Jinny Ribič: Nasilje je vedno izbira

Tudi do vseh oblik drog ima Jinny močne predsodke.
 (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Nova
4. 3. 2016

Lepotica Jinny Ribič se zaveda, da je zdravje na prvem mestu. Zato je velika nasprotnica nezakonitih drog in alkohola ter seveda nasilja, ki se pojavlja tudi v slovenskih domovih.

Zakon deli droge na zakonite (dovoljene) in nezakonite (nedovoljene). "Med zakonite droge so uvrščeni alkohol, tobak in pravi čaj. Te droge nimajo posebne zdravilne vrednosti, lahko pa so zelo škodljive in povzročajo odvisnost. Druga stran pa so nezakonite droge, kot so: marihuana, hašiš, kokain, heroin in druge. Seveda kot najstnik slišiš zgodbe o teh drogah, a danes gledam na vse precej drugače. Seveda smo poskusili kakšno cigareto ali pa še kaj drugega, vendar sama nisem dobro sprejela teh stvari, zato sem danes njihova velika nasprotnica. Grozno mi je tudi, ko vidim, koliko mladine to uživa. Sicer upam, da jih veliko samo poskusi in potem nehajo. Žalostno pa je tudi, da je droga že tako lahko dostopna," razmišlja Jinny.

Alkohol

Pitje alkoholnih pijač je najpogostejša oblika uživanja drog pri nas. "Uživanje alkoholnih pijač dolgoročno povečuje tveganje za razvoj številnih drugih zdravstvenih težav. Te so: depresija, motnje spanja, rak na dojkah, v ustni votlini, na črevesju, danki, jetrih, grlu, požiralniku in vratu, bolezni srca, kap in ciroza jeter. Raziskave so med drugim pokazale, da uživanje alkohola škodi tudi našemu mentalnemu zdravju, saj slabša sposobnost pomnjenja in tudi zmanjšuje plodnost. Dobro, ne rečem, da spiješ kozarec vina, mislim predvsem na tiste težje oblike zlorabe alkohola. Še zlasti mladim se zdi zanimivo, da si kupijo kakšno steklenico vina ali žgane pijače in se potem napijejo do konca. Drugo je zasvojenost, ki vodi v večje težave. Najhuje je, ko pomislim ali slišim zgodbe o nasilju, ki so povezane z alkoholom v družini," pravi Jinny. "Raziskave kažejo, da je v večini primerov nasilja v družini vpleten alkohol. Številne tudi potrjujejo, da so mlajši ljudje bolj nasilni, da je opitost bolj nevarna kot stalna alkoholiziranost in da so odvisniki od alkohola bolj nasilni od svojih vrstnikov, ki niso odvisni. Vedno poudarjam, da nasilje ni rešitev in naj se žrtve opogumijo in stopijo iz začaranega kroga. Naj nikoli ne krivijo sebe in naj se obrnejo na ljudi, ki jim zaupajo, ali pa organizacije, ki ponujajo pomoč žrtvam nasilja. Pri nas imamo društvo SOS telefon, ki je namenjen ženskam in otrokom."

Nasilje

Vsako leto novembra potekajo številne akcije v okviru mednarodnega boja proti nasilju nad ženskami. Tudi Jinny pozna to, saj se je takšne zgodbe še posebno dotaknejo. Pravice žensk so z načelnega stališča in s stališča mednarodnega prava univerzalne človekove pravice in so njihov sestavni del, čeprav so bile skozi stoletja videne kot drugačne in manj pomembne ter zanemarjene. Vse do devetdesetih let 20. stoletja, ko je ta pravica postala na svetovni konferenci v Pekingu posebej izražena in poudarjena. "Nasilje se dogaja skozi zgodovino in ženske v določenih državah še danes nimajo nobenih pravic, kar je žalostno, glede na to, kako razvit je že današnji svet," meni Jinny. "Nekje sem zasledila, da je več kot 32 odstotkov žensk, ki so žrtve nasilja v družini, brez učinkovitega posredovanja institucij ali drugih organov v kratkem času spet žrtev nasilja. Raziskave so pokazale, da ima vsaka četrta od petih žensk v EU izkušnjo nasilja, ki ji jo je povzročil partner. Grozljivo. In od 90 do 97 odstotkov primerov je povzročitelj nasilja moški. Zame so to ljudje, ki poskušajo svojo večjo moč in nadzor uveljavljati skozi nasilje. Znašajo se nad ljudmi, ki so šibkejši in ki se ne morejo braniti. Najhuje pa je to, da so navadno tisti, ki so priča nasilju v družini, pogosto pozneje sami povzročitelji nasilja, saj prenašajo ustaljeni vedenjski vzorec. Takšna družina ni najbolj varno okolje, v katerem bi posameznik našel dovolj opore in varnosti. Nasilje je vedno izbira in zdi se mi, da če nekdo to stori enkrat, bo zagotovo ponovil."

Značke: Jinny Ribič

Priporočamo