Jana Šušteršič: Za kariero žrtvovala vse!

Jana Šušteršič (foto: revija Lea) revija Lea
Vir: Lea
22. 12. 2014

29-letna Jana Šušteršič, novopečena zmagovalka šova Slovenija ima talent, je pred tedni za revijo Lea povedala vse o tem, kako si počasi utira pot do zvezd in uresničuje svoje otroške sanje. Zgodbo danes, dan po njenem velikem zmagoslavju, objavljamo v celoti.

Takole si je prislužila nagrado 50.000 evrov
Iz malega raste veliko

Iz revije Lea izpred dveh tednov ...

Jano Šušteršič od magisterija na prestižni glasbeni akademiji Berklee College of Music, ki ga opravlja v Španiji, loči le še šest mesecev, za njo pa so tudi tri leta študija na isti akademiji v Bostonu, kamor so jo sprejeli prav z nastopom in skladbo Tine Turner, s katero nas je navdušila na polfinalnem nastopu šova. Tako je zadnja leta vso svojo pozornost namenila študiju, ki pa je za celotno družino pomenil velik finančni zalogaj.

"Že samo magisterij na akademiji stane 37 tisoč evrov, da o drugih stroških ne govorim," nam je zaupala Jana, ki je med študijem v Združenih državah Amerike pridno delala, da je lahko prispevala svoj delež, ki pa še zdaleč ni tak, kot so ga v njen talent vložili starši. "Prav zato bi ob morebitni zmagi na šovu brez pomisleka del glavne nagrade v trenutku poklonila mami in očetu ter se jima s tem zahvalila za zaupanje in vsak dan, ko sta verjela vame."

Otroške sanje

Prva znamenja nadarjenosti je Jana pokazala že zelo zgodaj, saj rada nastopa, odkar pomni. Tako je že pri treh letih, ko je z družino še živela v Libiji, prepevala angleško skladbo slovite rokerice Cyndi Lauper, svoj glasbeni talent pa naslednja leta razvijala na urah klavirja. Prvi nastop pri sedmih letih ji sicer ni ostal v najlepšem spominu, saj je pred občinstvom obnemela, že leto pozneje pa ji oder ni delal več nikakršnih težav. Ko je z družino nekoč dopustovala na morju, so se nekega večera odpravili na večerjo ob živi glasbi, in ker je Jana več pozornosti kot hrani namenjala glasbenikom, so jo ti povabili na oder, naj zapoje z njimi. To so bili danes veliko bolje poznani člani skupine Mambo Kings, ki so bili nad mlado pevko tako navdušeni, da so prišli čestitat še njenemu očetu Tomažu.

Iz Ljubljane v Beograd in Ameriko

Le leto dni po tem, ko se je iz Libije vrnila v Ljubljano, sta se njena starša ločila in Jana se je z mamo Zorico preselila v Beograd, kjer je kot štiriletna deklica spoznavala bogato kulturo in glasbeno sceno. Ta jo je tako očarala, da je že takrat sanjala o karieri, ki bi jo popeljala na oder. Prvič so se ji sanje uresničile v najstniških letih, ko je postala članica glasbene zasedbe Neverne bebe, s katero je veliko nastopala in pridobila ogromno izkušenj, ki so ji prišle prav tudi na šovu Slovenija ima talent. Izkušnje pa je želela podkrepiti tudi z izobrazbo, zato se je odločila spakirati kovčke in se preizkusiti čez lužo, kjer se ji je izpolnil življenjski cilj, ko je dobila štipendijo za najbolj poznano šolo moderne glasbe na svetu Berklee College of Music. "Zadnja tri leta, ki sem jih preživela v tej šoli, so v moje življenje prinesla odraščanje, nove prijatelje v skoraj vseh državah sveta, veliko odpovedovanja in finančnih žrtev, a tudi možnost, da svoje znanje in talent nadgradim in da bom v solo karieri pripravljena na vse. Upam, da mi bo uspelo končati šolanje in zdaj, ko me le še nekaj mesecev loči od magistrskega naziva, prihaja pravi trenutek, da se vrnem pred občinstvo. Za to sem že ogromno žrtvovala, in to mi pomeni vse na svetu. Navdušena sem, da se mi je ponudila priložnost, da to storim v oddaji Slovenija ima talent."

Čestitke prejema tudi od profesorjev

Zmaga v šovu bi ji odprla nova vrata v svet glasbe, saj si v prihodnosti ne predstavlja drugačnega življenja kot tistega, ki bi ji ga ponudil oder. Na njem se namreč počuti kot doma, na njem lahko izrazi vse svoje občutke, ki jih brez glasbe ne bi imela priložnosti spoznati. Sanje se ji počasi, a vztrajno uresničujejo, pri tem pa ji ob strani poleg družine stojijo tudi njeni sošolci in profesorji na glasbeni akademiji v Valencii, kjer končuje magisterij. "Prejela sem že toliko njihovih čestitk, da jim kar težko sledim, zato se jim bom raje zahvalila v živo," pravi Jana, ki se je že 'spopadla' s prvimi posledicami medijske prepoznavnosti. Dan po polfinalnem nastopu so jo namreč čakali intervjuji in snemanja, že naslednji dan pa se je odpravila nazaj v Španijo, kjer je morala opraviti še obvezni izpit. "To, da me ljudje pozdravijo na vsakem koraku, se mi zdi nekaj lepega, saj so navsezadnje gledalci in občinstvo tisti, ki te podpirajo in 'naredijo' slavne, brez njih zvezd ne bi bilo."

Lea