vsake se veseliva in tuhtava, kako bi jo lahko oplemenitila. Z vsakim parom želiva vzpostaviti prijateljski odnos, rada jima svetujeva ter s tem spleteva tesnejše vezi. Dostikrat se z mladoporočenci dobimo tudi kasneje, v primeru pričakovanja povečanja družinice se zopet vidimo in fotografiramo. Super je spremljati stranke in njihova življenja, vesela sva zanje.

Story: Kaj pa menita o zaobljubi, ki par veže za vse večne čase v dobrem in slabem? Kaj pa vajino osebno mnenje o poroki?

Jana: Poroka je lep, čaroben dan, in če bi se poročila, bi organizirala veliko, a sproščeno poroko. Za zdaj sicer še nisva poročena. (smeh) Ne moreva dobiti fotografa. Tista dva, ki bi ju želela imeti, sta vedno zasedena na datume, ki jih izbereva. (smeh)

Story: Poleg porok fotografirata tudi številne znane Slovence. Vse od Teje in Janija, do tekmovalcev šova Gostilna išče šefa, Simone Fabjan ter Roka Klavore, skupine Čedahuči, Gala in Severe ... Vaju za fotografiranje na poroki pogosto uporabljajo tudi prijatelji?

Simon: V bistvu se ne poročajo kaj dosti. (smeh) Kadar sva povabljena na poroko kot prijatelja, se od fotografije distancirava, ne vzameva fotoaparata s sabo. Če želijo, da sva na poroki kot gosta, se tega kar drživa in se ne vmešavava v fotografa! Ni pa veliko takih situacij, saj naju tudi prijatelji pogosto pokličejo za fotografiranje poroke.

Story: Številni fotografi tožijo, da fotografija v Sloveniji ni dovolj cenjena. Se tudi vi strinjate s to trditvijo?

Jana: Težko bi trdila kaj takega, nekateri ja, spet drugi ne. Tisti, ki jim to ni pomembno, najamejo cenejše fotografe. Če pa ti fotografija nekaj pomeni, boš najel fotografa, ki mu zaupaš. Številni ne razumejo našega procesa dela, saj se pravo garanje skriva po koncu poroke. Želiva ustvariti nekaj, kar nama je v ponos, njim pa v zadovoljstvo. Na koncu so fotografije edini spomin, ki ga boste imeli na ta dogodek čez 20 let. Midva ne dovoliva, da nama kdo zbija ceno. Tudi v trgovini ne barantam za štruco kruha. To tako ne gre!

ljubezen na barki

Poročne zaobljube
"Pred dnevi naju je kontaktirala poročna organizatorka Petra, da ji par prepušča popolnoma proste roke pri organizaciji obnovitve poročnih zaobljub. V tujini je to dokaj pogosta praksa. Po pogovoru s parom smo se odločili, da naredimo obnovitev zaobljub na barki oz. na samotnem otoku na Hrvaškem. Spoznala sta se namreč na pomolu v Pulju. Pri tem smo sodelovali z organizatorko, cvetličarko, slaščičarko ... Skratka, v zgodbo je bilo vključenih veliko različnih oseb, ki so se vse maksimalno potrudile. Naš trud pa je bil poplačan z zadovoljstvom in solzami sreče, ki jih je potočil par.

Napisala: Nika Arsovski
Foto: Jana Snuderl, Simon Gašparovič