Jerca Legan Cvikl za oddih izbrala neokrnjeno zeleno in zgodovinsko prežeto Škotsko

Dr. Jerca Legan Cvikl, antropologinja in predsednica mednarodne ženske Fundacije Femmes Sans Fronitères (foto: Osebni album) Osebni album
1. 8. 2019

Antropologinja in predsednica mednarodne ženske Fundacije Femmes Sans Fronitères, dr. Jerca Legan Cvikl, se je po izjemno intenzivnem letu pri organiziranju raznolikih aktivnosti Fundacije in številnih mednarodnih poteh, tega poletja še posebej razveselila.

"Z otrokoma smo skozi šolsko leto vpeti v neizogibno rutino, meseci dobesedno letijo mimo nas, zato so sproščena poletna jutra brez budilke in z dolgimi zajtrki na domači terasi že pravo razkošje. Ko si malo odpočijemo, še pred morsko avanturo v avgustu, običajno nekam odpotujemo. Tokrat smo glede na življenje med Londonom in Ljubljano izbrali neokrnjeno zeleno in zgodovinsko prežeto Škotsko. Srednjeveški gradovi, neskončne prerije iz viteških filmov, mistične čarovniške poti in pravi ostanki Vikingov je le nekaj izzivov, s katerimi smo se odpravili na dvotedensko popotovanje do skrajnega severa Škotskega. Odlična organska hrana, pivo v neprogrešljivih pubih in druženje z gostoljubnimi domačini je navdušilo. Opazovali smo pošast v Loch Nesu, obiskali prijatelje Harrya Potterja in se za trenutek prepustili čarom nekih drugih časov in običajev. Prelepo!" pripoveduje antropologinja.

Ob tem pa je še dodala: "Odkrivanje novih krajev in srečevanje drugačnih kultur je prava sprostitev, saj pozabim na vsakodnevna opravila in delovne skrbi, ki jih za tisti čas pustim doma. Seveda ne sme manjkati morskih del poletnega oddiha, kjer se namakamo v osvežilnem morju, ko imam čas za svoje globinske potope, za jutranje tekanje pod borovci ali kolesarjenje po otoku, za branje nakopičenih knjig na plaži in večerno posedanje ob dobri glasbi pod zvezdnatim nebom. Čeprav se ne sončimo, nas aktivnosti na prostem silijo k zaščiti - pokrivala, kremice in pokrivna, a zračna oblačila."

Za konec smo Jerco, glede na to da je vroče poletje, še vprašali, kaj je njena najljubša osvežitev? "Potop na dah na 11 m, kjer je morje kar za nekaj stopinj hladnejše in po dobri uri potapljanja se telo občutno ohladi. Takoj za njo je ohlajeno eksotično sadje, lahko tudi v obliki koktajla, samo da je sveže. In tako bo poletje spet prehitro minilo,” je odgovorila.