Jerca Legan Cvikl: Božič je običajno družinski, saj je pred in po njem pravo norenje naokoli

Jerca Legan Cvikl: Božič je običajno družinski, saj je pred in po njem pravo norenje naokoli (foto: Alesh Maatko) Alesh Maatko
20. 12. 2019

Antropologinja, strokovnjakinja za strateško komuniciranje, publicistka in filantropistka Jerca Legan Cvikl se počasi že pripravlja na božični večer, ki ga bo tako kot vsako leto tudi letos preživela v krogu najbližjih.

"Božič je običajno družinski, saj je pred in po njem pravo norenje naokoli. Čez dan ne glede na vreme izkoristimo za izlet v naravo in zimske športne aktivnosti, da si na večer s polnimi pljuči kisika in prijetno utrujeni brez greha privoščimo izdatnejše obedovanje. Prižiganju sveč po hiši in pripravam za večerjo, sledi sproščen klepet o minulem letu ob kaminu in nato družinski obred za glavnim omizjem. Nekaj let zapored na željo fantov pripravimo fundi, kjer se zabavamo z različnimi enostavnimi, v isti posodi na nabodalih pečenimi jedmi – meso in ribe, zelenjava ter različne priloge in omake. Potem odidemo na sprehod v romantično razsvetljeno mestno jedro, kjer si ogledamo jaslice. Pozno v noč, ko se zazibamo v sanje, pa nas obišče dobri mož. Če smo bili dovolj pridni, nas nagradi s kakšno uresničeno željo iz pisma Božičku, sicer smo veseli, če mu uspe obiskati čimveč drugih otrok. Božič me spominja tudi na delovno popotovanje z Janom (Plestenjakom), ko sva snemala dokumentarni film in spremljavo s tradicionalnimi brazilskimi tolkali za njegovo pesem 'Za božič bom sam' v Rio de Janeiru. Letos mineva že 11 let," nam je vse skupaj opisala Jerca Legan Cvikl.