Janja Pušl bi rada naredila presežek

16. 6. 2015

Plesna kultura v Sloveniji pozna številne oblike in obraze. Enega izmed njih smo videli tudi pretekli mesec, ko je tradicionalna ulična četvorka na ulice privabila na tisoče srednješolcev.

Tudi v juniju bomo o plesu govorili o presežkih, saj se nam od 20. do 28. junija obeta prav posebni plesni spektakel, ko se bo na državnih prvenstvih v 15 tekmovalnih plesnih disciplinah pomerilo okrog 2.500 plesalcev iz skoraj 70 slovenskih plesnih klubov.

Opresenečenjih, novostih in zgodbi o tem edinstvenem plesnem dogodku smo tokrat pokramljali z Janjo Pušl, ustanoviteljico in solastnico plesne šole Bolero ter priznano plesno učiteljico, sodnico, predavateljico in mamo nedvomno najbolj uspešne slovenske plesalke in mednarodne koreografinje Nike Kljun.

Ko smo se ob koncu maja sprehodili po plesni šoli Bolero, občutka resnično ne bi mogli opisati z drugimi besedami kot s srčnostjo. Prostori, plesna ekipa in ne nazadnje želja, da s skupnimi močmi ustvarijo nekaj resnično posebnega, je kljub tekmovalnemu duhu večja od pregrad, ki jih velikokrat nariše konkurenčnost.

"Pri državnem prvenstvu ne gre samo za našo plesno družino, tu gre za vse slovenske plesalce. Da se jih predstavi in pove, da so prav vsi slovenski plesalci vredni pozornosti, da jih Slovenija vidi in podpre. Da damo kot klub priznanje tudi preostalim slovenskim koreografom in ljudem, ki ustvarjajo ples na visokem nivoju. Priznati moram, da je bila že v začetku moje plesne kariere vedno prisotna misel, da bi se klubi združevali, da bi med seboj bolj sodelovali, da bi bili prijatelji. Sicer smo vsi tekmovalci, vendar je treba razlikovati med tekmo in med poslom. Morda pa bomo s tem tekmovanjem naredili tudi krak bliže k temu," je glavno idejo državnih prvenstev v organizaciji plesnega kluba Bolero predstavila Janja in dodala, da se tudi prek takšnih razmišljanj in dejanj kaže resnična srčnost kluba, ki se kot rdeča nit plesne šole kaže že vse od začetkov njegovega delovanja pred več kot četrt stoletja.

"Takrat je bilo v plesnem svetu vse drugače. Z Zoranom, ustanoviteljem in solastnikom Bolera, sva takrat lahko le sanjala, da bova živela od plesa. Če pogledate danes, je biti plesni učitelj poklic, prav tako je koreograf poklic, ki govori zase. Da si lahko v plesu v koraku s časom, moraš biti zelo odprt za različne stvari, ki se dogajajo v šovbiznisu, v plesu, na televizijah, prireditvah ..." pojasnjuje Janja in dodaja, da so prav drugačnost in dobre prakse iz tujine in preteklih tekmovanj sooblikovale posebnost programa letošnjih državnih prvenstev v vseh plesnih disciplinah Plesne zveze Slovenije.

"Poleg tega, da bo letošnje prvenstvo trajalo namesto dveh osem dni, se bodo na njem pomerili tudi plesalci različnih plesnih zvrsti, kot so akrobatski rokenrol, kombinacija standardnih in latinsko ameriških plesov ter modernih tekmovalnih plesov, kot so hip-hop, show dance, street show, break dance, džez, modern, step, disco dance, electric boogie, orientalski plesi in podobni," pove Janja in dodaja, da bo za dobro vzdušje letos poskrbel tudi poseben glasbeni gost iz Nemčije DJ Dan The Man. "Letos resnično hočemo narediti presežek. Poleg didžeja se nam bosta pridružila tudi akrobata Filip in Blaž. V slogu velikih plesnih tekmovanj na mednarodni ravni pa bomo plesalce letos poleg z diplomami, medaljami in pokali nagradili še z nagradami naših pokroviteljev," še pove.

