Janez Usenik: "Občinstvo hočem nasmejati"

Janez Usenik: "Občinstvo hočem nasmejati" (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
21. 10. 2016

Stand up komik in televizijski voditelj Janez Usenik bo nastopil v okviru Mednarodnega festivala stand up komedije, ki bo v Planetu Tuš v Mariboru 21. in 22. oktobra. Skupaj z 12 stand up komiki bo tudi poskrbel, da bo na dogodku tako kot vedno polno smeha in dobre volje.

Janeza lahko redno spremljamo tudi na malih zaslonih v okviru oddaje 24ur. Tisti, ki imajo radi stand up komedijo, ga poslušajo tudi na odru. In tako bo tudi kmalu v Mariboru, ko bo gost na tridnevnem mednarodnem festivalu smeha (od 21. in 22. oktobra) v Bowling baru Planeta Tuš, tako se Janez že nekaj dni intenzivno pripravlja na svoj nastop.

"Priprave so zelo rigorozne. Spalnico sem prestavil v 2. nadstropje (višinske priprave), tudi ko sem sam, ves čas nekaj blebetam (kondicijske priprave) in vsak večer grem na pivo (aklimatizacija na lokalne štajerske razmere)." Ni čudno, da ga daje trema, saj bo nastopil v družbi Janeza Trontlja, Tina Vodopivca, Jelene Radanović (SRB), Nikole Silića (SRB) in Matjaža Javšnika. Ampak kot sam pravi, konkurence med komiki ni, zato bo še toliko bolj sproščeno.

"Ne, tu konkurence ne sme biti. Publika bo imela namreč lep večer le, če bomo vsi dobri. To je tako, kot da bi igrali v istem moštvu. Nekaj zdrave konkurence sicer je, ampak na tekmi ne sme biti pomembno, kdo zabije več golov, le da ekipa zmaga. Na festivalu bo kar 12 stand up komikov, osem slovenskih, štirje iz Hrvaške in Srbije. Glede na to, da sem v stand upu že na pol upokojenec, me je malo strah, ampak upamo na najboljše. Je pa v resnici lep občutek, da veš, da lahko zaupaš drugim, ki nastopajo s teboj, kajti nastopiti pred publiko, ki je že razgreta, in tudi vedeti, da bo uživala v večeru tudi po tem, ko ti rečeš 'adijo', ti precej olajša nastop."

Iskren nastop

Janez ima za seboj že ogromno nastopov. Med njimi so bili tudi takšni, ki so bili še posebej lepi, in tudi kakšen takšen, ki je minil, ker je moral.

"Bili so takšni in drugačni nastopi, seveda. Slabe skušaš potlačiti in hkrati ugotoviti, kaj si storil narobe. Na dobrih skušaš graditi. Težko bi izpostavil najboljše in najslabše. Vem pa, kateri nastop je najbolj pomemben. Naslednji," je priznal. To, da bi Janezu zmanjkalo materiala za smeh, ni bojazni. Zaupal nam je, kako gleda na to, če bi kdaj postal nezanimiv publiki. "Če me sprašujete, pri katerih letih neha biti komik zanimiv ..., ne vem, upam, da odgovor ni 40. Če pa sprašujete na samem nastopu ..., zelo težko določiti. Lahko bi sicer razpredal o tem, da publiko odbije, če sili vanjo, če je preveč žaljiv, če ni iskren, ampak vse to so v resnici samo floskule. Verjemite mi, če bi znal jasno odgovoriti, kako vedno pritegniti publiko in biti vedno zanimiv, bi zdajle sedel na vrtu razkošne vile v Hollywoodu v družbi Viktorijinih angelčkov, Steven Spielberg bi sedel ob meni in si zapisoval vsako mojo besedo, Donald Trump in Hillary Clinton pa bi me družno pahljala s pavjim perjem v upanju, da bom enega od njiju vzel v šolo." Prav zaradi svoje iskrenosti dela svoje poslanstvo z enim namenom: sprostiti in nasmejati ljudi. "Tu ni velike filozofije. Občinstvo hočem nasmejati. To je moje delo, vse drugo je bolj vprašanje 'kako'. Aja, pa ponavadi pričakujem, da bom dobil dogovorjen honorar. Ker smo v Sloveniji, je zadnje pričakovanje včasih jalovo, a to je že druga zgodba in k sreči tudi ne tako pogosta, da bi se obremenjeval z njo," je še dodal.

Meja dobrega okusa

Janez je vsestranski komik, ki deluje na številnih področjih, ob televiziji in nastopih ga navdušuje še glasba. Dela mu ne zmanjka in vesel je, da je tako. "Vedno je seveda v ospredju projekt, ki si se ga lotim nazadnje. Seveda, zato pa se lotiš nečesa novega, ker te animira in zasvoji. Tako, da je zame to trenutno pisanje besedil za muzikale. Po Cvetju v jeseni in Veroniki Deseniški bi rad še kaj ušpičil." In res. Kmalu bo v Mariboru, kjer bo v okviru mednarodnega festivala smeha, navdušil tudi Štajerce. Pri tem se ne boji, da bi prestopil meje dobrega okusa. "De gustibus non est disputandum. Meje lastnega dobrega okusa po mojem nikoli ne prestopi noben komik, pri občinstvu pa so te meje odvisne od vsakega posameznika. Se pa temu, da bi prestopil mejo, najlažje izogneš tako, da se ves čas zavedaš, da tvoj nastop ni ne pridiga ne politični govor. Komik lahko opozarja na napake v svetu, ni pa njegova naloga zagovarjati svoje osebno mišljenje. Za razliko od pridigarja ali politika pravi komik ne stopi na oder z zavedanjem, da so vsi neumni, le on je pameten. Obratno, prava drža komika je, da so vsi najbrž pametni, le on sam je najbrž neumen. Če na to pozabimo, se komedija znajde na spolzkem terenu propagande," je dodal. "Če veš, kakšni ljudje bodo na nastopu, skušaš prilagoditi material, toda meni je po nekaj letih postalo jasno, da se ljudje med seboj ne razlikujemo tako zelo, kot to verjamemo. Če je šala dobra, lepo plasirana in dobro izpeljana, se bodo upokojenci smejali šalam o marihuani, študentje šalam o revmi, doktorji znanosti pivskim dogodivščinam in zidarji zgodbam o najnovejših znanstvenih dosežkih."

Tekst: MIMA

Priporočamo