Jasmina Drolc: "Čarobnice so posebna bitja s sporočili"

Jasmino Drolc je polimerna glina navdušila zaradi neomejenih možnosti ustvarjanja. (foto: Oa) Oa
Vir: Jana
21. 6. 2019

Jasmina Drolc je 28-letno dekle, ki je iz ljubezni do oblikovanja nakita z vztrajnostjo in karakterjem levinje iz hobija ustvarila službo. 

Ko je sama s seboj in s svojimi mislimi ter čustvi, najde navdih za unikatna dela pod blagovno znamko Nakit Jasmina Drolc.

Koliko let že ustvarjate s polimerno glino in kako je vaš hobi prerasel v posel?

Čeprav se zdi, kot da bi bilo včeraj, je od prvega spogledovanja z nakitom minilo že sedem let. Željo po ustvarjanju mi je že v otroštvu prebudila mami. Moje ustvarjanje se je začelo z izdelovanjem lovilcev sanj in v ta namen se je počasi širila tudi moja škatla z vrvicami in perlicami. Iz preostalega materiala sem začela izdelovati uhane, zapestnice in ogrlice. Nizanje kupljenih perlic na vrvico pa mi je kaj hitro postalo nezanimivo in dolgočasno. Tako sva se spoprijateljili s polimerno glino in odkrivanje barv, vzorcev, oblik in vseh neskon- čnih možnosti ustvarjanja me je tako navdušilo, da je polimerna glina še do današnjega dne 'prilepljena' na moje prste. Sorazmerno s povpraševanjem je raslo tudi moje navdušenje nad ustvarjanjem. Vlagala sem vase in svoje znanje nadgrajevala na delavnicah svetovno uspešnih umetnic.

V poplavi ustvarjalk s polimerno glino izstopate s samosvojim slogom oblikovanja, kaj vas navdihuje pri idejah in novostih?

V vsak izdelek vložim ljubezen in v njem pustim del sebe. Ideje črpam iz vsakodnevnega življenja, potovanj in narave, barva in tema ustvarjanja pa izražata moje trenutno počutje. Že od nekdaj me privlačijo orientalski vzorci, mandale, različne kulture ter zadnji dve leti ezoterična področja, ki jih vključujem v izdelke. Pomembni so mi mali detajli, ki dajejo življenju smisel.

Pred leti ste v Zagorju kot ustvarjalka nakita vodili trgovinico Čudežna dežela...

Leta 2014 sem prišla na idejo ustvariti unikaten prostor, kjer bi lahko ponudila svoj nakit in izdelke drugih slovenskih oblikovalcev. Nastala je trgovina z unikatnimi izdelki, kjer sem pod eno streho združila več kot 100 slovenskih ustvarjalcev. Sprva mi je ta mali svet predstavljal zavetje, sanjsko deželo, kjer sem kot Alica živela svoje sanje. Bila sem srečna v tem milnem mehurčku. Potem pa sem sčasoma na tej poti izgubila svojo umet- niško dušo, ki ni imela več priložnosti, da bi se razvijala. S prepoznavnostjo Čudežne dežele je rasla prodaja in posledično je bilo veliko več dela. Vse obveznosti sem opravljala sama, tako je konec dneva zmanjkalo časa in energije za ustvarjalnost. Po treh letih vodenja trgovine sem se odločila, da se spet posvetim le ustvarjanju lastne linije nakita in trgovino predala dalje.

Je bilo težko sprejeti to odločitev?

Življenje nam vedno ponudi tisto, kar je najboljše za nas, nam daje namige in sporočila. Le zaupati moramo intuiciji in poslušati srce. Verjamem, da s trudom, srčnostjo in pravo voljo lahko dosežemo prav vse, kar si želimo.

Sledila je kolekcija nakita Čarobnice. Nam opišete to kolekcijo, ki ni zgolj nakit...

Čarobnice so posebna bitja, narejena z ljubeznijo in pozitivno energijo. Vsaka od njih pripoveduje svojo zgodbo. Čarobnice vsebujejo tudi kristale in poldrage kamne. Tako kot nas določeni kamni pritegnejo in se povežejo z našo energijo, tako tudi Čarobnice iščejo svoje lastnike. Vsaka izmed njih je poimenovana po boginjah iz različnih obdobij, kultur in tradicij z vseh koncev sveta ter angelih. Po izdelavi za vsako Čarobnico posebej potegnem orakeljsko karto, ki nosi posebno sporočilo. Z vsako Čarobnico priložim torej še sporočilo, ki ga odkrijete šele, ko odprete paketek. Čarobnico si izberete intuitivno ali pa na podlagi kamna, ki ga vsebuje. Lahko izberete povezavo z nebesnimi znamenji, vsako znamenje ima svojo barvo in tudi kristali so po zodiaku v tistih barvah.

