Jelena Vadnjal: Še nihče se ni pohvalil s takim dosežkom

Jelena Vadnjal: Še nihče se ni pohvalil s takim dosežkom (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
29. 10. 2016

Slaščičarska mojstrica in tekmovalka v kuharskem šovu MasterChef Jelena Vadnjal vedno sledi zadnjim trendom. Poznamo jo kot ljubiteljico barvitega ličenja in raznolikih barvitih pričesk.

Tokrat je podlegla še zadnjemu 'must have' slaščičarskemu trendu, ki je letos in bo v prihodnjem letu že hit v Združenih državah Amerike ter Rusiji. Izdelala je torto, ki ni klasično široka, temveč je visoka.

"Gre za to, da sta dve ali več tort zloženi ena na drugi. Pri peki biskvitov moraš biti zelo natančen, saj morata biti obe torti enako veliki. Ko je torta sestavljena, jo je namreč težko obrezovati. Pa tudi transport takšne torte zahteva malček več pazljivosti kot sicer. Jaz sem visoke torte dolgo občudovala in komaj čakala, da se lotim prve," je navdušeno povedala Jelena, ki je to vzela kot velik izziv, saj se nobeden od amaterskih ali profesionalnih slaščičarjev še ni pohvalil s takim dosežkom. "Če pogledate moje torte, prevladuje dekoracija v obliki lune. V tem sem bila prva in upam si trditi, da je ta način dekoracije največkrat kopiran, kar si sicer štejem v čast," je razlagala Jelena.

O idejah razmišlja ponoči

Že omenjena torta je bila namenjena prijateljici Žani za rojstni dan in v trenutku, ko je prejela njeno naročilo, je vedela, da bo naredila visoko. "Žana mi namreč vedno pusti proste roke, izbere samo okuse in število kosov, vse ostalo pa v celoti prepusti meni in moji domišljiji. Vse, kar je želela, sta bila dva okusa (čokolada ter pomaranča in torta z gozdnimi sadeži) in osemnajst kosov. Edina stvar, ki jo je strogo prepovedala, je tičino masa, zato sem jo premazala s smetano," je povedala mojstrica, ki je pri tem opravilu za pomoč prosila prijatelja Mateja Zupančiča, letošnjega finalista MasterChefa, saj sama nima živcev za to. Več živcev pa ima za razmišljanje o idejah, ki jih črpa od vsepovsod. "Velikokrat se mi zgodi, da toliko razmišljam o tortah, dekoraciji ali sladicah, da zvečer ne morem zaspati. Potem pa kar vstanem, spišem okuse in izrišem dekoracijo," je o svojih nočnih 'aktivnostih' povedala Jelena.

Torte prodaja, ne razprodaja

Nekdanja televizijska voditeljica se je v slaščičarske vode podala zaradi novih izzivov in to počne z veseljem ter ljubeznijo, saj si med drugim tudi sama razporeja svoj čas. "Najti pa si moraš svoj krog strank. Če delaš na okusih, in ne zgolj na videzu, ni tako težko. Običajno iz ene torte oziroma praznovanja dobim vsaj eno novo naročilo, ker so ljudje navdušeni nad okusi. In to je tisto, kar šteje. Ne zgolj videz torte," je povedala Jelena, ki se ji zdi, da mnogi slaščičarskega poklica še vedno ne cenijo in jim je pomembna samo končna cena. Ne vidijo pa postopkov izdelave in kakovostnih sestavin. "Velikokrat slišim, tvoje torte so pa drage. Drži, a so tudi kakovostne. Narejene so korak za korakom, brez praškov, gelov, ojačevalcev okusov in brez bližnjic. Zato pa lahko mirno rečem, pa naj se ne sliši samovšečno: Torte prodajam, ne razprodajam," nam je zaupala Jelena, ki nikoli ne računa, koliko ur vloži v izdelavo. Edina stvar, ki šteje, so zadovoljne stranke in iskrice v njihovih očeh, ko prevzamejo naročilo. "Že od samega začetka se držim začrtane smeri, tort ne delam kot 'po tekočem traku', izbiram samo najboljše sestavine in pri pripravi nikoli ne uberem bližnjic. Delam to, kar me veseli. Da je hkrati moj hobi tudi moj posel in v tem uživam. Lahko eksperimentiram, sem kreativna in najpomembnejše, ljudem polepšam dan."

Tekst: Barbara Majič