Janez Hočevar Rifle: Policisti nekoč drugačni kot danes

Janez Hočevar Rifle: Policisti nekoč drugačni kot danes (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
31. 5. 2017

Priljubljeni igralec Janez Hočevar Rifle je že od malih nog velik ljubitelj motorjev, odkar pa so zaključili snemanje Usodnega vina, bo časa za motoristična potepanja še nekoliko več. Tik po koncu je tako že sedel v sedlo in se podal proti Dubrovniku, potem pa smuknil še v Srbijo in Bosno. Tudi z morja se ne vrača po avtocesti, temveč se rajši zapelje po stranpoteh, ki so bolj slikovite.

Njegova ljubezen do motorjev sega v zgodnjo mladost, sprva so mu družbo delali mopedi, jave, nato pa še vespe in lambrete.

"Takrat ni bilo tako veliko avtomobilov, izpit za motor sem naredil leta 1962, za avto pa šele osem let pozneje," se spominja Rifle, ki je šele nato postal ponosen lastnik spačkov in katric. Danes je ponosen lastnik potovalnega motorja BMW, ki s svojo motoristično klapo potuje naokrog.

Rifle

Z motorji je zasvojil tudi dva svoja sinova, Matevža in Andraža, čeprav se je med odraščanjem otrok moral svoji ljubezni do motociklizma odpovedati. V svoji dolgoletni romanci z motorji se mu je zgodilo že marsikaj, nekajkrat je utrpel padec, spet drugič srečanja s policisti, ki jih bolje spoznava tudi med vožnjo z avtomobilom.

Pred kratkim so ga tako ustavili zaradi prehitre vožnje, saj dandanes možje v modrem ne pogledajo več čez prste tako kot nekoč. "Pripeljal sem se na mejo in carinik me je vprašal, ali imam kaj za prijaviti. Povedal sem mu, da imam dva magnetofona, videorekorder in malo televizijo, on pa se je le smejal," se spominja Rifle. Če je bil včasih deležen le glasnega krohota, pa ga danes policisti prav z veseljem oglobijo.

Nika Arsovski