Kaj pa vi priporočate?

Sama priporočam izbiro po intuiciji. Čarobnica nas pokliče, glede na tisto, kar v določenem življenjskem obdobju potrebujemo. Ljudje imamo razvito zelo močno intuicijo. Njeno osnovno vodilo je, da nam pokaže pravo pot. Prisluhnimo ji, ji zaupajmo in se podajmo svoji sreči naproti. Prepogosto pozabimo na lastno vrednost in potrebujemo malo spodbude. Čarobnice s svojimi energijskimi kamni in sporočili spodbujajo, vlivajo optimizem in nas spomnijo na naše adute, da zaživimo svoje življenje avtentično, svobodno in lahkotno. Včasih je potreben le kos nakita za energijo, motivacijo in opomin na lepoto v nas.

Je ustvarjanje Čarobnic kaj odvisno od občutenja energij v vaši okolici?

Čarobnice izdelujem po lastnem občutku, inspiraciji. Prepustim se kamnu, njegovi energiji ter domišljiji. Nikoli ne načrtujem vnaprej, kako bo videti končni izdelek. To je tudi razlog, da Čarobnic ne izdelujem po naročilu. Stranka si lahko izbere kamen, ostalo pa prepusti mojemu navdihu.

Ste se na področju energijskih kamnov kaj dodatno izobraževali?

Znanje na področju kristalov in poldragih kamnov za zdaj črpam iz knjig in spleta. Zavedam se, da ima to področje velik spekter in bodo nova znanja tudi v bodoče dobrodošla. Kristale kupujem in oblikujem intuitivno, torej vzamem tistega, ki me v danem trenutku pokliče.

Ste se morda izobraževali na drugih ezoteričnih področjih?

Trenutno sem ravno v zaključni fazi študija astrologije. To področje znanosti me je pritegnilo pred tremi leti in mi je z vsakim predavanjem in nadgrajevanjem znanja bolj pri srcu. Z znanjem astrologije se še bolj zavedam, da se vse stvari okrog nas med seboj prepletajo in povezujejo.

Od vašega raznolikega nakita izstopajo tudi sončnice, ki vas vedno spravijo v dobro voljo. Jih potemtakem tudi najraje izdelujete?

Predvsem mi je všeč simbolika sončnice. Sončnica vedno obrača svoj cvet proti soncu, tako kot tudi sama vedno obračam svoj fokus proti pozitivni energiji. Čeprav sem sončnic izdelala že kar lepo število, me vsako naročilo razveseli. Lepo je deliti srečo in pozitivno energijo.

Kateri motiv iz vaših kolekcij je vam najljubši?

Vsi izdelki, ki nastanejo v moji delavnici, morajo biti najprej všeč meni. Vsaka na novo rojena Čarobnica in kolekcija je tisti trenutek moja najljubša.

Ste res najbolj ustvarjalni ponoči?

Že od nekdaj sem nočna ptica, saj takrat najdem svoj notranji mir in ustvarjalni navdih. Podnevi je preveč motečih faktorjev in moja radovednost ter družabnost mi ne dovolita, da bi karkoli zamudila. Sonce mi daje energijo, luna pa pomaga, da jo usmerim v ustvarjalnost. Seveda pa je treba poslušati tudi telo in zavedam se, da bi takšen ritem dolgoročno lahko imel posledice. Spremembe sem začela uvajati postopoma, saj na hitro nikakor ni šlo. Trenutno sem našla kompromis v zgodnjem odhodu v posteljo, zbudim pa se navsezgodaj zjutraj, ko je v bistvu še noč, in tako zadovoljim potrebo po kakovostnem spancu in ustvarjanju ponoči.

Prodajate nakit samo v Sloveniji ali tudi v tujino?

Trenutno nakit najdete na spletni strani jasminadrolc.com ter v nekaterih fizičnih trgovinah po Sloveniji. Nova pa je trgovina na platformi Etsy. Upam, da bodo izdelki na tujem trgu vsaj tako lepo sprejeti, kot so v Sloveniji.

Glede na to, da vas ustvarjalni navdih vodi kot razburkano morje – imate začrtano smer ali se boste raje prepustili vetru?

Trenutno imam jasno zastavljene tako kratkoročne kot tudi dolgoročne cilje. Vedno se držim dejstva, da si je treba postaviti visoke cilje! Seveda pa je nekaj manevrskega prostora tudi za spontanost. Verjamem, da v vseh nas tiči dovolj energije za dosego vseh sanj in želja, če je le volja prava. In kot pravi Coelho: »Če si nekaj dovolj močno želimo, stremi vse stvarstvo k temu, da se nam želja izpolni.«

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Osebni Arhiv