John McLaughlin & The 4th dimension

John McLaughlin & The 4th dimension (foto: goran Antley) goran Antley
6. 11. 2014

Kino Šiška v sodelovanju z Branetom Rončelom predstavlja koncert četrte dimenzije.

Po lanskem novembrskem akustičnem srečanju z Johnovim Shaktijem v Cankarjevem domu z veseljem prvič na domačem odru pričakujemo še 'high energy' električno podobo tega kitarskega velikana. Ta dogodek pa je poleg naštetih dejstev pomemben tudi zato, ker bomo lahko v živo doživeli njegovo novo mojstrovino – aktualni album "The Boston Record".

Mahavishnu John McLaughlin, v Angliji rojeni glasbenik, je eden izmed ključnih in najbolj pomembnih jazz kitaristov sodobnega časa. Svoj prvi samostojni album "Extrapolation" je izdal leta 1969, kmalu za tem se je preselil v ZDA, kjer se je pridružil jazz-rock triu Tonyja Williamsa Lifetime in ansamblu legendarnega trobentača Milesa Davisa. Z njim je sodeloval pri njegovih pomembnih jazz-fusion izdelkih, kot so "In A Silenty Way", "Bitches Brew", "A Tribute To Jack Johnson", "On The Corner" in "Live-Evil". Njegova električna zasedba, in ena prvih fusion zasedb, Mahavishnu Orchestra (Jerry Goodman/violina, Jan Hammer/el. in akustični klavir, klaviature/Rick Laird/bas, Billy Cobham/bobni) je bila najbolj delovna v letih 1971 do 1973, ko so za založbo Columbia posneli tri zelo intenzivne albume: 'The Inner Mounting Flame', 'Birds of Fire', 'Between Nothingness & Eternity'. Mahavishnu Orchestra je v glasbeni abecednik vpeljal popolnoma nov stil, ki je spajal električni jazz in rock z vzhodnimi in indijskimi glasbenimi vplivi. Leta 1975 se je, po nekaj kadrovskih spremembah in zaradi vedno večje naklonjenosti McLaughlina vzhodnim religijam (Sri Chinmoy), razšla in tudi poskus ponovne oživitve 10 let za tem ni bil uspešen. John McLaughlin je vedno bolj posegal po globinah vzhodnjaške duhovnosti in mistike in na ta način razvil ustrezen glasbeni interes. Leta 1975 je ustanovil zasedbo Shakti, s katero je prepletal jazz in indijsko glasbo. Z njo je prvič v Sloveniji nastopil leta 1977 v Hali Tivoli. V svoji dolgoletni glasbeni karieri je John McLaughlin med drugim delal s Carlo Bley, Gilom Evansom, Miroslavom Vitoušsom, Wayneom Shorterjem, Rolling Stones in drugimi. Leta 1979 je z bobnarjem Tonyjem Williamson in basistom Jacom Pastoriusom ustvaril kratkodobni Trio Of Doom. Istega leta pa je z Larryjem Coryellom in Alom Di Meolo nastopil v Ljubljanski Hali Tivoli. Osemdeseta so bila zanj precej pestra. Sodeloval je z mnogimi glasbeniki, med drugim z indijskim tolkalcem Trilokom Gurtujem, ki je prav z Johnovim triom prvič nastopil prvič v Sloveniji (Cankarjev dom 1991/basist je bil Kai Eckhardt). Leta 1996 se je John McLaughlin ponovno povezal s kolegoma Pacom de Lucio in Alom Di Meolo. The Guitar Trio se je združil za svetovno turnejo in izdal istoimenski album.

John je leta 2007 ustanovil nov jazz fusion kvartet, imenovan 4th Dimension. Marca letos je izšel album "The Boston Record", ki sicer ni njihov prvi, je pa prvi, ki je odigran s prenovljeno zasedbo. Bobnarja Marka Mondesirja je nadomestil virtuoz Ranjit Barot (Uttar Pradesh/Indija) sicer skladatelj filmske glasbe, glasbeni direktor, aranžer in pevec. Basista Hadriana Fereuda je zamenjal impresivni Etienne Mbappe, ostal je le klaviaturist in bobnar Gary Husband. McLaughlin je z aladinove preproge spet prešel na visoko oktansko gorivo in z njegovim zadnjim izdelkom so se ponovno nakazale linije, ki vodijo do kohezivne glasbene forme. Slišati je, da je McLaughlin pri 72 letih na vrhuncu svojega ustvarjanja, in zadnji album je dokaz, da je v glasbeni industriji še vedno tako pomemben, kot je bil 50 let nazaj.

JOHN McLAUGHLIN, kitara

ETIENNE MBAPPÉ, bas

GARY HUSBAND, bobni, klaviature

RANJIT BAROT, bobni

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri