Jani Jugovic: Starševstvo skozi oči očeta

12. 10. 2017 | Vir: Story
Deli
Jani Jugovic: Starševstvo skozi oči očeta (foto: Jana Šnuderl)
Jana Šnuderl

"Prvi vlog sem objavil zgolj poskusno, in ko sem videl, da je odziv boljši od pričakovanega, mi ni preostalo drugega kot to, da projekt izpeljem. Poleti je s Tejanijem nekoliko manj dela, ker pa nisem vajen mirovati in sva oba s Tejo izredno hiperaktivna, imam materiala za izvoz, tako da se je počasi začelo in zdaj smo tukaj, kjer smo," pravi kuharski chef Jani Jugovic, ki je v manj kot pol leta postal tudi vpliven vloger.

S svojim vlogom Cool Fotr, ki deluje slabe štiri mesece, je nabral že več kot 38 tisoč sledilcev na FB in več kot 15 tisoč na Instagramu.

Story: Zakaj ste se odločili za vloganje? Vemo, da ste imeli polne roke dela tudi s podjetjem Tejani.

Kot sem že omenil, imava s Tejo poleti nekoliko več časa, kar pomeni, da v sklopu Tejanija namesto pet dni na teden delava tri, tako da sem imel malenkost preveč časa. Vedno preizkušam, česa vse sem zmožen, zato sem na Cool fotr vlog tako ponosen, saj vse delam sam. Od prvega vloga pa do danes se mi zdi, da sem izredno napredoval, in to je tisto, kar me žene. Imam tudi problem, da poskušam biti v vseh stvareh najboljši, zato iz dneva v dan stremim k temu in zadeve nadgrajujem. V glavi imam milijon idej in Teja je tista, ki me nekoliko 'bremza', če ne, bi me znalo odnesti.

Story: Kakšen pa je vaš dolgoročni cilj in kaj želite s svojimi vlogi doseči, sporočiti?

Vlogati nikoli nisem začel zaradi določenega cilja, ampak je celotna zadeva nastala iz neke radovednosti oziroma poskusno. Želel sem se predvsem učiti. Vse sem želel početi sam - kako se snema, kako montira, od celostne podobe cool fotra ... Res sem želel, da je to moj projekt, ki bi prikazoval starševstvo skozi oči očeta. Potem pa so se nepričakovano začele odpirati teme in ugotovil sem, da se veliko ljudi poistoveti z mojimi vlogi in da jih z veseljem spremlja. Vsak dan se na novo učim, prebiram izkušnje in nasvete sledilcev in se tako nekako izpopolnjujem. Moram pa priznati, da je vse skupaj preraslo že kar v dodatno službo, vsaj kar se tiče mojega časa. Za vloganje, pisanje, slike, besedila, montiranje itd. porabim dnevno minimalno osem ur. Teja pravi, da sem že kar malo obseden, in mogoče ima prav. A zdaj čutim obvezo do sledilcev in z veseljem jim prikazujem naše življenje, saj se mi zdi, da se veliko družin poistoveti z nami, ravno zato, ker smo taki, kot smo. Dolgoročni cilj je vsekakor ostati taki, kot smo.

Story: Pravite, da ste takšni, kot ste v resnici. Opazili smo, da tudi besedila pišete v svojem stilu in v vlogih tudi preklinjate. Ste morda glede tega že prejeli kakšno kritiko?

Uf, ja. Dobim tudi kakšno kritiko na to temo, a me ne gane, ker je veliko več pozitivnih komentarjev ljudi, ki jim je tak stil všeč. Jaz tak sem, sprejmi ali pač ne glej. Sam nikoli nikogar ne žalim, ker je drugačen oz. samosvoj. Verjamem, da sta moja glava in srce na pravem mestu, vse drugo je površinsko. Ljubim in spoštujem svojo partnerico, svoje otroke obožujem, družini posvečam svoj čas in skrbim za to, da so srečni. Te stvari se mi zdijo veliko bolj pomembne kot pa to, kako napišem besedilo oz. spustim kakšno kletvico. Sem pošten, za svoj kruh trdo delam, in to je pomembno. In ja, res smo takšni, kot smo. Če me kaj moti na ljudeh, je to, da se pretvarjajo in poskušajo biti nekaj, kar niso. Pri nas tega ne boste našli, in če vas to moti, nas ne boste spremljali. Enostavno tako je. Vsak ima izbiro. Sam tudi ne bom gledal filma, ki mi ni všeč, oz. se družil z ljudmi, katerih družba mi ne ustreza.

