Jesenske radosti znanih Slovencev

Jesenske radosti znanih Slovencev (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Lady
10. 11. 2018

Čarobni barvni odtenki, trgatve in veter v laseh...

Obožuje domače grozdje

Naša alpska smučarka Ilka Štuhec se že nekaj časa pripravlja na novo smučarsko sezono. Kljub napornim treningom pa bo poskušala še ujeti kakšne trenutke, s katerimi si bo pričarala jesensko vzdušje. Najraje ima trgatve, ki pa se jih žal ne more udeležiti. “Večinoma sem žal zdoma, če le lahko, pa grem z veseljem. Trgatve so vedno nekaj posebnega, tam je vedno fajn. (smeh) Najprej nabiranje in nato dobra okrepčitev. In super družba,” doda Ilka. “Kot otrok sem bila večkrat na trgatvi. Ali sem skakala s kakšno mini puto ali pa se igrala tako, da sem med trsi brskala po zemlji. Moj oče ima manjši ljubiteljski vinograd v Sv. Tomažu nad Ormožem in domače grozdje je najboljše.”

Ne mara dežja

Tudi pevec Vili Resnik se je razveselil 'indijanske jeseni', ki jo spremlja s prav posebnimi opravili. “Vsi letni časi so mi pri srcu, ker ima vsak od njih neko svojo zgodbo. Jesen je lepa, ker zažari v tisočih barvah. Všeč mi je vreme, ki postane malo temnejše, ker usiha moč sonca in posledično s tem vsa energija. Narava se umirja po poletju in življenje pade v stare tirnice. Nekako se mi zdi, da po poletju začnemo na novo. Človek se pripravlja na to, da postane bolj melanholičen,” doda Vili. “Nimam rad preveč dežja in pri nas na Primorskem je za nameček še veliko burje. Vse to pa odtehtajo sprehodi, ko lovimo še zadnje tople sončne žarke.”

Moti jo nepredvidljivo vreme

Nekdanja miss Slovenije Maja Taradi jesen doživlja na poseben način. “Vsak letni čas je po svoje zanimiv zaradi raznolikosti narave, ki nam omogoča tudi različne aktivnosti. Všeč mi je poletje, ki je najtoplejši letni čas. Zdi se mi, da so tudi ljudje okoli mene v tem času bolj pozitivni, v boljši formi. Je čas, ki ga povezujemo s potovanji in avanturami. Obožujem tudi zimo in sneg, saj rada drsam, smučam in bordam. Zimski čas ima svoj čar predvsem zaradi praznikov in druženja z družino ter prijatelji,” prizna Maja. “Jesen nas razveseljuje v čarobnih, pisanih barvnih odtenkih. Narava nam ponuja različne plodove. Je tudi čas za pripravo dobre marmelade in peko kostanja. Všeč sta mi zvok šelestenja listov, topel jesenski veter v laseh, mogoče me zmoti le nepredvidljivo vreme.”

Jesen je lahko tako pravljična

Radijska voditeljica Jerica Zupan je rada na prostem, tudi ko se temperature malce spustijo. “V zadnjem času se spet bolj aktivno ukvarjam s športom, saj s 'cool fotrom' in Špelo Grošelj tekmujemo v projektu #nimatezaburek, kdo bo do 20. decembra izgubil največ odstotkov maščobe. Sem človek, ki ga je treba brcniti v rit, da se premakne. Med tednom treniram s trenerjem Dejanom Lenartom v Happy Gymu, konec tedna pa, če je le možno, grem v naravo. Kamorkoli, samo da se nadiham svežega zraka. Letošnja jesen je tako pravljična, da bi mi bilo žal, če tega ne bi storila. Nazadnje sem šla na Vršič, na Slemenovo špico. Ugotovila sem, da smo pohodniški narod, saj je bilo tam ogromno ljudi, kar je za pohvaliti.”

Obožuje romantično jesen

Pevka in mamica Mirna Reynolds, ki načrtuje veliko glasbeno vrnitev, v letošnjem poletju ni ravno uživala. “Pravzaprav so mi pri srcu vsi letni časi, vsak ima svoje prednosti in slabosti. Poletje obožujem, saj rada plavam, poleg tega pa imam rada lahka oblačila in japonke. Slaba stran poletja pa je, da je včasih tako peklensko vroče. Sama lažje potrpim, če me zebe, kot če mi je prevroče. Sicer letos ni bilo tega, kar smo si želeli, ampak nekako nam ni nikoli prav. (smeh) Pomlad je lepa in cvetoča, a kaj, ko imam seneni nahod in ne morem brezskrbno uživati. Jesen pa se mi zdi romantična v vseh pogledih. Barve, ki si jih nadene narava, so preprosto čudovite. Žal pa ne maram obdobij dežja, ki so v teh dneh že stalna praksa. Všeč mi je tudi zima, saj sem otroško navdušena nad kepanjem in sankanjem, poleg tega pa obožujem opazovanje snežink, saj me to vedno napolni z veseljem in mirnostjo. Seveda pa se tudi pri zimi zatakne, saj sta kidanje snega in plundra v mestih pravi nadlogi.”

Besedilo: MIMA, Anja P. Kontrec // Fotografije: Helena Kermelj, Primož Predalič, Aleš Kocbek, Igor Zaplatil, osebni arhiv, Profimedia