John Malkovich: V Sloveniji ga je najbolj zanimala kulinarika

John Malkovich: V Sloveniji ga je najbolj zanimala kulinarika (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
4. 8. 2017

Pretekli teden je Slovenijo znova zaznamoval zvezdniški obisk. V prestolnici se je dva dni namreč zadržal priznan ameriški dramski in filmski igralec ter režiser in producent John Malkovich, ki pa se za Slovenijo - razen za našo kulinariko - ni kaj veliko zanimal.

Razlog je, kot pravi, treba iskati v naravi njegovega obiska. Konec koncev gre le za poslovno naravnan obisk, saj je v četrtek nastopil kot pripovedovalec na koncertu pred razprodano dvorano v Grand Hotelu Union, in takšno pač je življenje umetnika na poti. V nasprotju z Billom Murrayjem, ki je Slovenijo obiskal v juniju, pa je bil John do slovenskih lepot veliko bolj zadržan.

V Sloveniji je bil tokrat drugič - prvič se pri nas ni niti ustavil in je le hitel po avtocesti s filmskega festivala na Hrvaškem - tudi tokrat pa si poleg Ljubljane ni ogledal nobenih naravnih lepot. Kljub temu je ob večerji po koncertu obljubil, da se bo v Slovenijo še vrnil. K temu je morda pripomogla naša kulinarika, ki ji je bil naklonjen veliko bolj kot slovenskim turističnim destinacijam.

Kot strasten ljubitelj rib je slovenske okuse Jadrana tako najprej okušal v priznani restavraciji Cubo, na večer po koncertu pa še v restavraciji in baru Atelje, kjer si je - na presenečenje številnih - omislil mesno glavno jed, in sicer jagnjetino. Kot so nam povedali, John Malkovich ni bil zahteven gost, so pa dodali, da se je navdušil nad slovenskimi vini, še posebej nad slovenskim cabernetom sauvignonom.

Če je Slovenija zanj le postojanka, je Hrvaška tista, ki je zapisana v njegovem srcu, k čemur pripomorejo njegovi stari starši, ki prihajajo iz hrvaškega mesta Ozalj. Na novinarski konferenci pretekli teden o svojem odnosu do naših južnih sosedov sicer ni želel govoriti, je pa napovedal, da si bo na hrvaški obali jeseni privoščil kratek oddih. Ta je prišel hitreje, kot bi morda pričakovali, saj je še pretekli teden pri nas govoril o tem, da se mu iz Slovenije mudi v Videm, medtem ko so naši južni sosedi že na začetku tedna poročali, da je John že začel počitnikovati v bližnji Opatiji. To naj bi sicer obiskal prvič, tako kot pri nas, pa so ga tudi Hrvati popolnoma očarali z dobrotami, še posebej z njihovim vrhunskim vinom in domačim olivnim oljem.

Restavracija Atelje: Priložnostni meni za Johna Malkovicha

  •  Ravioli z mohantom in koprivami, sotirane lisičke in grah, kremni nage s kislico, tartufi 
  • Jagnje, pehtran, dimljen jogurt, fermentirano zelje, česen Merlot, Kabaj, suho, 2011  Jagode, črni čaj in vrtnica, angleška krema, pistacije Kerner, Mavretič, suhi jagodni izbor, sladko, 2006 

Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story31/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 31/2017

Story 31/2017, od 27. 07. 2017