Jernej Šugman: Včasih je bil vsak dan zaljubljen

Jernej Šugman: Včasih je bil vsak dan zaljubljen (foto: Nova Press) Nova Press
Vir: Nova
16. 2. 2016

Igralec, ki je bil v otroštvu zelo sramežljiv, se v hladnih mesecih posveča 'športnemu' zimskemu spanju, spomladi pa bo spet predan korakom in telovadbi.

Brezobzirnost in pohlep sta glavni karakteristiki ata Ubuja. Se vam zdi, da je predstava aktualna prav zaradi teh dveh tematik?

Ja, tudi zaradi teh dveh. Poudaril pa bi še brezmejnost. Igra govori o bistveni stvari, ki vodi ta svet, in ta stvar je po mojem mnenju premalo izražena. To je egocentrizem, ena najpomembnejših stvari poleg egoizma. Igra se ukvarja s tem, kaj se zgodi z egom, če ga ne omejujemo.

Kdo je po vašem mnenju kralj Ubu sedanjega časa?

Mislim, da gre za zgodbo o slehernem izmed nas, saj imamo vsi zametke teh značajskih lastnosti, vendar pa se pri nekaterih veliko bolj razbohotijo, tako kot pri kralju Ubuju, pri drugih pa manj. Vendar gre za isti princip. Kdo pa je danes kralj Ubu? Mislim, da me malo spominja na Donalda Trumpa.

Kaj imate po vašem mnenju skupnega z Ubujem?

Predstavo smo ustvarjali na zelo oseben način, saj smo se že na začetku odrekli tekstu. Igralci smo torej sami pripravili tekste oz. pripravili prizore. Zato ni jasno razvidno, ali govorimo o kralju Ubuju ali meni. Iskali smo torej ubujevstvo v vsakem izmed nas, med nama s kraljem je torej postavljen enačaj.

Kako je igrati skupaj z Jurijem Zrnecem, Klemnom Slakonjo in Bojanom Emeršičem, ki so prav tako znani po svojevrstnem humorju?

Pohvaliti moram celotno ekipo, saj smo vsi skupaj morali investirati veliko, tudi osebnega časa in stvari. Fasciniran sem ob tem, kako sposobni in polni domišljije so moji kolegi. Celotna ekipa se je torej izkazala.

Kako bi opisali samega sebe?

Uf, ob vseh teh vprašanjih se vedno trudim nekaj odgovoriti, vendar se mi zdi, da je vse brez smisla. Nikoli se namreč ne znam približati temu, kakšen jaz sem.

Ste tudi oče sinu in hčerki. Koga je po vašem mnenju lažje vzgajati?

Mislim, da je lažje vzgajati hčerko, vendar se to še lahko obrne. Ko je bil naš fantek majhen, je bilo težje vzgajati hčer, zdaj pa se je Sofija umirila, je pa zato težje s fanti. Ampak ne vem! Včasih tudi mislim, da je lažje biti ženska kot moški, vendar vsak izmed nas nosi svoj mali križ.

Sofija je za zdaj še zelo mlada, vendar pa se verjetno že soočate s prvimi zaljubljenostmi. Kakšen je vaš načrt za odganjanje fantov?

Sem si že kupil brzostrelko in jo postavil na balkonu. Ne, hecam se. Svojim otrokom želim najboljše in če bodo srečni v svojih zvezah ter avanturah, bom srečen skupaj z njimi.

Kakšni so vaši spomini na obdobje odraščanja in prve zaljubljenosti?

Če se prav spomnim, ni bilo dneva, ko ne bi bil zaljubljen. Vedno se je našla kakšna punca. Bil sem sicer zelo sramežljiv in sem šele pozneje izvedel, da so bile nekatera zaljubljena vame, sam pa se tega takrat sploh nisem zavedal.

Ste tudi ambasador projekta Predani korakom. Tudi sami veliko pozornosti posvečate gibanju in zdravemu načinu življenja?

Ja, če me dobro pogledate, potem vam je jasno, da s športnimi aktivnostmi ne pretiravam. Moje obline lahko vidite tudi na plakatu za Kralja Ubuja, ki ni niti malo retuširan. Sem pa že dve leti ambasador projekta, zato pol leta intenzivno tečem, telovadim ter hodim v hribe, drugo polovico pa padem v zimsko spanje.

Včasih pa ga je bilo malo sram

  • Nekoč je igralec dejal, da bi se kot otrok najraje kdaj kar vdrl v zemljo, saj so ga otroci zafrkavali zaradi vlog njegovega očeta v različnih oddajah in serijah. "Najbolj se spomnim serije Dekameron, kjer je moj oče moral odigrati tudi neki goli prizor s soigralko. V šoli me sicer niso zafrkavali, so mi pa povedali, da so si serijo ogledali, in meni je bilo zelo grozno," je povedal Jernej. Njegova otroka sta za zdaj še premajhna, da bi si ustvarila svoje mnenje o tem. "Sofija je sicer že videla nekaj predstav, vendar ne vem, kaj si misli. Enkrat, ko me ni bilo doma in sem se pojavil na televiziji, je skočila k ekranu in ga pričela ljubčkati," nam je zaupal igralec.

Nika Arsovski

Značke: Jernej Šugman

Priporočamo