Jernej Damjan: Letošnji načrti so se mu podrli

Jernej Damjan: Letošnji načrti so se mu podrli (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Nova
12. 1. 2016

Po tem, ko smo konec preteklega leta zasledili novico o tem, da simpatičnega smučarskega skakalca Jerneja Damjana ne bomo videli na tekmah svetovnega pokala, nas je tokrat razveselila vest, da bomo 32-letnika lahko na Planet TV spremljali kot strokovnega svetovalca.

Tik pred začetkom vrhunca zimskih tekmovalnih športov smo z Jernejem poklepetali tudi mi.

Kako se počutite v vlogi komentatorja skokov?

V bistvu sem že bil komentator, zdaj pa sem strokovni svetovalec v glavni informativni oddaji. To delo mi je všeč, ker lahko delim svoje znanje z gledalci in jim približam tiste stvari, ki so zares pomembne. Skakalci določene stvari vidimo drugače kot gledalci doma.

In glede na to, da vse te skakalce tudi osebno poznate – ali to vpliva na vaše komentiranje, ste morda bolj prizanesljivi do njih?

Mislim, da ne. Slovenska ekipa je letos tako ali tako močna. Če bo komu spodletelo, ga bo drugi popravil, zato se o kakšnih 'kiksih' sploh ne bo govorilo.

Kako pa boste sicer preživeli prihajajočo zimo?

Moji načrti so bili skakati v svetovnem pokalu, pa so se podrli. V tem trenutku ne vem še popolnoma nič. Treniram in upam, da se uvrstim nazaj v ekipo, o tem, kaj se bo zgodilo v nasprotnem primeru, pa še nisem razmišljal.

Imate v mislih tudi kakšno daljše potovanje ali smučanje? Ali za to nimate časa?

Časa za smučanje ali potovanja nimam do konca marca, kaj se bo zgodilo po tem, bom pa še videl. Kot pravim, za zdaj se s polno paro posvečam skokom, ker bi s tem rad še kaj naredil.

Kako drugačna mislite, da bo zaradi tega letošnja zima?

Za zdaj se zima od prejšnjih kar dobro razlikuje, glede na to, da je tako malo snega. Glede skokov pa po mojem kakšnih večjih razlik ne bo. Morda se bo kdo pri vrhu zamenjal, sicer pa mislim, da ne bo kakšnega večjega presenečenja.

Pa ste bili presenečeni, ko niste bili umeščeni v ekipo? Morda užaljeni?

Ne in ne. Presenečen ne, ker sem slabo skakal. Užaljen pa tudi ne, ker hvala bogu, da me niso dali v ekipo. Mislim, da je boljše biti doma in trenirati, kot nič narediti na tekmi. Nimaš kaj, boljši morajo imeti prednost in najboljši morajo hoditi na tekme.

Sicer pa ste lani spremenili svoje treninge, kajne?

Res je, nekaj stvari sem spremenil. Morda nekdo navzven sploh ne bi videl razlike, za nas skakalce pa je to veliko. Predvsem sem več delal na kondiciji. Ne vem točno, kje je bila napaka, se pa trudim, da bi bilo boljše.

Niki, vaša hčerkica, je letos prvič prestopila prag vrtca, kajne? Kako ste to spremembo v družinskem ritmu občutili kot družinica?

Res je, že od desetega meseca je v vrtcu. Z uvajanjem v vrtec ni bilo nobenih težav, ker gre vedno rada. S partnerico sva oba zelo zasedena in sva na neki način čutila razbremenitev, ker zdaj nihče od naju ni doma in urejava stvari. In s tem ne mislim, da nisem rad z njo, mislim samo na to, da je z njo za zdaj še težko kaj delati. Najbolj od vsega pa sem srečen, ko vidim, kako rada gre v vrtec. Kako jo postaviš pred vrata, jih sama odpre in gre noter.

Verjetno pa boste zdaj več časa preživeli doma, z družinico, kajne? Ali vas bodo obveznosti kljub vsemu vlekle na druge konce sveta?

Če s tem mislite na skakalne obveznosti, upam, da me bodo vlekle še daleč, ker bi to pomenilo, da bom še šel na tekme. Zdaj pa imamo tudi v Planici tako lep center, da treningi v tujini niso več takšna nuja. Dokler je zima, se bom trudil in veliko treniral doma, posebnih potreb po tujini pa nimam.

■ Kaja Milanič

Značke: Jernej Damjan

Priporočamo