Jure in Luka Sešek: Čarovnija teatra je lepa reč

Jure in Luka Sešek: Čarovnija teatra je lepa reč (foto: Prospot) Prospot
Vir: Lady
25. 6. 2017

Jureta Seška poznamo kot izvrstnega radijskega voditelja z mehkim žametnim glasom, ne izostajajo pa niti njegove pevske vrline. Enako je z njegovim sinom Luko, ki je bil finalist v šovu Slovenija ima talent, sicer pa je pravkar izdal novo pesem. Oče in sin nastopata skupaj v muzikalu Mamma Mia! In na svoj zabavni način sta mi razložila, kako sta se pripravljala, kaj rada počneta skupaj in kako se skupaj zabavata na odru.

Navdušenja nad muzikalom Mamma Mia nobeden od Seškovih ni mogel skriti, saj sta na vprašanje, kako se spominjata tistega dne, ko sta prejela povabilo za sodelovanje v muzikalu Mamma Mia, oba skoraj skočila do stropa.

muzikal

Najprej je odgovoril oče Jure: "Iskreno povem, da sem se muzikala Mamma mia! veselil že prej, preden sem izvedel, da bom v njem lahko celo stopil na oder. Z ženo Uršo sva ga imela priložnost videti na Broadwayu in v navdušenosti nad predstavo sem sam pri sebi pomislil: Uf, ko bi človek kdaj dobil kakšno podobno priložnost ... Leta pozneje se je začelo govoriti, da Jure Franko še kar vztraja in se trudi s pridobitvijo avtorskih pravic. Ko mu je uspelo, me je povabil na avdicijo. Skočil sem do stropa in začel sanjati ..." z navdušenjem pripoveduje, sin Luka pa prav tako navdušeno pove: "Po resnici povedano, sploh nisem vedel, da bo to tako velik in uspešen projekt. Vesel sem bil že samo zato, ker sem izvedel, da bodo v muzikalu nastopila znana imena, ki sem jih spremljal že od otroštva. Prav zares. Nikoli si nismo mislili, da se bomo med seboj tako povezali in se imeli tako fantastično, kot se imamo zdaj. Vse nas povezuje ista stvar. Ljubezen do glasbe, petja, plesa, nastopanja in dobrih ljudi," pove Luka.

Glasbeni svet jima je pisan na kožo

Jure je nasploh zelo glasben – res je velik ljubitelj glasbe. Kje poje najraje? "Klasičen odgovor: v avtu najraje pojem tisto, kar vstavim v predvajalnik, doma sem najbolj vesel, če zapojemo skupaj, na koncertih Vokalne skupine Krila, katere del sem, pa najbolj zaživim ob lepih priredbah slovenske narodne pesmi. Rad grem na koncerte, tam prepevam v sebi, včasih na glas in se čudim talentom, ki jih premorejo mojstri. Super koncert me pusti brez besed!"

Pa glasba, ki mu je posebej pri srcu? "Zadnje čase požvižgavam skladbe skupine Proper, v kateri poje Luka (in doma tako pridno vabi, da melodije ne gredo iz glave). Všeč mi je svet a capella glasbe, včasih Iztok Mlakar, Djordje Balašević, drugič kak čudovit Avsenikov valček, mogočen gospel zbor, pa spet zasanjani Gregory Porter ali popularni Ed Sheeran. Slovenski zbori in njihovi vrhunski posnetki, Ježek v različnih zbirkah, predlogi kanalov na YouTubu ... Glasbeni svet je tako pisan in imam ga rad."

Luki pa so še prav posebej všeč balade. "Obožujem pop balade, R&B, džez, vokalne zbore ... V bistvu prav vsako zvrst, razen hard roka in metala. Najbolj pa so mi pri srcu balade," prizna. Pa drugi člani družine, pridejo kaj pokukat na vaje ali predstavo? "Kot midva so tudi oni veseli, da nama je bila dana ta lepa priložnost, v kateri se lahko dokazujeva, ki naju osrečuje in nama dodaja energijo tudi za vse tisto, kar naju čaka doma. Vedno so veseli, če lahko malo pokukajo na predstavo."

