Jasna Kuljaj: Spoznava sorodnike po svetu

Jasna Kuljaj: Spoznava sorodnike po svetu (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Story
5. 8. 2017

V poletnih mesecih si voditeljica Jasna Kuljaj rada vzame čas za kratke izlete po Sloveniji. A izkušnja iz preteklega tedna je tudi zanjo nekaj novega, saj se je tokrat čez mejo odpravila s prav posebnim namenom.

Jasno že od nekdaj zanima zgodovina prednikov in prav zanimivo je prisluhniti nekomu, ki s takšno strastjo pripoveduje o tem, kako se je v preteklosti po svetu razkropila njena daljna družina. Tako se je v preteklem tednu po poteh spoznavanja sorodnikov odpravila v Zambratijo. "Ljudje z vsega sveta se mi javljajo, saj so zaradi Facebooku te stvari postale precej lažje," se je pripovedi lotila Jasna in dodala, da je prav prek tega družabnega omrežja prišla ideja o družinskem izletu v ta obmorski kraj v Istri. "Nisem vedela, da imam daljno družino v Osijeku. Ti so me kontaktirali in povabili v Zambratijo," nam je pojasnila in dodala, da je k iskanju in vzpostavljanju stika sicer pripomogla njena medijska izpostavljenost.

"Kuljaji je vasica na Hrvaškem, na drugi strani Gorjancev. Iz te vasice so bili ljudje primorani oditi s trebuhom za kruhom na začetku 19. stoletja, ko je bila kriza. Nekateri so takrat odpotovali v Ameriko, drugi v Srbijo, nekateri v Osijek, moj dedek pa ni šel daleč, samo prek Trdinovega vrha v prvo slovensko vasico, v Novo mesto, in tam spoznal mojo staro mamo. Se mi pa ljudje oglašajo tudi iz Argentine. Imam daljnega sorodnika, ki mu je ime Juan Kulhah. Ta mi je pisal, ali vem, od kod izvira ta priimek, ker on o tem ni vedel nič. Mislil je, da izvira iz Slovenije, ker sem jaz tu, nato pa sem mu komaj jaz povedala, da je moj ded iz Hrvaške. Kdo ve, morda pa kdaj odpotujem tudi v Argentino," nam je povedala simpatična voditeljica.

Tudi sicer pa je njeno poletje z družinico vse prej kot dolgočasno. "Za zdaj je sicer precej mirno, saj so prvi del mojega poletja zaznamovale prireditve. Včasih si kratek oddih naredim kar iz tega, ko grem vodit prireditev na en konec Slovenije, in si ta dogodek podaljšam za dan ali dva, pridružita se mi še partner in hčerkica.

Tako združimo prijetno s koristnim," pojasnjuje dolgolaska, ki je sicer na začetku junija z družinico dva tedna preživela v Srbiji. "Odpravili smo se v Užice, k sorodnikom mojega partnerja. Tam je Anastazija uživala na Zlatiboru, na katerega so Srbi zelo ponosni, in tudi jaz bi ga opisala kot biser, ki je primerljiv z našim Bledom. Nam je pa tako ali tako najbolj pomembno to, da je svež zrak, da je dobra hrana ... Če je blizu še kakšen trampolin, pa smo že na konju. (smeh) Večjih želja za zdaj nimam," pojasnjuje televizijka, ki se bo v tem poletju odpravila na krajši oddih tudi v družbi prijateljic.

"To si rada privoščim. Moj partner res zna poskrbeti za Anastazijo in prav zato bo tudi letos brez dvoma padel kakšen krajši oddih v družbi deklet. Zdi se mi pomembno, da kljub družinskim obveznostim ženske ohranimo stik s prijateljicami, in v mislih imam pobeg, kam, pa naj ostane še skrivnost," je napovedala Jasna, ki se je v skoraj treh letih, odkar je postala mamica, že podala na podoben oddih. "To je videti tako, da prijateljice žurajo, jaz pa grem spat. (smeh) Kar se tega tiče, sem slaba družba, sem pa tudi uporabna, saj rada kaj skuham," je še povedala.

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story31/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 31/2017

Story 31/2017, od 27. 07. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri