Jerica Zupan je shujšala zaradi sebe!

Jerica Zupan je shujšala zaradi sebe! (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Story
1. 10. 2017

Današnja družba je vedno bolj podvržena popolnemu videzu, najsi gre za izklesano postavo, bleščeč bel nasmeh ali popolno kožo, ki je rezultat številnih tretmajev. To je na lastni koži občutila tudi simpatična radijska voditeljica Jerica Zupan, ki se je dolgo spopadala s prekomerno težo, nato pa zaradi zdravja in boljšega počutja opravila z odvečnimi kilogrami.

Njeni preobrazbi pa ob tem še ni bilo videti konca. Potem ko se je dolga leta smejala zadržano, zdaj njen nasmeh sega skoraj do ušes.

Story: Pred časom ste televizijske kamere zamenjali za radijski mikrofon. Kako pomemben je sicer videz v vašem poklicu?

Ne samo v našem poklicu, opažam, da je v naši družbi ta zelo pomemben. Že od nekdaj stremimo k lepotnim idealom. Včasih so ženske želele biti Twiggy, danes pa želijo postati Kim Kardashian ali pa imajo za idol celo lepotne vlogerice ali youtuberke. Jaz pa menim, da vedno lahko postanemo boljša različica samih sebe, vendar na zdrav način. Predvsem se je treba dobro počutiti v lastnem telesu. Sama se recimo še pred pol leta nisem, zato je bilo treba nekaj ukreniti.

Story: Na radiu sicer niste več tako izpostavljeni kot pred kamerami, pa vendar. Je bilo tudi pojavljanje v medijih tisto, ki je prispevalo k spremembi videza?

V štirih letih sem se zredila za 30 kilogramov. Ravno v tem času sem bila večkrat pred kamerami in nisem dopustila, da bi mi kilogrami prišli do živega. Pa vendar sem se na koncu zlomila. Ko sem sodelovala v oddaji Brez cenzure na Planetu, sem dobila odpor do sebe. Žalostno, a se nisem mogla gledati na televiziji. Pa vendar, če bi se za hujšanje odločila zaradi službe, verjetno ne bi bila tako uspešna. Odločila sem se samo zaradi sebe in zdravja. Spremenila sem življenjski slog in danes sem srečna.

Story: Kako ste sicer dojemali tiste odvečne kilograme?

Iskreno, težko jih je nositi. Zaradi kilogramov sem se počutila slabo, nemočno. Jedla sem, ko sem bila srečna ali nesrečna, nekakšen čustveni jedec. Utrudile pa so me že samo stopnice. Ko sem šla delat neki prispevek na Šmarno goro, sem morala prehoditi samo zadnji klanec, pa sem skoraj spustila dušo. Živeti s kilogrami ni lahko, veliko je bilo solz v garderobi, pa tudi pred partnerjem me je bilo sram, čeprav me je sprejemal, celo hvalil. A to zame ni bilo dovolj. Lahko rečem, da se nisem imela rada, v sebi sem bila zaradi tega nesrečna, zlomljena.

Story: Ste imeli kdaj zaradi njih tudi težave?

Posledic k sreči ni bilo. Sem pa takrat podzavestno odrivala ljudi, ki jih imam rada. Nisem želela, da me gledajo takšno. Grozni občutki. Tudi moj imunski sistem ni bil v redu.

Story: Kaj so o vaših načrtih izgube teže rekli vaši bližnji?

Vsi po vrsti so me motivirali in bili veseli, da končno nekaj delam zase, in ne samo za druge.

Story: Kakšno pot ste izbrali pri hujšanju in zakaj ravno to?

Z Dejanom Lenartom iz Happy Gyma sva se dogovorila, da se bom najprej naučila pravilne tehnike, nato pa nadaljevala funkcionalne vaje in tek. Najini načrti so dolgoročni, ker ne želim več 'jojo' efekta. Zdaj se pripravljava za ljubljanski maraton.

Story: Koliko časa na teden pa vam vzamejo športne aktivnosti?

Vsak dan po službi v telovadnici ali zunaj preživim uro in pol do dve uri. To je garanje in tudi odrekanje. Resnica je, da tu ni bližnjic.

Story: Ste morali prilagoditi tudi jedilnik?

Hrana je velik del procesa in takšen jedilnik me bo spremljal vse življenje, če bom želela obdržati te kilograme.

Story: Čemu se je bilo najteže odreči?

Rada sem imela čokoladne torte, oboževala pice in seveda sem vsaj enkrat tedensko jedla panirano meso in kak krompirček. Tega ni več, a naj poudarim, da jem zelo okusno hrano, zato morda ne pogrešam hitre hrane. Če pa pride pred moj nos pica, dobim rahlo mehka kolena. Ampak sem karakter, ne vzamem niti kosa.

Story: Kako se počutite danes?

Srečna sem. Ne odrivam več svojih bližnjih, rada sem v družbi, ne skrivam se več doma med štirimi stenami. To je to, končno sem rada jaz.

Story: Kopalke in poletje torej ne predstavljajo več nikakršne nočne more?

Ko bi me videli pretekla leta, ko sem do morja odšla zavita v brisačo, nato pa hitro skočila v vodo, da me ne bi nihče videl, bi se morda zgražali. To so bili premišljeni koraki. Moj fant tega ni razumel. Letos pa sem si prvič kupila brazilke, in to je že znak, da spet sprejemam svoje telo in sebe.

Story: Kaj občutite kot največjo prednost tega, da ste se znebili 15 kilogramov?

Največja prednost je odlično počutje. Pred izgubo sem se včasih kar čez dan spomnila, da sem debela, in se počutila izjemno slabo. Tudi pri oblačilih imam zdaj večjo izbiro. Dvignila se je tudi moja samozavest.

Story: Vaše preobrazbe pa z izgubo kilogramov ni bila končana. Za kakšne posege ste se po tem še odločili?

Še vedno izgubljam kilograme, z vadbo dobivam mišice in se intenzivno pripravljam na ljubljanski maraton. Zato si pomagam z masažami in kisikovo komoro v Salonu lepote studi 4, privoščim si tudi nego obraza s kozmetiko Darphin, saj imam rdečkasto kožo. Največji poseg pa so moji zobje. Nikoli nisem imela grdih, so pa malce krivi. Zato bom dobila nevidni aparat, pobelila si bom zobe in vse amalgamske plombe zamenjala za bele. Za moje zobe skrbijo kar v tujini. Prek portala crodent.net so me preusmerili na Hrvaško, v Matulje, in zdaj sem njihova pacientka v stomatološki kliniki dot Dent.

Story: So vam zobje že v mladosti povzročali težave?

V mladosti sem nosila snemljivi zobni aparat, ker sem imela preveč nametane zobe, še celo štiri zobe so mi odstranili. Zdaj pa že dve desetletji aparata sploh ne nosim in nasmeh se je malo skazil.

Story: Nasmeh je v medijskem svetu vendarle ključnega pomena. Kako je to vplivalo na vašo samozavest?

Smejala sem se s priprtimi usti. Če sem se iskreno nasmejala na vsa usta, pa je bilo videti, kot da imam v ustih neki črn žvečilni gumi. Seveda to vpliva na samozavest. Nočem se več obremenjevati s takšnimi stvarmi, zato je bilo treba iti v akcijo.

Story: Danes se torej smejete še nekoliko bolj široko kot nekoč?

In nikoli se nočem prenehati smejati. Nasmeh je najlepši modni dodatek.

Nika Arsovski

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story39/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 39/2017

Story 39/2017, od 21. 09. 2017