Nika jih razvaja z znanjem iz tujine

In čeprav v plesnem klubu Bolero delujejo številni plesni pedagogi na področju številnih plesni zvrsti, tudi tokrat priznavajo, da različnost plesov ne pozna meja. Prek pregrad plesnih disciplin s predajanjem svojega znanja namreč sega tudi Nika Kljun, ki učitelje plesne šole Bolero, v kateri je sama tudi začela, ob vsakem obisku doma nauči novih svetovnih plesnih trendov. "Verjamem, da se v Ameriko s počitnic doma vrača še bolj utrujena, ker jo za učenje izkoristimo, kolikor se le da. Lepo je imeti takšnega človeka v klubu, ker svojega znanja ne posreduje le nam, učiteljem, temveč tudi plesalcem. Skupaj se učimo in rastemo, kar na koncu rodi resnično vrhunske rezultate," pojasnjuje ena izmed plesnih koreografinj v klubu Barbee Šuštaršič, ki je v Boleru zadolžena za učenje hip-hipa. Nika namreč nikoli ni pozabila na svoje plesne začetke, saj je kljub uspehom, ki jih kot koreografinja žanje na drugi strani oceana, vpeta v delovanje svojega matičnega kluba. "Vedno sem pričakovala, da bo Nika odšla v tujino, nisem si pa mislila, da bo šla najdlje, kar se da – v Los Angeles, Hollywood, v meko plesa. Ko je odšla, smo se tri leta nekako usklajevali in lovili z delom, ker je bila Nika razcepljena med delovanjem v Ameriki in delom, ki ga je imela tu. Skrbela je za koreografije in prek sodelavk iz Bolera skrbela za določene skupine, ampak se je kmalu videlo, da tako ne bo šlo. Zgodbo smo zaključili v enem od družinskih pogovorov, ko smo si razjasnili dejstvo, da sta Nikina zgodba in poklic doma v Ameriki, zgodba plesne šole Bolero pa je zgodba mene in njenega očija ter vseh najinih sodelavcev. Seveda smo neprestano na vezi, ampak mi imamo svoj sanjski tim tukaj, ona pa živi svoje 'plesne sanje' v Ameriki," je s posebnim ponosom pojasnila Janja, ki obenem tudi napoveduje, da se bo Nika udeležila prihajajočega državnega prvenstva. "Pri Niki se, glede na naravo njenega dela, po navadi do konca nikoli ne ve, kako bo z njenimi prihodi. Letalska vozovnica je že kupljena, zato upam, da ji bo uspelo biti nekaj zadnjih dni na tekmovanjih. Dejstvo je, da je Nika kot slovenska ambasadorka plesa, kot priznana profesionalna plesalka in mednarodna koreografinja s svojimi uspehi vzor in plesni idol številnim plesalcem po vsej Zemeljski obli, tudi v Sloveniji. V veliko čast nam bo, če bo z nami," je še povedala Janja.

Vsi sodelujejo

Kot je povedala Janja, sama vedno izbira svoj kolektiv na podlagi svojega občutka.

Plesna šola Bolero je namreč edina plesna šola v Sloveniji, ki redno zaposluje trinajst ljudi, ki živijo in dihajo za ples, honorarno pa še enkrat toliko. Poleg strokovnjakov iz plesne šole pa strokovno ekipo koreografov sestavljajo Matevž Česen, Barbee Šuštaršič, Ana Vodišek, Živa Laterner, Leile in preostali sodelavci, ki bodo rezultate svojega truda razkrili na prihajajočem državnem prvenstvu.

"Delo smo si razdelili sistematično in po sposobnostih mojih najožjih sodelavcev. Za organizacijo takega dogodka je potrebno veliko kolesje, ki zahteva ogromno znanja in izkušenj sodelavcev. Hvaležna sem, da jih imam ob sebi," je še dodala Janja Pušl.

KAJA MILANIČ, foto: Helena Kermelj

Značke: Janja Pušl