Jure in Luka Sešek

Oče in sin skupaj na odru

Seveda me je zanimalo, kako je, če sta oče in sin skupaj na odru. Luka se nagajivo namuzne: "Ni dovolj to, da ga moram prenašati doma, zdaj ga moram tudi na odru. Hec. Lahko rečem, da sem navajen na očetovo prisotnost na odru. Skupaj sva na odrskih deskah prvič stala že pred 12 leti. V letnem gledališču Studenec pri Domžalah." Jure pa pravi, da je na to že kar nekako navajen. "Veste, na to, da imam svoje ob sebi – tudi na odru – sem že kar lepo navajen. Z ženo že 25 let prepeva v isti vokalni skupini, v Poletnem gledališču Studenec smo dolga leta igrali kar skupaj. Tudi mlajša sinova Miha in Jan sta sodelovala kot statista. Tako da sem odra in zaodrja z Lukom lepo navajen. Zanimivo je imeti poba 'na očeh' tudi v drugačnih, ne le družinskih situacijah."

Seveda je nanj ponosen, to je nemogoče spregledati. "Lagal bi, če bi rekel, da kot oče nisem ponosen na sina, ki je deležen lepega aplavza. Predvsem pa se mi zdi lepo, ko ga vidim, kako uživa v tistem, kar rad počne. Privoščim mu priložnosti, ki dovolijo, da se izraziš tako in v tistem, kar imaš rad. Vem, kaj lepega lahko prinese oder, in vidim, kako rad ga ima. Vesel sem zanj in upam, da je pot po kateri stopa, prava!"

Luka je mehčal 'očijeva trda kolena'

"Ker sem se muzikalu pridružil pozneje, ko je izvirna zasedba imela za seboj že lepo število ponovitev, sem ga res prosil za pomoč. Predvsem pri delu plesne koreografije, ki mi je povzročala več težav kot besedilo. No, tudi pri učenju tega so mi (kot bralci ostalih vlog) pomagali doma. Luka pa je poskušal omehčati 'očijeva trda kolena' in me prepričati, da bo teh nekaj plesnih korakov že šlo. K sreči je imel prav!" pove Jure, Luka pa doda: "Ja, na ta spektakel smo se mi, nastopajoči, pripravljali že dobrega pol leta prej. Plesne, pevske vaje, pa bralne ... Bilo je kar naporno, a hkrati nekaj izjemnega." Pa ima Luka glede na svojo mladost kaj treme? "Moram priznati, da ne. Mislim, ravno prav. Toliko, kot je mora imeti vsak, preden stopi na oder. Če človek nima vsaj tiste zdrave treme, gre lahko kaj hitro narobe."

Sama na poti

Potovanja so tisto, kar družino Sešek najbolj veseli. "Mislim, da bi tudi Luka pritrdil, da najraje potujeva. Najbolj sva vesela, če jo vsi mahnemo na pot, zgodilo pa se je tudi, da sva dvakrat na dolgo pot, za nekaj tednov, odrajžala kar sama. Super je bilo, nepozabno! Žena pravi, da sva si precej podobna. Preveč. In da si zato rada skočiva v lase. Na poti, ko sva bila skupaj in sama 24 ur na dan, sva se bolje spoznala, lepo zadihala skupaj. V svetu so rekli, da se tudi sami, če le morejo, držijo te navade: oče in najstarejši sin – sama na pot. Priporočam! Čeprav si zdaj želim še kake solo akcije z Miho ali Janom ..." pove očka Jure, Luka pa pritrdi: "Oba obožujeva potovanja. Ameriko sploh. Včasih si privoščiva tudi samostojni oddih, brez drugih članov 'familije'."

Eva Jandl

Priporočamo