Jerneja Jošar: Vrtni namigi strokovnjakinje

25. 8. 2016
Deli
Jerneja Jošar: Vrtni namigi strokovnjakinje (foto: Primož Predalič)
Primož Predalič

Čeprav so rastline na vrtu prav v poletih mesecih najbolj bohotljive, moramo v teh dneh že začeti razmišljati o tem, kaj bomo na njem gledali jeseni.

Tokrat smo se dekleta iz uredništva odpravila na obisk k vrtnarki, diplomirani agronomki Jerneji Jošar, ki nam je v Vrtni hišici na ljubljanskem Rudniku ponudila nekaj priročnih namigov za to, kako naj za vrt skrbimo v teh dneh.

POSKRBITE ZA ZASTIRKO

Če je še nimate, je zastirka brez dvoma eden izmed opravkov na vrtu, ki jih enostavno morate storiti v poletnih dneh.

"Poleti je fino, da so tla na vrtu prekrita. V naravi namreč nikoli niso gola, razen na površinah, ki jih je obdelal človek. Pa še tam ne ostanejo dolgo takšna, ker jih preraste plevel. In ker slednjega na vrtu nočemo imeti, lahko tla vrta prekrijemo z zastirko. To je lahko seno, slama, napol prepereli kompost, listje ... karkoli. Če govorimo o plevelu – seme ne bo imelo več dovolj moči, da bi poganjek predrl skozi plast zastirke, poleg tega pa zastirka ohranja vlažna tla, kar je poleti velika prednost," nam je povedala Jerneja in dodala, da tla pod zastirko ohranjajo vlago.

"Sama na primer rastline zalijem samo takrat, ko jih posadim, kasneje pa ravno zaradi zastirke iz sena ne več," je še dodala.

NAREDITE PROSTOR ZA NOVE SADIKE

Čeprav v teh dneh uživamo v vrtnarskih pridelkih, je zdaj že pravi čas za razmislek o tem, kaj bomo na vrtu pobirali jeseni.

"Zdaj je vrt sicer zelo bujen, zaradi česar pozabimo, da potrebujemo stvari tudi jeseni, čez zimo in zgodaj spomladi. Zdaj se namreč začenja sezona sajenja radičev, jesenske endivije, avgusta lahko pride na vrsto že prva setev motovilca, ki ga bomo jeseni že lahko obrali, pa zimske solate, poznih kapusnic, kot sta brokoli in brstični ohrovt. Za brstični in listnati ohrovt je celo še bolje, da ga malce ujame mraz, saj se nekaj ogljikovih hidratov spremeni v sladkor, kar rastlini pusti boljši okus," je še svetovala Jerneja.

LETOŠNJI NAVAL POLŽEV

Če ste tudi vi med tistimi nesrečneži, ki jim užitke ob vrtnarjenju letos kratijo polži, se lahko potolažite. Niste edini. Pravzaprav imajo letos, kot pravi Jerneja, probleme številni, tudi sama.

"Moj sistem je tak, da jih poberem, dam v škatlico in jim dodam železov trisulfat, kar je njihova hrana. Na ta način imajo 'sladko' smrt. Posujem jih s pepelom, ta organski prah pa posipam po zunanjem robu grede, od koder prihajajo. Obstaja pa več različnih pripomočkov, tako ograje kot tudi bakrene žice, kljub temu pa morate polže ob jutrih vestno pobirati, saj so njihova jajčeca že na vaših gredah," nam je pojasnila Jerneja in dodala, da naj bi polže sicer odganjale tudi nekatere rastline.

"Ognjič, kapucinke ter nekatere okrasne rastline, kot so črnika, statica, kalifornijski in navadni mak, naj bi odganjale polže," je še povedala in dodala, da svetuje, da takšne rastline posadite na rob vrta.