Story: Kako vam vse skupaj uspeva? Usklajevanje Tejanija in vzgajanje treh otrok ni enostavno, poleg tega pa še skrb za gospodinjstvo. In seveda še čas za vloganje ...

Ko sva se s Tejo spoznala, sva se takoj ujela na delovnem področju. Vidi se, da oba delava že od mladih let, sam sem v gostinstvu začel s 14 leti in od takrat sem vajen delati. Teja je še bolj hiperaktivna od mene, to se pozna tako pri Tejaniju kot pri Sii. Tudi ona ima 'mravlje v riti' in ne zna biti sekunde pri miru. In tako je pri nama. Začetki Tejanija so bili zelo težki, ob odprtju sva morala iti delat v tujino za dva meseca, da sva lahko pokrila stroške. Prvo leto sva res delala 24/7, še danes imava projekte, ki nama vzamejo ogromno časa. A v tem uživava. Rada sva v pogonu, mora se dogajati, zato vsako prosto uro izkoristiva. Se pa izredno dopolnjujeva in si delo tudi razporediva. Pri nas ne velja pravilo, da ženska kuha in skrbi za otroke, medtem ko moški dela. Pri nas vsi vse delamo. No, Teja za zdaj še ne vloga, mi pa nenehno grozi nekaj v tej smeri, a se ni za bati, ker res ni tehnični tip.

Story: Se za vloge kaj pripravite, morda kdaj sestavite tudi scenarij? Zelo gledan je bil vlog, ko ste Tejo pospremili v porodnišnico ...

Pri nas je res vse spontano. Včasih bi bilo res lažje, da bi zadeve posneli in zmontirali 'profiji', a bi se tako izgubil pomen nas samih. Čeprav imam ogromno materiala, saj je fotoaparat nenehno v pripravljenosti, uživam ob pregledu in montiranju tega. Veliko idej ima tudi Teja. Kot sem že omenil, obožujem izzive in rad izkusim nove stvari. Zadevo s popadki je 'zrihtala' Teja in me izzvala in, seveda, zakaj pa ne. Prav zanimivo je bilo videti, kaj vse ženske prestanejo, čeprav mislim, da sem izkusil zgolj 20 odstotkov tega, pa še to je bilo grozno. Trenutno vem, da išče hipnotizerja, ki bi me hipnotiziral, da bi nehal kaditi. Moj problem je, da velikokrat 'vržem' ven kakšno modro, ne da bi premislil, ona pa potem zagrabi in z danes na jutri sem že priklopljen na napravo za simulacijo popadkov.

Story: Česa pa recimo nikoli ne bi posneli in delili?

Hm, o tem ne razmišljam. Seveda res intimni trenutki, kot sta stranišče in spalnica, nikakor ne pridejo v poštev, za vse drugo pa mislim, da smo kar odprta družina in nimamo težav s prikazovanjem zasebnosti. Mi je pa smešno, ko velikokrat Tejo presenetim v njenem 'elementu', ali je to petje, ples, prehranjevanje, in zadeve objavim brez njene vednosti. Se je že zgodilo, da je imela na nekaj vlogov kar burno reakcijo. A vseeno še kar izzivam srečo.

Story: V vlogih velikokrat tudi izpostavljata določene izdelke, jih reklamirata. So to plačane objave?

Ker se je začelo dogajati, da nama piše veliko malih samostojnih podjetnikov, ki bi želeli sodelovanje v smislu kompenzacije, sva uvedla rubriko 'razškatljevanje', kar pomeni, da nama kdorkoli lahko pošlje karkoli, od pisem, vprašanj, izdelkov, midva pa nato to tudi odpreva in prikaževa. A to ni vlog. Vlogi niso reklamni in v vlogih dejansko uporabljava stvari, ki so nama 'cool'. Seveda se zgodi, da se potem s kom poveževa, a to je zgolj zato, ker so nama izdelki všeč in nam služijo v vsakdanjem življenju. Zdi se nama pošteno, da je vsem omogočeno, da se brezplačno predstavijo, edini pogoj pa je, da sledilcem ponudijo kakšen popust ali nagrado, ki jo nato predamo v tedenskih nagradnih igrah, ki se pripravljajo na FB-strani Cool Fotr.

I. P.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord

Nova Story že v prodaji

Story 41/2017

Story 41/2017, od 05. 10. 2017