Je nekdanji "čuk" Vinko Cankar res padel v depresijo?

Je nekdanji "čuk" Vinko Cankar res padel v depresijo? (foto: arhiv Čukov) arhiv Čukov
Vir: Nova
23. 5. 2017

Do nas so prišle govorice, da naj bi se zdaj že nekdanji basist skupine Čuki Vinko Cankar po slovesu od skupine Čuki popolnoma izoliral na svoji domačiji, naj ne bi sprejemal niti obiskov niti klicev. Padel naj bi v hudo depresijo. Seveda smo preverili, ali to drži.

Ker so bile govorice vse glasnejše, sploh po tem, ko so 'čuki' izbrali novega, mladega basista Miho Novaka, smo Vinka poklicali po telefonu tudi mi. Oglasil se je že ob prvem klicu, brez problemov in zadržkov pa je spregovoril tudi o svojem počutju in ali res žaluje za obdobjem, ko je igral s čuki in kaj počne v svojih prvih upokojenskih dneh.

Vinko nam je slikovito opisal, kaj počne prve dni kot upokojenec, in povedal, ali mu je res tako zelo hudo, da je padel kar v depresijo. Ko ga vprašam, kaj počne, odgovori: "Kaj počnem? Kmetujem. Na kmetiji je vedno delo, treba je pripraviti drva, popraviti ograjo, skrbeti za živali. Dela mi ne zmanjka."

Pove še, da se s preostalimi člani skupine že dolgo ni videl: "Zdaj imajo toliko dela sami s seboj, da je bolje, da jih ne motim, no, narobe sem se izrazil, veliko dela imajo z uvajanjem novega člana pa snemanja in podobno," pove in doda, da novega člana sploh ne pozna. "Ne, osebno novega člana čukov ne poznam."

Čukov ne pogreša

Sicer pa Vinko ne žaluje za obdobjem, ko je s skupino polnil dvorane in prepotoval svet ter nizal uspešnice.

"Ne, sploh ne pogrešam čukov. Dojel sem, da je treba to obdobje končati, saj nisem vsak dan mlajši. To je le tempo, ki ga pri 60 letih ne zdržiš tako, kot si ga pri 30. Življenje teče dalje in je prav, da se je tako zgodilo. Zjutraj, ko se zbudim, je denar že nakazan na moj račun, za vsak dan posebej, ko si upokojen, saj razumete," se pošali Vinko.

"To je ena druga dimenzija, ki je še nisem spoznal, in počasi se navajam na drug način življenja." Kljub temu pa Vinko ostaja delaven: "Dela ne bo zmanjkalo, to moram povedati. Še vedno napišem kakšen tekst in ustvarim kakšno vižo, tako da mi ni dolgčas."

Dopusta pa za kmete ni, pove Vinko. "Večkrat si vzamem kakšen prost dan, zdaj sem na primer smučal na Kaninu. Toda če imaš živali, moraš biti doma, živali ne vedo, da obstajajo dopusti. Za ljudi in za živali je treba skrbeti vsak dan."

E. J.

Priporočamo