Jerca Zajc Šušteršič uživa v svojem življenju

Jerca Zajc Šušteršič uživa v svojem življenju (foto: Planet TV) Planet TV
Vir: Jana
24. 5. 2017

Televizijska voditeljica, strastna tekačica in mamica dveh deklic ima izostren občutek za soljudi.

Ste voditeljica osrednjih novic na Planet TV in mamica dveh deklic. Kako vam uspe ob napornem delovniku vzdrževati kakovostno družinsko življenje?

Ah, smo se že navadili. Z veliko prilagajanja, malo časa zase ter z veliko pomoči babic, dedkov, moža, včasih pa še kakšne prijateljice, gre. Pogosto delam sedem ali deset dni zaporedoma do poznih večernih ur, vendar sem potem nekaj dni prosta. Takrat vzamem punci iz vrtca in poskušamo čim več nadoknaditi.

Kdaj ste odkrili, da se želite ukvarjati z novinarstvom?

Zgodilo se je po naključju. Zanimali so me družboslovje in jeziki, kar sem tudi študirala. Toda študij mi ni bil dovolj, zato sem v prvem letniku iskala dodatno zaposlitev. Prek prijateljice sem prišla na RTV, opravila avdicijo in začela delati v zunanjepolitični redakciji. Televizija me je takoj zasvojila. Dobila sem štipendijo za en letnik študija v Madridu, vendar sem jo zaradi dela na televiziji zavrnila. Včasih mi je zaradi tega nekoliko žal in se sprašujem, kje bi bila danes, če bi se takrat odločila drugače. Toda ker imam rada svoje življenje, hitro neham razmišljati o tem.

Kaj bi počeli, če ne bi bili novinarka?

Od nekdaj imam v sebi humanitarni čut. Želela sem pomagati otrokom v Afriki ali Latinski Ameriki, potovati in morda pisati o tem. Imam izostren čut za soljudi, zato bi lahko imela svoj vrtec ali pa delala kaj v smeri pomoči potrebnim ostarelim, zapostavljenim, pozabljenim ljudem v naši družbi. Na žalost je priložnosti za to vse več. Včasih se sprašujem, zakaj nisem študirala medicine.

Znano je, da ste športna navdušenka in maratonka. Kolikokrat na teden tečete?

To je edino, za kar si vzamem čas zase. Takrat naredim načrte, predelam misli, se pogovorim sama s sabo, pomirim in naberem energijo. Tečem vse letne čase, včasih ob šestih zjutraj, včasih celo ob polnoči zvečer, včasih v službo. V povprečju tečem trikrat na teden. Na sprehod pa grem vsak dan in v vsakem vremenu.

Ste se že v otroštvu ukvarjali s športom?

Že kot petletna deklica sem smučala, drsala, plavala. Pozneje sem trenirala ples in orodno gimnastiko. Ko sem nehala trenirati, dve, tri leta nisem počela nič in počutila sem se zelo slabo. Pred približno 20 leti pa sem začela teči.

Kaj je vaša strast, poleg teka?

Druge vrste športa, gibanje. Poleti vsak dan vsaj eno uro hitro plavam, rada hodim v gore, pozimi drsam in smučam. Vse, razen teka, zdaj že lahko počnem z vso družino, tudi najmlajša hčerka Gloria, ki bo junija stara šele tri leta, že drsa in smuča. Zelo sem ponosna nanjo. S starejšo, skoraj šestletno Viktorio, pa je že pravi užitek.

Kako se sprostite po napornem delovnem dnevu?

S sestavljanjem lego kock, prebiranjem pravljic, s tekom ali pa s kozarcem dobrega rdečega vina ob klepetu z možem, ko se okoli enajstih zvečer v miru končno srečava doma.

Na katere svoje lastnosti ste najbolj ponosni?

Optimizem, pozitivnost, dobrovoljnost, odgovornost, zmožnost empatije, občutek za sočloveka. 

Besedilo: Danaja Lorenčič
Fotografija: Planet TV