Jaša Jamnik: Življenje je prekratko, da bi delal eno stvar

Jaša Jamnik: Življenje je prekratko, da bi delal eno stvar (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
1. 1. 2018

Jaša je režiser in igralec, ki je najbolj poznan po vlogi doktorja Bogomirja Moljke iz nanizanke Naša mala klinika, igra pa tudi v muzikalu Mamma mia kot alternacija Gojmirja Lešnjaka – Gojca, ki igra enega izmed očetov. Z njim sem poklepetala o muzikalu, njegovih plesnih in pevskih sposobnostih in tem, da raje kuha, kot je.

Ste že stari znanec odrskih desk, trenutno pa nastopate v muzikalu Mamma mia kot alternacija igralca Gojmirja Lešnjaka. Je to prvi muzikal, v katerem nastopate?

To je prvi muzikal, v katerem nastopam, in še to mi je čudno, saj nisem ne igralec ne pevec in ne plesalec. Sem začasna alternacija Gojcu, ki je izjemen igralec, a ker ima ogromno obveznosti, je potreboval nekoga, da ga občasno nadomesti. Sem pa zraven prišel tako, da sva z Urošem Smolejem govorila o najinih projektih in je rekel, da ima v muzikalu alternacijo in da jo bo najverjetneje potreboval tudi Gojc. In potem me je vprašal, zakaj ga ne bi nadomestil jaz. Pozneje me je poklical tudi Gojc sam in odločil sem se, da zakaj pa ne.

Igrate vlogo avanturističnega, hipijevskega Billa. Kako ste se našli v tej vlogi?

Tako smo se odločili. Tudi sam sem ugotovil, da je najlažje, da posnemam kar Gojca, kar mi je, glede na to, da sva redna sodelavca in tesna prijatelja, kar uspelo. Igral sem torej Gojca, ki igra Billa. Vloga mi je drugače kar pisana na kožo, saj sem tako kot Bill mogoče malo bolj robusten, ne tako fin. Bom pa dodal še to, da je bilo vstopiti v Gojčeve čevlje kar nehvaležno, saj je zelo dober igralec.

Kako se razumete z igralsko ekipo in vsemi iz zaodrja?

Z vsemi se odlično razumemo. Ene sem poznal že prej, vsi pa so me sprejeli za svojega in mi pomagali z nasveti. Z njimi bi zagotovo še sodeloval, saj se odlično razumemo.

Kaj je bil najtežji del pri učenju? Ples ali petje?

Plesa je sicer malo, a sem imel kar precej težav. To pa zato, ker sem, še preden sem dobil posnetek, dvakrat gledal predstavo in si zapomnil korake, ki pa niso bili čisto pravi. Tako da se je bilo potem kar težko naučiti pravega načina. Čisto do konca sem se jih naučil 15 minut pred začetkom svojega prvega nastopa. Glede petja pa je tako, da se že vse življenje ukvarjam z glasbo, a nisem pevec. Imam malo solo vložkov in veliko so mi pomagali tudi preostali pevci in pevke, se pa zaradi vseh teh, ki obvladajo, še bolj opazi razlika med njimi in mano.

Ste pred predstavo gledali film ali poslušali glasbo Abbe?

Film sem gledal pozneje, ko sem se pripravljal na vlogo, Abbo pa sem seveda poznal. Spomnim se, ko je zmagala na Evroviziji, pozneje pa smo z družbo poslušali bolj rock ali punk glasbo in smo Abbo imeli bolj za cenene. Ko zdaj poslušam, vidim, da gre za genialne komade. Moram tudi reči, da so prevodi skladb v slovenščino odlični in se vidi, da je to delal glasbenik in pevec, ki ve, kaj počne.

Po izobrazbi ste režiser, veliko pa ste igrali tudi na televiziji in v gledališču. V čem bolj uživate?

Kadar več igram, si želim bolj režirati, in obratno. Vedno mi je pa všeč, ko počnem obe stvari hkrati. Se mi zdi, da je življenje prekratko, da bi se človek ukvarjal samo z eno stvarjo.

Za sabo imate kar nekaj velikih vlog in režij, dobili ste tudi veliko nagrad. Imate še kakšno željo, ki bi jo radi izpolnili v karieri?

Življenje je prekratko, da bi delal eno stvar

Vedno so kakšne želje, nekatere trajnejše, druge krajše. Predvsem si želim delati s soustvarjalci, s katerimi se dobro razumem. Bolj mi je pomembno, s kom delam, kot kaj delam.

Vaša najbolj znana televizijska vloga je bil doktor Bogomir Moljka v nanizanki Naša mala klinika. Vam je bolj ljuba televizija ali gledališče?

Težak odgovor na preprosto vprašanje. Težko bi rekel, da lahko razdeliš na en in drugi medij, vsak ima svoj čar. V gledališču je čar v zahtevnosti in kontinuiteti, na televiziji pa v 'takojšnosti'. Težko bi se odločil za eno ali drugo.

Kaj najraje počnete, ko ste prosti?

Zelo rad kuham. Celo raje, kot jem. Kuham zelo dobro, tukaj se lahko pohvalim, da je to edina stvar v življenju, ki jo res znam. Poleg tega se ukvarjam še z vrtom, rad berem in poslušam glasbo, občasno pa pogledam tudi kakšno nogometno tekmo.

Se po novem letu pripravljajo kakšni novi projekti ali načrti?

Nekaj stvari se pripravlja takoj po novem letu, nekaj spomladi in za novo sezono. Ni pa še nič potrjeno, zato bolj podrobno ne morem govoriti.

Besedilo: Klavdija Rupar // Foto: Goran Antley