Jasna Kuljaj: "Materinstvo je učvrstilo moje živce"

Jasna Kuljaj: "Materinstvo je učvrstilo moje živce" (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lady
6. 9. 2016

Jasna Kuljaj je pred novim izzivom, saj prevzema voditeljski stolček v resničnostnem šovu Kmetija: Nov začetek, na katerem je prej sedela Saška Lendero. Razkrila je nekaj podrobnosti iz šova – tekle so celo že moške solze! – in nam zaupala, kako doživlja materinstvo in svojo hčerko Anastazijo.

Jasne Kuljaj se spomnim kot imitatorke na Radiu Ga-ga, ko je briljantno oponašala divo Heleno Blagne. Potem je bila najbolj prepoznavna kot sovoditeljica oddaje Na zdravje in takrat je postala nekakšna ikona narodno-zabavne glasbe, kar se je nato povezalo z njeno novo vlogo kot voditeljica šova Kmetija: Nov začetek na Planet TV. Izredno prijazna in pozorna sogovornica, ki v vsak stavek vnese nekaj sebe.

► Jasna, vlogo voditeljice šova Kmetija: Nov začetek prevzemate od Saške Lendero. Kakšno taktiko boste na voditeljskem stolčku ubrali vi?

Saška je bila super voditeljica, o tem ni dvoma. Dejstvo, da so tokratni tekmovalci v nekakšni prednosti pred tistimi, ki so tekmovali v prejšnji sezoni, saj so si pred prijavo lahko bolje predstavljali, v kaj se spuščajo, pa mi dovoljuje, da od njih pričakujem, da so dobro vedeli, v kaj se podajajo. Človeško je, da se ti zaradi razmer, v kakršnih so, tudi zasmilijo, a v šov se podajajo po lastni volji. Sicer pa vlogo voditeljice želim tako kot vedno opravljati kar se da profesionalno in kot vselej v skladu s konceptom oddaje. Koncept oddaje Na zdravje je bil svojevrsten, prav tako koncepta oddaj Brez cenzure in KNZ. Voditelj se mora pravzaprav vživeti v svojo vlogo, je pa res, da če to počne pretirano dobro, ima potem lahko podobne težave, kot jih je dolga leta verjetno imela Violeta Tomič, saj so se je zaradi njene strogosti v oddaji Najšibkejši člen ljudje malce bali, verjetno tudi zasebno. Mnogi še zdaj, ko me vidijo, hitijo po svojo harmoniko in mi zaigrajo, misleč, da je pred njimi tista Jasna iz oddaje Na zdravje. Nočem reči, da nisem, a tudi to je bila na neki način le vloga. Je pa res, da v primerjavi z igralci voditelji vlogi damo svoje ime. No, se opravičujem, če sem malo zašla ...(smeh). To so teme, ki mi razvežejo jezik.

► Sicer ste ljubljenka občinstva in stara znanka malih televizijskih zaslonov. Kaj pa je po vašem mnenju razlog, da so vam namenili to vlogo?

Producenti vedno izberejo tistega, ki se jim za neki projekt zdi najbolj primeren. Včasih se uštejejo, včasih zadenejo v polno. Bomo videli, kako se jim bo tokrat izšlo. (smeh)

► Pa vas kdaj zamika kaj drugega kot televizija?

No, tu in tam sem imela prebliske, da bi v življenju počela še kaj drugega, a naposled sem spoznala, da me druge službe izčrpajo, vodenja oddaj in prireditev pa me napolnijo z energijo in bi to počela tudi zastonj. Resnično upam, da producenti te revije ne bodo dobili v roke. (smeh) To je bistvo, že stokrat prežvečeno sicer, ampak drži: v življenju počni tisto, kar te veseli. Če znaš peči dobre piškote, jih prodajaj. Ljudje ne cenijo tega, kar obvladajo oziroma v tem ne vidijo priložnosti. Služb danes ni, priložnost si moraš dati kar sam.

► Od vodenja šova pričakujete ...

