Jerca Legan Cvikl: Tek je najboljša lepotna terapija

“Kuhava oba, saj je tudi Milan izjemen v kuhinji.” (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lea
23. 1. 2013

Antropologinja dr. Jerca Legan Cvikl prisega na naravno lepoto, zato je ne zanimajo najbolj moderni tretmaji za pomlajevanje ali kakšne čudežne kremice.

"Za nego obraza skrbim z naravnimi sestavinami, kot so olivno olje, pretlačena zelenjava in med. Najboljša terapija je še vedno tek, ki me napolni s kisikom, zato skoraj vsak drug dan zjutraj tečem, nekajkrat tedensko pa grem na sprostitev v savno. Za lepo kožo se verjetno lahko zahvalim tudi dobri genetiki in gorečemu zagovarjanju uravnoteženega načina življenja," nam je zaupala Jerca, ki se tudi naliči sama, pa čeprav gre za posebne priložnosti.

"V Luksemburgu sem odkrila posebno linijo naravne kozmetike na rastlinski osnovi. Cenovno je sicer med dostopnejšimi, a prestižne kozmetične linije, ki sem jo na primer dobila v dar, sploh ne uporabljam. Prepričana sem, da moraš kožo še bolj negovati, če jo razvadiš s preparati. Najboljši preparati so zdrav način življenja, uravnotežena prehrana, veliko gibanja in pozitivna naravnanost. Na našem jedilniku, na primer, ni palačink ali hitre prehrane, zato tega otroka tudi, ko imata priložnost, ne jesta. Podobni okusi so jima tuji," pravi Jerca, ki se z možem Milanom izmenjuje za štedilnikom.

"Kuhava oba, saj je tudi Milan izjemen v kuhinji. Naša hrana je pripravljena v najkrajšem možnem času, da z razkuhavanjem ne izgublja kakovosti, pri vsakem obroku pa je veliko sadja in zelenjave. Začimbe, mediteranske in tudi številne eksotične, kot so ingver, ki je močan antioksidant, kari, muškat, so nujni del naše vsakodnevne kuhinje. Glede hrane smo zelo izbirčni, zato tudi kritični do specialitet v restavracijah. Količinsko res pojemo malo, a po kakovosti smo že zavezani najboljšemu," je še dodala Jerca, ki je pred kratkim izdala knjigo za otroke Drevo, ki je posebna zato, ker je v štirih jezikih.