Jože Potrebuješ: Čukove melodije potonile na dno morja

Veliko hitov, ki jih je Jože imel v svojem mobilnem telefonu, je na žalost izgubljenih. (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
10. 2. 2016

Priljubljeni pevec skupine Čuki Jože Potrebuješ je bil v začetku devetdesetih eden tistih, ki so se lahko pohvalili s prvimi mobilnimi telefoni. To so zagotovo bili časi, ki jih Jože ne bo tako zlahka pozabil, saj so Čuki nizali hit za hitom. Pred dvema mesecema pa se mu je prav s telefonom zgodila neljuba prigoda, ki ga je stala kar nekaj glasbenih uspešnic.

Kakšni so bili takrat mobilni telefoni, si danes zares težko predstavljamo in iz Jožeta so se takrat skoraj vsi norčevali, celo nekaj šal je takrat nastalo na ta račun.

"Menda mi je Jonas, ki je takrat vodil kultno oddajo Videošpon, namenil kar celo oddajo. No, mojemu mobilnemu telefonu, če mu sploh lahko tako rečemo, saj so imeli takratni telefoni skoraj en kilogram, vezani so bili na oddajnik v avtomobilu, nikakor pa ga nisi mogel nositi v žepu," nam je povedal Jože. To so bili časi, ko so Čuki sloveli s hiti, kot so Rdeča mašna, Ta vlak, Zanzibar, Zobar, predvsem pa mega uspešnica Krokodilčki. Imeli so do šest nastopov v enem dnevu, in to na različnih koncih po Sloveniji. No, Jože je zagotovo vedel, zakaj nosi s seboj vso to 'telefonsko kramo'. "Biti ves čas dosegljiv je bila takrat kot tudi še danes gromozanska prednost. Seveda so to kmalu ugotovili tudi drugi in sčasoma je moja navada vse manj ljudem ostala smešna. (smeh) V nekaj letih so vsi hodili in še danes hodijo okrog s sicer mnogo manjšimi in tehnološko neverjetno bolj naprednimi napravami."

Presneta nezgoda

Seveda je tudi Jože v koraku s časom in v njegovih rokah je vedno zadnji krik tehnike, ki mu danes pomeni mnogo več kot le stalno dosegljivost. "Vsi smo postali zelo navezani na svoje mobilne naprave in lani oktobra se mi je zgodila nezgoda, ki me je zelo razžalostila," doda Jože. "S kajakom sem kot že tolikokrat veslal od Izole do Pirana in na pol poti navadno v miru pogledam, kdo me je poklical, odpošljem najnujnejša sporočila, naredim kakšno fotografijo, ki jo včasih delim tudi s prijatelji na FB, velikokrat pa si posnamem tudi novo glasbeno idejo, ki se mi porodi med veslanjem. Med temi opravili je čisto blizu mojega kajaka pridrvel motorni čoln s takšno hitrostjo, da so me valovi skoraj prevrnili. V tistem trenutku, ko sem komaj lovil ravnotežje, mi je mobilni telefon padel v morje, globoko več kot 20 metrov." Šele za tem se je Jože zavedel, kaj se je zgodilo in kaj vse to potegne za sabo. "Skupaj s potapljači smo kar nekaj ur iskali napravo po morskem dnu, vendar zaman." Jože pa se ni najbolj vznemirjal zaradi skoraj leto dni starega telefona, tudi ne zaradi skoraj dva tisočih telefonskih številk prijateljev, glasbenikov, estradnikov, pa e-naslovov in vseh teh stvari, ki jih ima tako in tako shranjene tudi v oblaku. Vse – razen nečesa. "V telefonu in žal nikjer drugje sem imel posnetih tudi čez 100 novih melodij in osnutkov pesmi. Tako je skupaj s tistim telefonom potonilo tudi veliko bodočih uspešnic, ki jih žal nikoli ne bomo slišali."

Slaba volja

Jože Potrebuješ je eden izmed vodilnih in najuspešnejših avtorjev pri nas, saj se pesmi skupine Čuki pojejo in predvajajo tako rekoč povsod in verjetno ga ni Slovenca, ki ne bi znal vsaj nekaj njihovih uspešnic. Po zaskrbljenosti in slabi volji, ki sta sledili v naslednjih dneh, se je Jože, ki ga nobena stvar zlepa ne spravi iz tira, sprijaznil z dejstvom, da tem melodijam očitno ni bilo usojeno, da bi kdaj ugledale luč sveta. Na novo je posnel vsaj tiste napeve, ki so mu ostali v spominu, in seveda takoj vzpostavil varnostni sistem, da si dela takojšne kopije tudi za vse glasbene ideje. "Vsaka šola nekaj stane in tale je bila zame zelo draga." (smeh)Seveda pa se je Jože s Čuki že lotil novega komponiranja. Prav te dni z Martino Štibernikom snemajo novo pesem, ki bo izšla v sredini februarja. Ni prav nič žalostna, saj je napitnica, prva napitnica skupine Čuki. Komu je namenjena, pa izveste prav kmalu.