Da se bom izurila v specifičnem načinu vodenja, ki je še bolj 'tik pred zdajci' kot katerikoli do zdaj. Namreč tik preden se grem pogovarjat s tekmovalci, sem seznanjena še z zadnjimi dogodki, zaradi česar včasih vse, kar sem imela pripravljeno, pade v vodo. Ker je to šov hitrih preobratov, se stvari hitro postavijo na glavo in potrebne so takojšnje spremembe. K sreči sem si z leti nabrala dovolj izkušenj, da me take stvari ne iztirijo, tako v oddajah, morda pa še bolj na prireditvah, ki sem jih vodila. Pogosto se ti namreč zgodi, da ti organizator kar sproti vpije spremembe scenarija v uho, ti pa poskušaš vse čim hitreje in elegantneje pretvoriti v lepo zapakirano besedilo z repom in glavo ter se ob tem še smehljaš. (smeh)

► Kako pa se boste soočali s problematičnim dogajanjem? Boste strogi?

Stroga bom, ko bo to potrebno. Pravila v šovu so postavljena zato, da se jih upošteva. Sicer pa se ne vidim kot nekdo, ki bi tekmovalce moral oštevati, raje se bom osredotočila na to, da se bom dokopala do njihovih občutkov. Svojo vlogo voditeljice pa vidim v tem, da jih seznanjam z vsemi novostmi, ki jih doletijo, in seveda da boji v areni potekajo gladko.

► Če se ne motim, priprave na šov potekajo že od začetka junija.

Marsikdo misli, da imam kaj besede pri izboru tekmovalcev, a ni tako. Zato tudi nisem mogla pomagati vsem, ki so se obrnili name. Moje obveznosti so bile tipično voditeljske. Promocijska fotografiranja in snemanje promocijskega spota, ko sem pravzaprav prvič obiskala posestvo. Takrat hiša še ni bila tako dodelana, kot je zdaj. Vesela sem, da sem jo imela priložnost videti še v žalostnem in propadajočem stanju, saj sem si lahko z nekaj domišljije še bolj predstavljala, kako je bilo videti življenje v njej nekoč. Seveda pa sem pred začetkom sezone dobila opise tekmovalcev, ki sem jih dobro preučila, tako da sem bila dobro seznanjena z življenjsko zgodbo vsakega od njih. Nekatere zgodbe so prav presunljive.

► Lahko bralcem revije Lady zaupate, na kaj se morajo pripraviti? (smeh) Če ni skrivnost, seveda.

Tokrat se morate pripraviti na nenadne preobrate. Presenečenja so se v prvih dneh vrstila drug za drugim. Eden od tekmovalcev je posestvo zapustil kmalu po začetku. Tekle so že moške solze in padle so tudi prve grožnje med dekleti!

► No, doma pa vas čaka mala Anastazija. Si mislim, da si boste morali čas z njo zdaj povsem drugače organizirati ...

Glede na to, da imam od poroda do danes za sabo že ogromno snemalnih dni, ni to zdaj nič novega. Kljub vsem obveznostim doslej nismo imeli potrebe po vrtcu, a zdaj ko je stara že leto in pol, mislim, da je pravi čas za odhod v vrtec ‒ ne glede na moje obveznosti. Tam se bo navadila še na kaj drugega, kot je igranje z mamico in tatijem.

► Je materinska vloga taka, kot ste si jo predstavljali?

Imela sem veliko srečo, da Anastazija od rojstva rada lepo spi, tako da sem tudi sama dobila dovolj spanca, saj brez tega preprosto ne gre. Pravzaprav sem ji zares hvaležna za to, saj brez spanca človek ne more opravljati delovnih obveznosti.

► Opažate tudi kakšne spremembe pri sebi, odkar ste postali mamica?

Seveda! Že večkrat sem povedala, da ko prestaneš nosečnost, porod in prvo leto, dodobra učvrstiš svoje živce in še kaj. Ker nisi več na prvem mestu in sam sebi najbolj pomemben, postaneš boljši človek. Bolj umirjen in z malim zadovoljen. Prosta minuta je razlog za veliko veselje in zadovoljstvo! Nič drugega ne potrebuješ! Niti zapravljanja niti dragih stvari. Samo mir in tišino. (smeh) Ne vem, če mi je bilo to nekoč dovolj za srečo. (smeh)

► In če se za konec vrneva še na kratko k šovu ‒ kolikšen je vaš honorar in na kakšen način ga boste unovčili?

O številkah se ne govori. Sicer pa živim skromno. Raje varčujem.

Tekst: Neja Drozg

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri