Jerica Zupan: Želi preteči Ljubljanski maraton

Jerica Zupan: Želi preteči Ljubljanski maraton (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
24. 3. 2017

Novinarka in radijska voditeljica Jerica Zupan se je odločila za popolno preobrazbo svojega telesa. V zadnjem letu se ji je nabralo kar nekaj odvečnih kilogramov, zato se je odločila, da to konča. Ker je že večkrat podlegla učinku 'jojo diete', je tokrat ubrala povsem drugačno pot, kjer ji ob strani stoji ekipa strokovnjakov.

"Opazila sem, da sem sebe postavila na zadnje mesto in pozabila na svoje telo, na dobro počutje in, najbolj pomembno, na zdravje. Ko vidiš, da nekaj ni v redu, je treba nekaj ukreniti. Obrnila sem nov list v svojem življenju, spremenila prehranjevalne navade in uvedla šport. Grem po daljši poti, ampak ta je tudi bolj zdrava,'' je za začetek zaupala Jerica, ki se je po pomoč zatekla v center za funkcionalno vadbo Happy Gym, kjer so ji ponudili sistematično in dolgoročno izgubljanje teže. '

'Kar zadeva telovadbo, imam kar štiri- do šestkrat na teden na urniku šport in ne odstopam od tega. V življenju je pač treba postaviti prioritete in jaz sem jih. Bolje pozno kot nikoli. Od trenutka, ko sem prvič vstopila v Happy Gym, sem videla, da se mi ne bo treba ukvarjati z 'bojnim načrtom', ker je imel zame pripravljenega že Dejan Lenart, lastnik centra, trener in nekdanji profesionalni atlet,'' je nadaljevala Jerica.

Dodala je, da je bil prvi korak obisk športno- diagnostičnega centra, kjer so z različnimi meritvami pridobili rezultate, s pomočjo katerih ji je Dejan sestavil optimalni načrt treningov, hkrati pa bodo lažje nadzorovali njen napredek. ''Gre za funkcionalno vadbo, pri kateri uporabljaš celotno telo. Trening je sestavljen tako, da napredujem tako v moči kot vzdržljivosti. Vaje se izvajajo večinoma z lastno težo ali različnimi zanimivimi pripomočki. Treningi trajajo najmanj 75 minut."

Simpatična Škofjeločanka po novem uživa v slastnih, a hranilnih obrokih. ''Pri prehrani mi pomaga strokovnjak, biorganski kemik dr. Leon Bedrač. Za zdaj se izogibam škrobnatim ogljikovim hidratom (žitaricam, krompirju, predelani hrani) in seveda sladkorju ter vsem predelanim rastlinskim maščobam, ki v telesu povzročajo vnetja. Na dnevnem meniju pa je veliko zelenjave, avokado, belo meso, jajca, jagodičevje, grški jogurt, oreščki, sir ter losos. Posladkam se s 85-odstotno črno čokolado,'' se o svojem jedilniku razgovori svetlolaska. ''Ker vstajam že ob petih zjutraj, si za zajtrk z Nutribulletom zmešam zdrav napitek, zaradi katerega sem sita do desetih, nato sledi malica,'' je še dodala.

Prepričana o svojem uspehu

Jerica že komaj čaka pomlad in lepše vreme, ko bo svoje treninge lahko dopolnjevala z aktivnostmi v naravi. ''Spomladi bomo začeli teči, saj bi se rada udeležila Ljubljanskega maratona. Dejan nas bo usmerjal, da bomo tekli pravilno. Sploh nisem vedela, da lahko tečemo narobe; je pa to zelo pomembno, zaradi različnih poškodb. V Happy Gymu bodo organizirali skupine za hujšanje, ki bodo ves čas pod strokovnim nadzorom in bodo od trenerja dobivale navodila tudi za tiste dneve, ko ne bodo trenirali skupaj,'' je še nasmejano povedala voditeljica.

Barbara Majič