Janez Škrabec v Sočiju gradi naselje hiš!

Janez Škrabec (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
8. 4. 2014

Uspešen poslovnež Janez Škrabec je razkril nekaj receptov za uspeh in svoj najnovejši podvig, gradnjo naselja luksuznih in energetsko varčnih hiš v ruskem Sočiju.

Z deljenjem nasvetov in receptov za uspeh ne varčuje. Zna pohvaliti in tudi z veseljem sprejme pohvalo. Problem nastane le, ko kdo od njega pričakuje (in to se v zadnjem času dogaja vse pogosteje) nasvet ali konkreten 'recept', kako prepričati Rusa, da bo s teboj sklenil posel:

"Sam ne delam nobenih razlik med narodi, spoštujem vse. Tiste z veliko kot tudi tiste z bolj prezrto zgodovino. Najpomembnejše v tem življenju je namreč zaupanje in spoštovanje. In če greš s takim pristopom v svet, potem nimaš nobenih problemov. To držo pa si lahko izoblikuješ, če imaš rad sebe in druge, svoj in drug narod. Kdor dobro pozna svoj jezik, se bo lažje naučil tujega, in tisti, ki bo poznal svoj narod, bo lažje razumel tudi tujega. In to je ultima v tem multikulturnem svetu.

Nobenega naroda ne smeš podcenjevati, vsak ima svojo bogato zgodovino, svoje vzpone in padce. Morda bi kdo zamahnil z roko ob omembi države Uzbekistan, vendar če pomislimo, da je bila ta država v 13. stoletju največje cesarstvo, gledamo na njo z drugačnimi očmi.

Vsak narod ima svojo digniteto in ne moremo jih zaradi lastne ošabnosti kar tako dajati v nič. Ozrimo se le na Rusijo; po razpadu SZ so imeli 15 let krizo, zdaj pa je njihov BDP na prebivalca enak slovenskemu. Oni so svoj BDP podvojili v zadnjih desetih letih, medtem ko se je pri nas zmanjšal za 20 odstotkov. Menim, da zato ne moremo ravno tako enoplastno črniti Rusije, češ da je tam polno korupcije. Kar nekaj tovrstnih krivic smo ji storili ob nedavnih olimpijskih igrah. To percepcijo bi bilo treba spremeniti."

V 20 letih poslovanja z Rusi se je marsikaj naučil, pridobil neprecenljive izkušnje in poznanstva, katerega produkta sta tudi gradnja hotela v Minsku in gradnja luksuznega energetsko varčnega naselja hiš v olimpijskem mestu Soči. Več o tem lahko preberete v aktualni številki revije Nova.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri