Jožef Oseli: Kuhal tudi za Tita

Jožef Oseli: Kuhal tudi za Tita (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Lady
8. 9. 2017

Kuharski chef in legenda slovenske kuharske stroke Jožef Oseli je znan po tem, da svoje znanje prenaša in deli mladim po vsem svetu. Kuhar, ki je ustvarjal sladice na tekmovanju Miss World, ki je delal v rezidenci predsednika Tita, je danes v tujini prepoznana eminenca kuharske stroke. Na številnih kuharskih tekmovanjih ocenjuje mojstrovine, ki jih ustvarjajo nadobudni kuharji.

Jože je bil pred kratkim v Šrilanki, kjer je potekalo največje tekmovanje kuharjev in natakarjev na svetu. "Tekmuje okoli 2.200 kuharjev in približno 600 natakarjev," je povedal Jože, ki se je nato kot član komiteja odzval še vabilu na konferenco WCWB v Kuala Lumpurju.

"Tekmovanje v Šrilanki poteka od konca julija do 31. avgusta. S seboj sem vzel tudi priznanega gostinca Krištofa Bolko iz gostilne Krištof v Predosljah, ki nam je pomagal pri ocenjevanju kot začetnik. Novincem tako dajemo priložnost, da vidijo in občutijo tako veliko tekmovanje. 32 mednarodnih sodnikov in 30-članski organizacijski komite kuharske asociacije Šrilanka smo v pičlih štirih dneh pod streho postavili 2.200 kuharjev iz 600 priznanih hotelov, in to v 29 kategorijah, ter 600 natakarjev tekmovalcev in šefov iz vse Šrilanke, in sicer  v  šestih kategorijah. Dan pred tem smo na skupnem sestanku vseh sodnikov dobili napotke, dnevni  program  ocenjevanja po kategorijah in sodnikih. Tako vsak točno ve, kakšna je njegova naloga. S Krištofom sva bila edina povabljena iz Evrope, kar je dokaz, da delamo dobro. To se je pokazalo že na odprtju, ki ga je gostil sam predsednik H. E.  Maithripala Sirisena. Tega je častni konzul Slovenije v Šrilanki, dr. Ukwatte, popeljal skozi celo dvorano kongresnega centra Sirimao Bandaranaike, prav do mene, in me predstavil kot uglednega mednarodnega sodnika, Slovenca in  njegovega prijatelja, saj sva skupaj z ženo Metko v njegovem hotelu Mount Lavinja pred tremi leti pripravila sprejem za 250 njegovih gostov v času nacionalnega praznika Slovenije  25. junija skupaj z ambasadorko Slovenije v Indiji," je povedal Jožef.

"Zadnji dan prvenstva smo podelili vse zlate medalje in posebna priznanja najboljšim po kategorijah. Seveda pa nikoli ne manjka navdušenja vseh tekmovalcev, zlasti z velikim veseljem pozdravijo priznanje za najboljši hotel v celotnem tekmovanju, in to je postal TAJ Samundra iz Kolomba."

Dobrodelna sodelovanja

Kuharski Chef Jožef Oseli je znan po tem, da vedno znova povezuje Slovenijo z drugimi državami in odpira poti številnim, ki želijo spoznati in osvojiti tuje trge. "V naslednjih dneh pred odhodom v Kuala Lumpur  sva obiskala tudi prestižni resort na jugu Šrilanke Turyaa, kjer sem se pogovarjal s šefom Dimuthujem Kumarasinghejem o skupnem  sodelovanju. Predlagal sem, da bi sodelovali z višjo hotelsko šolo iz Maribora. Resort, ki ima v svoji sestavi najboljše hotele na Maldivih, južni Afriki in v Šrilanki, bi študentom naše šole omogočil izvajanje prakse v kateremkoli hotelu tega resorta. To bi bil za vse dijake te šole velik izziv. Naslednja postaja za naju pa sta bila Kuala Lumpur in konferenca komiteja WCWB. Petdnevni delovni obisk nam je postregel z veliko dela in z veliko novih predlogov ter planom nadaljnjega dela, saj nas je vse člane po prvem štiriletnem mandatu WACS  vnovič imenoval za prihodnja štiri leta, obenem pa smo sprejeli še dva nova člana iz Grčije in Tajvana.

V štiriletnem obdobju je deset-članski komite WCWB, ki skupaj z ambasadorji WCWB  pokriva ves svet za vse vrste in oblike humanitarne pomoči tako za otroke, potrese, poplave kot druge nepredvidene dogodke, zbral precej denarja. V tem obdobju smo organizirali 62 prireditev ter skupaj zbrali 185 tisoč evrov, ki smo jih razdelili od Filipinov do Peruja. V Sloveniji sem sam v tem obdobju kot naj aktivnejši član komiteja v Evropi  pripravil kar osem dogodkov," s ponosom pove Oseli. "Že naslednji dan po prihodu smo organizirali humanitarno večerjo na univerzi za gostinstvo in turizem KDU za 500 gostov, denar pa je bil namenjen za otroke s posebnimi potrebami v Maleziji. Tretji dan smo zasedali ves dan in pripravili načrt za delo v naslednjem obdobju, prav tako pa smo se dotaknili tudi našega angažiranja v času kongresa WACS,  ki se bo prihodnje leto prav v Kuala Lumpurju."

MIMA